Online Chat

Reizen naar Noord-Macedonië

Cultuur Noord-Macedonië

Uiteraard zijn er cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen enerzijds en Noord-Macedonië anderzijds. Je zult echter geen schokkende cultuurverschillen ontdekken.

Noord-Macedonië heeft een rijke geschiedenis, ooit maakte het deel uit van het Byzantijnse en Ottomaanse rijk. Cultuurliefhebbers komen in Noord-Macedonië dan ook zeker aan hun trekken door het grote aanbod aan kunst en architectuur, waaronder prachtige historische gebouwen met eeuwenoude Byzantijnse fresco’s. Er worden in het Balkanland jaarlijks diverse muziekfestivals georganiseerd. Ook kent Noord-Macedonië een carnavalstraditie die ver teruggaat in de geschiedenis.

Zeker buiten de toeristenoorden zul je getroffen worden door de hartelijkheid en gastvrijheid van de bewoners. Als je in gesprek gaat met de lokale bevolking zal ongetwijfeld het traumatische verleden ter sprake komen. Veel bewoners van Noord-Macedonië hebben meerdere oorlogen overleefd, sommigen hebben er erg onder geleden. Dat hoor je ook terug in de volksmuziek die zowel blij als melancholisch klinkt.

Net als de meeste Europeanen begroeten Noord-Macedoniërs die elkaar niet kennen elkaar met een handdruk. Mocht je op bezoek gaan bij de lokale bevolking, trek dan meteen na binnenkomst je schoenen uit. Je gastvrouw of gastheer heeft slippers klaarstaan voor de gasten. Noord-Macedoniërs zijn hartstochtelijke mensen en zo discussiëren ze ook. Ze vinden het normaal elkaar tijdens een gesprek zachtjes aan te raken, om een punt kracht bij te zetten.

Algemeen: Besef voortdurend dat je als gast in een land verblijft waar men nu eenmaal andere omgangsvormen kent. Dat is niet afwijkend, jij gedraagt je afwijkend.