Online Chat

Reizen naar Cuba

Cultuur Cuba

Cubanen zijn in de regel heel open, behulpzaam en vriendelijk. Ze spreken je gemakkelijk en overal aan, zij het soms met bepaalde bedoelingen en/of commerciële intenties. Houd er tijdens je rondreis door Cuba rekening mee dat Cubanen zich officieel nog steeds niet in het gezelschap van buitenlanders op mogen houden. Toeristen voelen zich soms op straat ‘belaagd’ door Cubanen. Er is in Cuba voor de lokale bevolking al jaren een gebrek aan de meest elementaire levensbehoeften. Men vraagt je om batterijen, zeep, kleding, pennen of geld. Het is verboden om Cubanen deze artikelen te overhandigen, maar zoals zo vaak in Cuba wordt meestal een oogje toegeknepen.

Gewoonten in Cuba: Vrouwen en meisjes worden in Cuba met een scala van woorden zoals niña (meisje), pastilla (snoepje), linda, guapa (mooi), mi vida (mijn leven), mi amorcita (mijn liefje) aangesproken, vaak ook nog met geluiden waarbij ‘psss, psss’ en ’gemiauw’ de opvallendste zijn. Het is zo’n alledaags verschijnsel dat Cubaanse vrouwen zich er niet aan schijnen te storen.

Regelmatig staan er rijen voor winkels of bij bushaltes. Het begrip hacer cola (in de rij staan), is dan ook op heel Cuba ingeburgerd. Dring niet voor, maar vraag ‘El último?’ (Wie is de laatste?) en sluit achteraan.

Kleding in Cuba: Kleding op Cuba is casual. Vrouwen dragen graag strakke kleding en besteden veel aandacht aan hun make-up.