Online Chat

Reizen naar Finland

Eten en drinken Finland

De Finnen zijn zeer gepassioneerd over hun kookkunsten. Net als in andere Scandinavische landen zijn de Finnen afhankelijk van de verschillende jaargetijden en het seizoensgebonden eten dat daarbij hoort. Producten vers uit de natuur of lokaal geproduceerd zijn erg belangrijk. Wild, bessen, bospaddenstoelen en vis staan vaak op het menu.

Een typisch gerecht dat alleen in de zomer wordt gegeten is rapu, rivierkreeftjes. Oorspronkelijk is het een Zweedse traditie maar tegenwoordig volledig geadopteerd door Finland. Het rivierkreeften seizoen begint vanaf 21 juli en duurt tot het begin van de herfst. De kreeftjes worden als een delicatesse gezien en zijn niet goedkoop.

Karelische pasteitjes of Karjalanpiirakka zijn paseitjes gemaakt van roggemeel dat is gevuld met rijst, wortels of aardappelpuree. Een Karjalanpiirakka past precies in je hand en smelt in je mond. Nog lekkerder zijn ze met een beetje eierboter.

Een zomer in Finland is niet compleet zonder grillimakkara. De grote vette worst wordt boven het vuur klaar gemaakt en geserveerd met bier en een dikke klodder mosterd. Veel Finnen eten deze snack van jongs af aan en bereiden de worst in de zomer boven een kampvuur.

In het noorden van Finland leven ook in het wild nog steeds rendieren. Het vlees van een rendier schijnt zeer gezond te zijn en smakelijk om te eten. Gedurende het hele jaar staat in heel Finland Poronpaisti op de menukaart. Gebraden rendier geserveerd met aardappelpuree en in sommige gevallen ook nog poolbessen.

Naast dat er veel koffie en melk gedronken wordt is af en toe een lekkere alcoholische versnapering geen probleem voor de inwoners van Finland. Erg populair zijn de bessenwijnen en likeuren. De meest bekende zijn de mesimarja, gemaakt van poolbessen, en de lakka gemaakt van gele toendrabramen.