Online Chat

Reizen naar Polen

Eten en drinken Polen

De Poolse keuken is sterk beïnvloed door de culinaire tradities van de vele bevolkingsgroepen die eeuwenlang in het land leefden, zoals Joden, Oekraïners, Wit-Russen en Litouwers. Maar daarnaast zijn er ook Italiaanse en Franse invloeden. Na de val van het communisme in 1989 is de Poolse keuken begonnen zich te vernieuwen. Gerenommeerde koks hielden weliswaar vast aan Poolse gerechten maar maken ze nu lichter en minder vet. In Warschau en andere grote steden zijn er nu ook tal van restaurants met vegetarische, oosterse en andere exotische gerechten. Liefhebbers van een eenvoudige snack hebben volop de keus uit verse burgers, sandwiches, falafels en kebabs.

Speciale gerechten in Polen: Elke maaltijd begint met soep. Het meest populair is ongetwijfeld barszcz, rode bietensoep met bonen, gekookte aardappel of gevulde deegwaren. Heel smaakvol is pomidorowa, een soep gemaakt van verse tomaten met daarbij noedels of rijst, zure room en dille.
Het nationale gerecht van Polen is bigos (letterlijk: stoofpot voor jagers) dat een mix is van gesneden witte kool, zuurkool en champignons met verschillende soorten vlees. Het vlees varieert van varkensvlees (vaak gerookt), ham, spek, rundvlees, kalfsvlees, worst tot wild.
Ook typisch Pools is pierogi. Het lijkt op ravioli maar de inhoud van de vulling varieert nogal. Je hebt de hartige pierogi die gevuld zijn met witte kool, zuurkool, paddenstoelen, spinazie, linzen, stukjes rundvlees en gebakken uitjes. De zoete pierogi bevat een vulling van zoete kaas, fruit, yoghurt e.d.
Populaire Poolse desserts zijn: szarlotka (appeltaart) die vaak wordt geserveerd met ijs of slagroom en sernik (cheesecake). Tijdens carnaval en speciaal op ‘vette donderdag’ (de laatste donderdag voor de vastentijd) is het gebruikelijk om paczek te eten. Deze Poolse donuts zijn gevuld met rozebotteljam of andere zoetigheid.

Drinken in Polen: In Polen wordt veel thee (herbata) en koffie (kawa) gedronken. Koffie is vaak met melk zoals bij cappuccino. Bier is er volop en in veel soorten. Wijn is ook goed verkrijgbaar en komt meestal uit Hongarije. Wel van eigen bodem is mede, de honingwijn, die al eeuwen terug werd gedronken aan de koninklijke hoven, in de huizen van de adel en rijke burgers en in de kloosters. De nationale drank is wodka. Bekend is het merk Zubrowka (Bison wodka) dat zijn smaakje dankt aan het gebruik van bizongras, een kruid uit een nationaal park in het oosten van Polen. Dankzij de aanwezigheid van een groot aantal spa’s beschikt Polen over een groot aantal producenten van mineraalwater. Vaak wordt het gemengd met vers fruitsap. Populair is zwarte bessendrank. Ook aardbei en appel zijn favoriete smaken.