Online Chat

Reizen naar Tadjikistan

Feestdagen en festivals Tadjikistan

Nationale feestdagen in Tadjikistan zijn: Nieuwjaar (1 januari); Internationale Vrouwendag (8 maart) op deze dag krijgen vrouwen en meisjes cadeautjes, bloemen en kaarten; Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Overwinning, einde van de tweede wereldoorlog (9 mei); Dag van Nationale Eenheid (27 juni); Onafhankelijkheidsdag (9 september) en Dag van de Grondwet (6 november).

Feest van de lente: Nowruz (21 maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; mensen doen hun best om er voor te zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netje uit zien. Na Nowruz volgen meestal een of twee vrije dagen.

Islamitische feestdagen in Tadjikistan: Daarnaast zijn er een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Direct na afloop van de vastenmaand ramadan is het Suikerfeest: Aid Saghir, ook wel genoemd Aid al Fitr. Een heel belangrijk religieus feest is Aid al Kabir, het Offerfeest. Iedere familie slacht op rituele wijze een schaap. Premier Moharem is het islamitisch nieuwjaar. De Mouloud viert de geboortedag van de profeet Mohammed.