Online Chat

Reizen naar Kroatië

Cultuur Kroatië

Kroatië ligt in de overgangszone van het Middellandse Zeegebied, de Balkan en Centraal-Europa. Vanwege die geografische ligging draagt Kroatië een eeuwenoude cultuur met zich mee, die per regio verschillend is en zowel westerse als oosterse invloeden kent. Dit is al tot stand gekomen met de scheiding tussen het West-Romeinse en Byzantijnse Rijk. Kroatië ligt in een gebied waar diverse stromingen van het christendom en de islam elkaar ontmoeten.

Folklore in Kroatië: Bijna iedere Kroatische stad of dorp heeft haar eigen klederdracht. Die traditionele drachten worden gebruikt bij (folklore)festivals, toeristische en religieuze bijeenkomsten. Kroatië is rijk aan kud, folkloristische dansgroepen, uiteraard traditioneel gekleed. Volksdansen worden in Kroatië nog regelmatig uitgevoerd. De kolo is een meer universele cirkeldans voor alle Zuid-Slavische volkeren. De linđo is een groepsdans uit de omgeving Dubrovnik. Daarbij wordt gedanst op de muziek van de lijerica, een snaarinstrument. De muzikant zit in het midden van een cirkel, die gevormd wordt door dansende mensen. Een ander muziekinstrument dat binnen de Kroatische volksmuziek volop gebruikt wordt, is het tokkelinstrument tambura.

Tradities in Kroatië: Naast muziek en dans zijn er tal van tradities. Bijvoorbeeld rond huwelijk en verloving. Op het eiland Rab dient de man een boom door te zagen voordat hij zich mag verloven: hiermee laat hij zien dat hij sterk genoeg is zijn toekomstige gezin te onderhouden. Op het eiland Korcula zijn jongemannen in het voorjaar actief met zwaardgevechten, waarbij een perfecte beheersing van het wapen en het lichaam is vereist. Op Moreka Dag (27 juli), mogen zij hun kunnen aan het publiek tonen. Grote delen van Kroatië waren eeuwenlang in handen van de Ottomanen. De strijd wordt gevoerd om ‘de mooie vrouw’, die de door de Moren veroverde stad symboliseert. Het gevecht duurt de hele nacht, eerst tegen de Moren, vervolgens tegen de dorst. Op bijna alle 725 eilanden van Kroatië, maar ook in de dorpen en steden in het binnenland vind je zulke tradities.

Cultureel erfgoed in Kroatië: Er zijn in Kroatië twee (oude) steden in hun geheel door UNESCO als ‘cultureel werelderfgoed van de mensheid’ aangewezen: Dubrovnik en Trogir. Maar ook de oude binnenstad van Poreč en het paleiscomplex van Diocletianus in Split kunnen op bijzondere bescherming rekenen. Kroaten preserveren hun verleden, wat zichtbaar wordt in het grote aantal musea door het gehele land. Ook kastelen en burchten worden doorgaans goed onderhouden.

Een van de belangrijkste nationale symbolen is het rood-witte schaakbord (šahovnica) dat terug te vinden is in de vlag en het wapen van Kroatië. Dit symbool zie je ook op sportkleding, logo's en dergelijke. Het šahovnica wordt door Kroaten over de gehele wereld gebruikt.

Ga je op souvenirjacht op je reis door Kroatië? Voorwerpen uit de Kroatische kunstnijverheid zijn verreweg het populairst. Zo is kant van het eiland Pag zeer beroemd. Ook kristal, glas, aardewerk, sieraden, lederwaren en bloemengeuren in zakjes zijn erg geliefd. Een leuk weetje? De stropdas vindt zijn oorsprong in Kroatië! Je vindt dat terug in de Duitse taal, waar het woord voor stropdas ‘Krawatte’ is, een verbastering van ‘Kroatië’. In een ver verleden werd het kledingstuk in het leger gebruikt, waarbij elk onderdeel als herkenningsteken zijn eigen stropdas droeg. Je vindt in Kroatië speciale stropdassenwinkels, waar je bij aanschaf een certificaat krijgt met de geschiedenis van de desbetreffende stropdas.