Online Chat

Reizen naar Noord-Macedonië

Eten en drinken Noord-Macedonië

Eten in Noord-Macedonië: De keuken van de Balkan kenmerkt zich vooral door een enorme variatie en het veelvuldig gebruik van kruiden. Het gebied staat vooral bekend om de paprika, zure room en gerookt spek. Veel gerechten komen van de gril of worden opgediend als stoofpotje en hebben Griekse of Turkse invloeden. Rondom de meren wordt er veel vis gegeten, zoals de beroemde forel en zalm uit het Meer van Ohrid.

Culinaire specialiteiten in Noord-Macedonië: Bekende gerechten van de Balkan zijn: burek (vlees-, kaas- of groentetaart van bladerdeeg), lukanci (zelfgemaakte chorizo-achtige varkensworstjes met paprikaschijfjes), cevapcici (de alomtegenwoordige huidloze worst), raznjici (spies met gegrilde stukjes varkensvlees), pljeskavica (pittige hamburger), pindzur (gemalen gebakken paprika met tomaten, aubergine en knoflook) en pastrmajlija (pizza met gedroogd vlees). Spska salata is een eenvoudige salade met tomaat, ui en komkommer bedekt met geraspte sirenje (witte kaas). En tavče gravče is een bonenschotel geserveerd in aardewerk. Hoewel er veel variaties zijn, hoort dit laatstgenoemde gerecht in ieder geval met witte bonen, paprika, uien en vlees als spek bereid te worden. Uit eten gaan is in Noord-Macedonië goedkoop, je bent voor een goede maaltijd vrijwel nooit meer dan € 10 kwijt.

Drinken in Noord-Macedonïe: Kraanwater is licht gechloreerd, dit kun je duidelijk ruiken en proeven. Veel mensen vinden dit water dan ook vies om te drinken en geven de voorkeur aan mineraalwater dat in Noord-Macedonië alom te koop is. Behalve koffie, thee en frisdrank is bier goed verkrijgbaar. Het bekendste lokale bier in Noord-Macedonië is Skopsko ('uit Skopje'), een blond lagerbier met een alcoholgehalte van 4,9%

De meest gedronken alcoholische dranken in Noord-Macedonië zijn wijn en raki. De raki wordt vaak zelf gestookt waardoor de smaak op diverse plekken vaak nogal afwijkt. In Noord-Macedonië wordt op kleine schaal rode en witte wijn geproduceerd. Deze wijn is goed van kwaliteit en wordt in veel restaurants geschonken. Dé nationale sterkedrank van Noord-Macedonië heet pálinka, en wordt meestal gestookt van druiven, pruimen, abrikozen of appels.