Online Chat

Reizen naar Cyprus

Eten en drinken Cyprus

Wie al eens een rondreis Griekenland en/of Turkije heeft gemaakt zal in Cyprus gerechten herkennen die uit de Griekse of Turkse keuken lijken te komen. De Cypriotische keuken kent daarnaast ook invloeden uit het Midden-Oosten, Italië en Engeland. Buffetten in (grotere) hotels bevatten vooral internationale gerechten, een goed Cypriotisch gerecht is daar vaak ver te zoeken.

Zoals in andere keukens van landen in en om de Middellandse Zee worden vlees en vis vaak bereid op een grill en neemt de oven een grote rol in bij het bereiden van gerechten. Je komt in Cypriotische gerechten naast varkens- en rundvlees ook vaak lams- en geitenvlees tegen. Heerlijk zijn stoofschotels zoals stifado (een soort goulash met kaneel). Ook suvla (een vleesspies vergelijkbaar met de Griekse souvlaki), kebab (maar dan vooral als snack) en paidakia (lamskoteletjes) staan vaak op de kaart. Hoewel Cyprus een eiland is zul je weinig vis op de menukaart vinden en als het er is, is het vaak erg prijzig. Verse salades en brood zijn belangrijke bij- en voorgerechten op de menukaart.

Ben je op je rondreis Cyprus of je familiereis Cyprus met meerdere personen en weet je niet goed wat te kiezen van de menukaart, ga dan voor de meze. Veel Cypriotische restaurants hebben dit op de kaart staan. Je krijgt dan zo’n 10 tot 20 verschillende gerechten die in bordjes op tafel gezet worden. Je neemt daarvan wat je wilt. Als je alleen een meze besteld worden er verschillende gerechten op één bord geserveerd (meze platter).

Drinken in Cyprus: Keo is het nationale bier van Cyprus. Je komt dit merk in vrijwel heel het land tegen. In Noord-Cyprus wordt het Turkse merk Efes veel geschonken. Cypriotische bars en clubs hebben veel invloed van de Engelsen, erg populair zijn grote glazen bier (pints), gin en de zogenaamde shots (glaasjes met sterke drank in allerlei kleuren en smaken). De nationale drank van Cyprus is brandy sour, een longdrink met (Cypriotische) brandy, citroensap, angostura en sodawater. Leuk om te weten: de Cypriotische rode en zoete dessertwijn Commandaria wordt gezien als de oudste wijn ter wereld.

Prijsniveau in Cyprus: Eten en drinken is in Cyprus iets goedkoper in vergelijking met Nederland en België. Wel is er binnen Cyprus een prijsverschil tussen de badplaatsen en de dorpen.