Online Chat
Over onsDuurzaam reizenNieuwsbriefContact Vragen? Bel 020-7887700

Waar ben je naar op zoek?

header image
Explore
8,5 (85)

Rondreis Oeganda

16 dagen
v.a. € 3.907,-

Veelgestelde vragen Rondreis Oeganda

Heb ik een visum nodig voor Oeganda?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Als je naar Oeganda reist moet je paspoort beschikken over tenminste 1 lege visumpagina.

Visum:

Ja, voor Oeganda is een elektronisch visum (e-visum) nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Wij raden je aan om dit visum 4 weken voor vertrek van je groepsreis aan te vragen.

Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Visa4Travel aan te vragen, of zelf te regelen. Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).

Het aanvragen van een visum kost tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum te laten regelen door Visa4Travel. Zo voorkom je onnodige stress voorafgaand aan de reis. Het team van Visa4travel is telefonisch bereikbaar via 085 0218180, en helpt je graag bij je visumaanvraag. De prijs van het visum staat op de website van Visa4Travel. Je betaalt rechtstreeks aan Visa4Travel bij het indienen van je visumaanvraag.Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie: 

- Nederlandse reizigers bezoeken: visa4travel.nl/koningaap
- Belgische reizigers bezoeken: visa4travel.be/koningaap

Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Meer reisinfo’ bij iedere reis.


Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

 

Bewijs van inentingen gele koorts:
Bij de aanvraag van het e-visum en bij aankomst in het land dien je verplicht een bewijs van vaccinatie tegen gele koort te kunnen tonen.

Voor meer informatie over vaccinaties kunnen reizigers woonachtig in Nederland terecht bij Thuisvaccinatie en reizigers woonachtig in België bij www.itg.be.

Heb ik inentingen nodig voor Oeganda?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde.  Je kan ook op www.wanda.be online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Wat is de beste reisperiode?

Oeganda ligt op de evenaar en kent in de meeste delen van het land een tropisch klimaat. De temperatuur is door de gemiddelde hoogte van 1200 meter evenwel zeer dragelijk. Het is overdag meestal tussen de 25 en 30˚ C. Een briesje uit de hooggebergten in het westen en in het oosten van het land zorgt in die regio’s voor wat verkoeling. In de plaats Entebbe is het dankzij het Victoriameer vaak wat frisser dan in het nabijgelegen Kampala. Houd rekening met de enorme kracht van de zon op de evenaar. Bij wandelingen op het midden van de dag in open zon is het verstandig iets op het hoofd te zetten. Gedurende de twee regentijden, globaal van maart tot mei en van begin oktober tot eind november, is het handig een paraplu bij de hand te hebben. Tamelijk plotseling kan het weer in deze maanden omslaan en valt het water met bakken uit de hemel. Maar ook buiten de regenseizoenen verrast de regen soms, met korte maar fikse buien.

Waar overnachten we tijdens deze Oeganda reis?

Tijdens de 16-daagse hotelreis door Oeganda reis maken we gebruik van sfeervolle accommodaties op basis van 2-persoonskamers met eigen douche en toilet. De kwaliteit van de hotels varieert soms, de ene keer zullen de kamers wat luxer zijn, de andere keer wat eenvoudiger. In de meeste hotels zijn ventilatoren of muskietennetten aanwezig.

Houd er rekening mee dat de elektriciteit soms kan uitvallen, dat de watertoevoer onverwacht kan stoppen, een kraan kan lekken en een handdoek kan ontbreken. Een warme douche is ook niet altijd gegarandeerd. Ook hierin wordt er een beroep gedaan op je flexibiliteit!

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis. 

Tijdens de reis Kenia, Tanzania en Oeganda overnacht je in ruime tweepersoons tenten die je zelf opzet en afbreekt.

Je overnacht meestal op campings die beschikken over goede sanitaire faciliteiten. Soms zijn de toiletten voorzien van een stortbak, soms bestaan ze uit niets meer dan een hokje met een groot diep gat. Een zogenaamde 'long-drop toilet'.

Kampeermateriaal (tenten en matrasjes) is standaard aanwezig op de truck. Het enige dat je zelf mee moet brengen is een slaapzak en eventueel een lakenzak en kussentje. Het meebrengen van een muskietennet is niet noodzakelijk, mits de tent goed gesloten blijft, functioneert deze ook als muskietennet. Waterzuiveringsmiddelen zijn niet nodig, overal kan je veilig drinkwater in flessen kopen.

Per reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' onder het kopje ‘Accommodatie en transport’ meer informatie over de overnachtingen.
Onder het tabblad ‘Accommodaties’ kun je de foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

Hoe reizen we in Oeganda?

Tijdens de reis door Oeganda, Kenia en Tanzania reis je met een overland(kampeer)truck. Deze speciaal uitgeruste truck is ingericht met banken en/of touringcarstoelen. Alle trucks zijn voorzien van tenten, matjes, krukjes, een tafel, kook- en eetgerei. Achterin of onder de truck zijn bergplaatsen voor de bagage en het proviand. Koffers met een harde buitenkant (bijv. Samsonite) zijn hierdoor niet aan te raden. We adviseren je om een tas mee te nemen met een zachte buitenkant (bijv rugzak of weekendtas). Je zit hoog en het geeft een fantastisch uitzicht, wat met name in de wildparken een groot voordeel is.

Tijdens de 16-daagse hotelreis door Oeganda maak je gebruik van minibusjes, waarvan het dak omhoog gezet kan worden. Hierdoor kun je onbelemmerd fotograferen: ideaal voor de safari’s! Afhankelijk van de groepsgrootte worden tot maximaal 3 safaribusjes ingezet. Per busje gaan maximaal 6 deelnemers mee, zodat je genoeg ruimte hebt om te zitten en te fotograferen.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Oeganda vind je onder het tabblad "Meer reisinfo" en dan bij "Accommodatie en transport".

Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

Wat is handig om mee te nemen, een koffer of reistas?

We raden bij deze reis een koffer sterk af omdat er in de truck waarmee gereden wordt, weinig ruimte is voor de bagage.  Koffers nemen in verhouding meer plek in en daarom raden we aan een reistas (wel of niet met wieltjes) of rugzak mee te nemen.

Bij de 16-daagse hotelreis wordt er gereden met minibusjes maar in deze busjes is de ruimte voor de bagage ook zeer beperkt. Ook bij deze reis raden we het meenemen van een koffer af en is het beter een reistas mee te nemen.

Kan er vegetarisch gegeten worden?

Dit is heel goed mogelijk in Oeganda. Denk aan rijst, pasta of aardappelen met groente. Ook fruit is verkrijgbaar.

Bij de kampeerreis Kenia, Tanzania en Oeganda zal de reisbegeleider het eten bereiden. Geef bij boeking aan dat je vegetarische wilt eten of een andere specifieke dieetwens hebt; dan kan er zo veel mogelijk rekening mee worden gehouden.

Heb ik een wereldstekker nodig?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Oeganda verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt www.wereldstopcontacten.nl/

 

Is er garantie dat je de gorilla's echt gaat zien?

Er is geen garantie dat je de gorilla's ook echt gaat zien, maar de kans er wel heel groot. De rangers die jullie begeleiden hebben GPS bij zich en gaan eerst naar de plek waar de gorilla's de vorige dag gezien zijn. Vanaf dat punt gaan de spoorzoekers aan de slag. Gorilla's lopen dagelijks maximaal 5 km.

Is de gorilla trek zwaar?

Dat kan heel verschillend worden ervaren. Het Bwindi park, waar de gorilla's leven is erg bergachtig, dus het kan ervaren worden als een pittige tocht. Maar het kan ook zijn dat je helemaal geen lange afstanden hoeft af te leggen, bijvoorbeeld als  de gorilla's de vorige dag relatief dichtbij de ingang zijn gezien loop je maximaal 5 km. Maar het kan ook zo zijn dat  je helemaal naar de andere kant van het park moet lopen. In het begin loop je over de paden, maar uiteindelijk als de spoorzoekers aan de slag gaan, dan moet je echt door de bush lopen. Je krijgt een wandelstok mee vanuit de lodge.

We raden ook echt aan om een zogeheten porter mee te nemen. Deze persoon kan je tas dragen en je helpen bij het klimmen.

Wat is handig om mee te nemen bij de gorilla trek?

Als je de gorilla trekking gaat doen, dan is het handig om (tuin)handschoenen mee te nemen. Het loopgebied is vaak steil, dus je zult je regelmatig vast moeten houden aan planten en struiken. Met name de boomvarens hebben stekels.

Bij een trekking in een bos is een regenponcho niet handig omdat die vaak ergens aan blijft hangen en een regenjas is vaak te warm. Neem dus een droog t-shirt mee voor na de trek.

Hoe gaat de chimpansee excursie in zijn werk ?

Kibale bestaat voornamelijk uit regenwoud waarin meer dan 1000 chimpansees leven. Kibale is een belangrijk park waarin de 'Uganda Wildlife Authority' en-het 'Jane Goodall Institute' intensief samenwerken om chimpansees met mensen in contact te laten komen met zo min mogelijke verstoring van hun natuurlijk leefmilieu.

In dit park kun je een van de vele gemeenschappen chimpansees observeren die zich in groepen van minimaal 30 en maximal 120 verplaatsen van boom naar boom. De kans deze primaten te zien tijdens je wandeling van circa 2 tot 4 uur is maar liefst 90%! Twee maal per dag mogen er vier groepen onder begeleiding van een ranger het park in. De kosten staan vermeld op de site bij "excursies en als je deze excursie wilt doen dan vink je dit aan op het boekingsformulier. Voor de chimpansees zijn er per dag slechts 36 vergunningen beschikbaar. Dit is dus zeer beperkt, maar wij garanderen een permit voor klanten die buiten 2 maanden voor vertrek het permit aanvragen bij hun boeking.

Moet ik een slaapzak of klamboe meenemen?

Voor de kampeerreis (Kenia, Tanzania en Oeganda)  is het nodig om een slaapzak mee te nemen. Een klamboe is niet nodig, omdat de tent al muskietengaas heeft.

Voor de 16-daagse hotelreis is geen slaapzak nodig. Er zijn in de meeste hotels klamboes aanwezig.

Heb ik bereik met mijn mobiele telefoon en is er Wifi?

Je mobiele telefoon heeft een redelijk bereik in Oeganda, behalve in de nationale parken en in de kleinere afgelegen plaatsen. In de grotere steden is het bereik meestal goed (voor de zekerheid kun je dit het beste navragen bij je eigen provider). In de grotere plaatsen kan je vaak internationaal bellen en internetten, maar de verbinding is  niet altijd even goed.

Er is ook regelmatig Wifi bij de accommodatie. Dit is vaak alleen in het restaurant of bij de receptie. Kijk ook bij het tabblad 'Accommodaties' voor meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi in de hotels/lodges/campings.

Welke valuta kan ik het beste meenemen?

Je kunt het beste cash US dollars meenemen (voornamelijk in coupures van $20 en $50). Pinnen is tijdens de reis een aantal keer mogelijk, maar wij adviseren je om voldoende contact geld mee te nemen voor het geval de geldautomaat het niet doet. Ook kun je er voor kiezen om geld te wisselen tijdens de reis; dit is ook een paar keer mogelijk onderweg.

Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

  • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
  • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
  • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
  • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
  • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen