Vluchten

We merken dat er onder reizigers veel vragen leven die allemaal betrekking hebben op de gebruikte luchtvaartmaatschappijen. Daarom hebben we hieronder, middels het beantwoorden van de meest voorkomende vragen, ons beleid rondom vluchten uiteengezet. Wij zullen er, in samenwerking met luchtvaartmaatschappijen, al het nodige aan doen om ook jullie vliegreis zo goed mogelijk te organiseren. We weten hoe belangrijk dit is voor onze reizigers.

Met welke luchtvaartmaatschappij vlieg ik?

Wij werken samen met een beperkt aantal betrouwbare luchtvaartmaatschappijen. Hierbij streven we dat er maximaal 1 overstap gemaakt wordt op de internationale vlucht en kijken we sterk naar de prijs-kwaliteit verhouding. Indien je zelf een keuze maakt voor een andere vlucht, dan kan het zijn dat je hebt gekozen voor een vlucht met bijvoorbeeld een lange overstap of soms wel twee keer overstappen. De keuze is dus geheel aan jou.

Voor een groot aantal reizen die we aanbieden reserveren we al een jaar voor je vertrek vliegtuigstoelen bij de luchtvaartmaatschappij (een ‘allotment’). Tegen een vooraf afgesproken prijs ontvangen we dan bijvoorbeeld 18 stoelen voor een bepaalde reisdatum. Deze vlucht wordt dan als eerste standaard vlucht aangeboden.

Sinds het najaar 2022 kan je voor de meeste reizen als reiziger ZELF je vluchten kiezen. Koning Aap geeft onder ‘reisdata en prijzen’ voor elke reis een vlucht aan (waarop de prijs is gebaseerd), maar ook alternatieve vluchten en hun prijs. Je start je boeking dus met het kiezen van je vlucht op deze groepsreis. Indien je een van de alternatieve vluchten kiest, zorgt Koning Aap ook voor de transfers bij aankomst/vertrek op de luchthaven van bestemming.

Kan ik mijn eigen vlucht kiezen?

Jazeker! Zoals hierboven al beschreven staat kun je bij een groot aantal van onze reizen zelf kiezen met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt en zie je meteen wat de meer- of minderkosten zijn. Dit geeft je enorm veel flexibiliteit! Vlieg je mee met de door ons aangeraden groepsvlucht of kies je voor een gemakkelijke en duurzame non-stop vlucht? Jij bepaalt dit zelf!

Om je keuze helemaal makkelijk te maken, vermelden we van iedere vlucht de vliegtijden, de duur van de vlucht en het aantal overstappen. Aangezien je zelf kan kiezen van waaruit je vertrekt, dien je het transport hiernaartoe zelf te voorzien. Bij aankomst word je op de luchthaven opgehaald en naar je hotel gebracht. Hiervoor worden bij ons geen extra kosten in rekening gebracht. Koning Aap geeft je dus een enorme flexibiliteit bij het kiezen van je internationale vlucht.

Belangrijk:

  1. Sommige vliegtickets moeten direct ‘geprint’ worden. Dit kan tot gevolg hebben dat je aanbetaling/voorschot hoger uitvalt, eerder voldaan moet worden en dat de annuleringsvoorwaarden ook afwijken. Bij boeking wordt dit met je gecommuniceerd.
  2. Bij de door jou gekozen vlucht moet nog altijd door ons een voorbehoud gemaakt worden. Soms kunnen de voorwaarden die verbonden zijn aan een ticket niet gerealiseerd worden (bijvoorbeeld minimaal 10 deelnemers met dezelfde vlucht) of de zogeheten ‘klasse’ waarin jouw stoel wordt geboekt is opeens opgeheven door de luchtvaartmaatschappij. Wij zullen dan altijd kijken naar een passend alternatief. Dit doen wij in overleg met jou en hiervoor doen wij jou per e-mail een voorstel. Houd er rekening mee dat hier in sommige gevallen meerkosten aan zitten, deze zullen wij altijd eerst met jou communiceren, alvorens wij de boeking definitief bevestigen.

Vlieg ik met dezelfde luchtvaartmaatschappij als de andere deelnemers?

De meeste deelnemers zullen vliegen met de vlucht die als eerste getoond wordt op onze website. Dit is een vlucht die voldoet aan al onze randvoorwaarden en meestal ook het voordeligst is. Maar met onze vluchtmodule kan je nu ook kiezen voor een alternatieve vlucht. Reis je liever non-stop of in businessclass? Vaak ga je die alternatieven aangeboden krijgen in de vluchtmodule.

Kan ik nog kort voor vertrek boeken?

Ja, bij de meeste reizen is het mogelijk tot een paar dagen voor vertrek te boeken. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op deze regel:

  1. In sommige bestemmingen moet de lokale partner nog even navragen of een extra kamer in de gebruikte hotels beschikbaar is.
  2. Ook kan het zijn dat een visumprocedure de nodige tijd in beslag neemt waardoor een last-minute boeking niet mogelijk is.
  3. Ondanks dat je nu, tijdens het maken van jouw boeking, real-time zelf je vluchten kunt kiezen, kan het soms zijn dat de vluchtbeschikbaarheid beperkt is en in het geval van een last-minute boeking uitgeweken moet worden naar een andere vlucht/luchtvaarmaatschappij.

Boekingen binnen een maand voor vertrek zijn altijd op aanvraag en kunnen eventuele meerkosten met zich mee brengen. Ruim op tijd boeken blijft dus altijd de beste manier om verzekerd te zijn van de reis van jouw keuze. De reissom zal meestal ook hoger zijn korter voor vertrek, gezien de stijgende vluchtprijzen.

Waar vind ik mijn vluchtplan terug?

Indien jouw boeking is bevestigd met de door jou gekozen vlucht, dan vind je deze terug onder het ‘Vluchtplan’ op jouw Mijn Koning Aap pagina. Dit vluchtschema en de luchtvaartmaatschappij zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen zijn. Vanaf 10 dagen voor vertrek vind je je definitieve vluchtschema en e-ticketnummer in de vertrektijdenbrief op Mijn Koning Aap.

Ben je op onze website of in je vertrektijdenbrief codes m.b.t. tot je vlucht tegenkomen die je niet helemaal begrijpt? In dit overzicht vind je de airlines waar wij mee samenwerken met hun afkortingen.

€ 100,- p.p. korting bij keuze voor een minder vervuilende non-stop vlucht

Inmiddels is het bij de meeste reizigers bekend dat een internationale vlucht flink vervuilend is. Met name de internationale vluchten met onderweg een overstap hebben een grote negatieve invloed op het milieu. Wij willen daarom groepsreizigers die kiezen voor een non-stop retourvlucht belonen met een korting van € 100,- per persoon.

Deze korting is alleen geldig wanneer deze non-stop retourvlucht uit ons aanbod van alternatieve vluchten komt, de korting wordt dan na boeking verwerkt op jouw factuur. Bij de reizen die al standaard gebruik maken van een non-stop vlucht, is deze korting al verwerkt in de reissom.

Is jullie aanbod van internationale vluchten wel duurzaam genoeg?

Inmiddels is het bij ons mogelijk om je eigen vlucht te kiezen voor je groeps- of familiereis. Zo kun je zelf bepalen met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt.

Dit aanbod zijn we nog steeds aan het verbeteren. Duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. Zo willen we in de toekomst vluchten tussen bijvoorbeeld Amsterdam en Brussel of Brussel en Parijs vervangen door treinreizen. Op dit moment tonen we bijvoorbeeld nog (ongewenste) vluchten waarbij een Belgische reiziger eerst naar Amsterdam reist en vervolgens vliegt naar Parijs om verder te reizen naar het uiteindelijke reisdoel. Hierbij zijn we echter helaas zeer afhankelijk van onder andere luchtvaartmaatschappijen als KLM & Air France die deze treinen moeten laden in hun systemen. Ook willen we ons aanbod van non-stop vluchten verder uitbreiden. We stimuleren deze vluchten al door een korting te geven van € 100,- per persoon. Door reizen aan te passen en nieuwe afspraken te maken met de betrokken luchtvaartmaatschappijen, hopen we het mogelijk te maken dat steeds meer van onze reizigers non-stop vliegen.

Hoe berekenen jullie de CO2 uitstoot van de vluchten?

Voor de berekening van de CO2-uitstoot op onze vluchten gebruiken we de gegevens van de United Nations. De ICAO (International Civil Aviation Organization) publiceert de CO2-uitstootgegevens van vluchten waarbij rekening gehouden wordt met de afstand van de desbetreffende vlucht, het vliegtuigtype, het kerosinegebruik, de bezettingsgraad van het vliegtuig en de verhouding tussen vracht- en personenvervoer. Wil je meer weten, kijk dan op de website van ICAO: https://www.icao.int/environmental-protection/

De gegevens van de ICAO zijn niet onomstreden. Zolang echter geen betere gegevens beschikbaar en te verwerken zijn, zullen wij de cijfers en berekening van de United Nations gebruiken.

Kan ik voor vertrek een specifieke stoel reserveren?

Natuurlijk wil je als gezin, als koppel of als groep naast elkaar zitten in het vliegtuig. Ook wij vinden dit een ‘must’. Zo begin je samen aan de reis!

Helaas maken luchtvaartmaatschappijen ons dit erg lastig. Zij hebben immers ingevoerd dat je als klant vaak alleen tegen betaling vooraf vaste stoelen kunt reserveren. Dit bedrag kan oplopen tot € 100 per retourvlucht (voor een standaard stoel). Vanaf 24 uur voor vertrek kun je dit soms ook kosteloos doen.

Het is echter zo dat wij voor onze groepen meestal geen specifieke stoelen kunnen reserveren, hoe graag we dat ook willen. Dit heeft doorgaans te maken met de groepsreserveringen (‘allotments’) die wij gebruiken of de toeslagen die luchtvaartmaatschappijen vragen voor het selecteren van je gewenste stoel. Dit leidt incidenteel tot situaties waarbij de luchtvaartmaatschappij je als gezin, koppel of groep niet bij elkaar plaatst. Wij vinden dit, net als jij, zeer vervelend, maar hebben hierop helaas amper invloed. Wat wij in deze situaties doen, is dat wij vooraf een mail naar de luchtvaartmaatschappijen sturen met de namenlijst en het verzoek deze reizigers bij elkaar te plaatsen. Vervolgens is het aan de luchtvaartmaatschappij om dit op te pakken. De meeste luchtvaartmaatschappijen honoreren onze verzoeken gelukkig, maar met name in het hoogseizoen kan dit soms vergeten worden of niet meer mogelijk zijn, met alle gevolgen van dien.

Wij doen er dus al het mogelijke aan, maar zijn wel afhankelijk van de medewerking van de luchtvaartmaatschappijen.

Ik heb een verkeerde naam doorgegeven bij het boeken van mijn reis. Maakt dit uit?

Vliegtickets worden gereserveerd op basis van de eerste officiële voornaam en je officiële achternaam zoals je deze bij boeking opgeeft. De naam op je ticket moet overeenkomen met je eerste voornaam en je achternaam zoals deze in je internationale reispaspoort staan. Is dit niet het geval, dan kun je op de vlucht worden geweigerd. Reizigers die de naam van hun partner/echtgeno(o)t(e) hebben aangenomen, dienen er rekening mee te houden dat de officiële achternaam in een Nederlands of Belgisch internationaal reispaspoort altijd de geboortenaam (meisjesnaam) blijft.

Mocht je zien dat er toch een fout is gemaakt bij het invullen van de namen, geef dit dan zo spoedig mogelijk aan ons door. We proberen dan de naam op je ticket te (laten) aanpassen. In sommige gevallen is het nog mogelijk de naam kosteloos aan te passen, maar het kan ook zijn dat er door de luchtvaartmaatschappij wijzigingskosten of een boete in rekening worden gebracht om je naam aan te passen. In het ergste geval kunnen we de naam op je ticket niet meer aanpassen en moet er een geheel nieuw vliegticket gekocht worden.

Kan ik mijn vlucht nog wijzigen?

Indien je mee gaat op één van onze reizen, maar een afwijkende vluchtwens hebt, kun je deze in de tweede stap van het boekingsformulier aangeven. Onder een afwijkende vluchtwens verstaan wij o.a. de voorkeur om op een andere datum heen- of terug te vliegen of enkel het landarrangement te willen boeken bij ons.

Voor het wijzigen van je vlucht brengen wij € 50,- wijzigingskosten in rekening (administratiekosten) en de eventuele meerkosten voor jouw aangepaste vlucht. Ook hierbij ontvang je altijd éérst een vluchtvoorstel en bevestigen wij je nieuw vlucht pas na jouw akkoord.

Is jouw boeking al bevestigd, en bedenk je later dat je nog een andere wens hebt? Neem in dit geval contact met ons op, dan gaan we voor je na of hiertoe nog mogelijkheden zijn.

Kan ik specifieke maaltijd aanvragen?

Wij kunnen maaltijdvoorkeuren doorgeven aan de luchtvaartmaatschappijen. Per persoon kan slechts één soort maaltijd worden aangevraagd. De meest aangevraagde maaltijden zijn een vegetarische maaltijd, glutenvrije maaltijd, lactosevrije maaltijd, veganistische maaltijd, diabetesmaaltijd of een zoutarme maaltijd.

Het is dus bijvoorbeeld niet mogelijk om zowel een glutenvrije als lactosevrije maaltijd aan te vragen. Mag je beide soorten voedsel niet eten, neem dan zelf iets te eten mee voor tijdens de vlucht.

Hoeveel bagage mag ik meenemen?

Wij adviseren je te reizen met een zachte reistas (dit kan een tas op wieltjes zijn). Harde koffers zijn voor het soort reizen dat wij aanbieden, niet altijd handig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een reis in Afrika waarbij gebruik gemaakt wordt van een truck met zeer beperkte bagageruimte (je tas moet in een locker passen). Ook in de bussen kunnen koffers minder gemakkelijk weg te stapelen zijn, waardoor ruimtegebrek kan ontstaan.

Wij adviseren je het gewicht van je bagage te beperken tot maximaal 20 kg. Tijdens de reis kun je vaak je kleding (laten) wassen, waardoor je niet voor iedere dag een setje kleding mee hoeft te nemen. Je moet ook het gewicht van je eigen bagage zelf kunnen dragen.

Wat te doen als je bagage beschadigd of niet aangekomen is?

Indien je bagage niet is aangekomen of beschadigd is geraakt tijdens de vlucht, dien je een PIR (Property Irregularity Report) op te laten maken bij de bagage-afhandelaar in de bagagehal van de luchthaven. Hiervoor dien je je instapkaart (boarding pass) en het bagage-ontvangstbewijs (luggage tag) bij de hand te houden. Bewaar deze dus altijd goed.

Hoe zit het met mijn privacy?

In onze vertrektijdenbrief, die 10 dagen voor vertrek beschikbaar komt op je Mijn Koning Aap pagina, ontvang je je e-ticketnummer waarmee je eventueel zelf kunt inchecken en een stoel – al dan niet tegen kosten - kunt reserveren.

In het verleden kwam het weleens voor dat je de (beperkte) gegevens van andere reizigers zag tijdens het online incheckproces. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is dit nog steeds zo. Deze luchtvaartmaatschappijen zijn dan helaas nog steeds niet up-to-date met de vernieuwde privacywetgeving.  In onze overleggen met luchtvaartmaatschappijen benadrukken we steeds dat zij dit op orde moeten brengen.