Internationaal paspoort
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.
Visum
Ja, voor deze bestemming is een elektronisch visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.
Je kunt ervoor kiezen om het visum via onze partner Visa4Travel aan te vragen, of zelf te regelen. Het team van Visa4travel is telefonisch bereikbaar via 085 0218180, en helpt je graag bij je visumaanvraag. Het aanvragen van een visum kost namelijk veel tijd en kan foutgevoelig zijn. Wij raden onze reizigers dan ook aan om het visum vooraf te laten regelen door Visa4Travel om onnodige stress voorafgaand aan de reis te voorkomen.
Visa4Travel is een gespecialiseerde visumdienst voor Nederland (voor Nederlandse paspoorthouders) en België (voor Belgische paspoorthouders).
Kijk op de website van Visa4Travel voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken: visa4travel.nl/koningaap
- Belgische reizigers bezoeken: visa4travel.be/koningaap
Aanvullende informatie is ook terug te vinden onder het tabblad ‘Meer reisinfo’ bij iedere reis.
De prijs van het visum staat op de website van Visa4Travel. Je betaalt rechtstreeks aan Visa4Travel bij het indienen van je aanvraag.
Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.
Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.
De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Je kan ook op www.wanda.be online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.
Azerbaijan kent verschillende klimaatzones. Het kustgebied aan de Kaspische Zee heeft een droog steppeklimaat met hete zomers en winters waarbij de temperatuur tot rond het vriespunt kan dalen. De laagvlakte heeft een subtropisch klimaat met hete zomers en zachte winters. Het binnenland en het berggebied hebben een landklimaat met warme zomers en winters waarin de temperaturen tot ver onder het vriespunt.
De beste reistijd voor Azerbaijan is het voor- en najaar.
Bij de selectie van onze accommodaties hebben we met name gelet op locatie, hygiëne en sfeer. Je overnacht over het algemeen in goede middenklassehotels. Soms zul je geconfronteerd worden met niet of slechts gedeeltelijk functionerend sanitair.
Een selectie van de hotels die wij tijdens deze reis gebruiken, vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
Tijdens onze reis maken we gebruik van een eigen airconditioned bus.
Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Azerbaijan vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij de reis.
Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.
In onder andere het geplande hotel in Bakoe beschik je over Wifi. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. In de karavanserai is geen Wifi beschikbaar.
Meer informatie over Wifi in de door ons geselecteerde accommodaties (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.
De netspanning in Azerbaijan is 220 volt. De stopcontacten zijn Europese stijl, een verloopstekker is niet nodig. Meer informatie vind je hier: http://www.wereldstopcontacten.nl/
De nationale munt van Azerbaijan is de Manat (AMD). Eén Manat is 100 Kepik. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 Manat en munten van 1, 3, 5, 10, 20 en 50 Kepik.
In Azerbaijan kun je in de grotere steden Euro’s en Amerikaanse Dollars inwisselen bij één van de vele wisselkantoren. Over het algemeen wordt er door de lokale bevolking met contant geld betaald. Buitenlandse hotelketens, grote supermarkten en restaurants accepteren internationale creditcards.
Pinnen in Azerbaijan
In Azerbaijan vind je in de meeste grote steden geldautomaten. Houd er rekening mee dat de pinautomaten niet altijd werken. Neem daarom ook contante Euro’s mee.
Veilig pinnen in Azerbaijan
Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse banken, de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Azerbaijan dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar 'Wereld'.
NB. Belgen kunnen hun bankpas onbeperkt gebruiken; Belgische banken rekenen Azerbaijan bij Europa.
De Azerbaijaanse keuken kent Turkse, Georgische en Centraal-Aziatische invloeden. Het nationale gerecht is plov: een stoofschotel van rijst en vlees. Er zijn ook variaties met kip, groente en gepofte kastanjes. Ook sjasliek en kebab zijn populaire gerechten. In eenvoudige restaurants bestaat het menu vaak uit maaltijdsoep. Ook vegetarische gerechten zijn volop verkrijgbaar.
Drinken in Azerbaijan
In de theehuizen (tshai khanas) drinken mannen de hele dag thee met veel suiker. Hoewel moslims eigenlijk geen alcohol mogen drinken, is wijn en wodka ruimschoots verkrijgbaar. In hotels en restaurants is ook buitenlandse sterke drank verkrijgbaar.
Vraag altijd om toestemming als je mensen wilt fotograferen. In musea en bij bezienswaardigheden is het gebruik van een fototoestel of videocamera meestal toegestaan, maar er moet soms extra voor betaald worden. Het is strikt verboden om militaire objecten, politie en grensposten te fotograferen.
Westerse vrouwen wordt aangeraden om degelijk gekleed te gaan, dus geen short, korte rok of laag uitgesneden jurk. Voor mannen geldt ook geen korte broek.
Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is bepaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij ieder reis.
Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan.
Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.
Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.
Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.
Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien.
Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.
Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.
↦ Bekijk hier de praktische tips
We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als: