Online Chat

Reizen naar Montenegro

Eten en drinken Montenegro

Eten in Montenegro: Over het algemeen is het eten in Montenegro erg goed. Er wordt veel gebruik gemaakt van verse ingrediënten. De Montenegrijnse keuken is beïnvloed door andere culturen, maar vooral door de verschillende regio’s. Zo vind je aan de kust vooral veel vis, die op verschillende manieren wordt bereid. Denk aan gegrild, gekookt of gebakken. Een veel voorkomende visbereiding aan de kust is met een mengsel van olijfolie met knoflook en peterselie. Dit wordt dan geserveerd met gekookte aardappels en blitva, een groente die je wat smaak betreft een beetje met spinazie kunt vergelijken. Aan de kust vind je ook de vissoep brodet, een mix van stukken vis, verschillende groenten en olijfolie. Bij de brodet wordt vaak proja geserveerd, maisbrood gemaakt van maïsgriesmeel. De beste brodet schijn je in de Baai van Kotor te vinden.

In het centrale gedeelte van Montenegro vind je veel zoetwatervis uit het Skadarmeer. Karpers, paling en alver vind je eveneens terug met verschillende bereidingswijzen. De bekendste visgerechten in deze regio zijn gerookte karper en gedroogde ukljeva (alver). Ze worden vaak geserveerd met gedroogde pruimen, appel en kweepeer.

In de bergen van Durmitor, Sinjajevina en Bjelasica vind je juist veel vleesgerechten met lams- en kalfsvlees. Ook zijn hier veel verschillende kaassoorten te krijgen.

Drinken in Montenegro: Door heel Montenegro maken de inwoners zelf veel vruchtensappen. De meest genuttigde alcoholische dranken in Montenegro zijn wijn, bier en jenever. Montenegrijnse wijn is misschien niet zo bekend maar heeft een prima prijs-kwaliteit verhouding. Het meest verkochte lokale biermerk is Nikšicko. Medovava is een jenever (ook bekend als rakija) van pruimen of druiven in combinatie met honing.