Als er een situatie ontstaat waarbij een opname noodzakelijk is dan zal onze reisbegeleider je naar het ziekenhuis brengen of regelen dat je in een ziekenhuis komt. Is de reisbegeleider niet in de buurt en wordt door omstanders of één medereizigers geregeld dat je in het ziekenhuis terecht komt raden we je aan je reisbegeleider zo snel mogelijk te (laten) contacteren.
De reisbegeleider meldt aan de lokale agent dat je in het ziekenhuis ligt waarna de lokale agent direct contact met ons opneemt. Ook kan het zijn dat wij rechtstreeks geïnformeerd worden door de reisbegeleider of een van jouw medereizigers op de reis. Ons noodnummer is hiervoor 24 uur per dag beschikbaar.
Vervolgens controleren wij of wij je reisverzekeringsgegevens hebben ontvangen en controleren dan - indien je dat verzoekt - bij de betreffende verzekeraar of zij op de hoogte zijn van je opname. Mocht je in de mogelijkheid zijn raden we je ook altijd aan zelf contact op te nemen met de reisverzekering.
De eerste uren na een ziekenhuisopname zijn vaak hectisch. Hoe nodig het soms ook is om direct behandeld te worden, het ziekenhuis zal willen weten wie de rekening gaat betalen. Houd hierbij rekening dat in sommige landen fatsoensnormen overschreden worden die bij ons gangbaar zijn.
Daarom is het zeer belangrijk dat je je reisverzekeringsgegevens (welke maatschappij, polisnummer en erg belangrijk, het alarmnummer) voor vertrek aan ons hebt doorgegeven en deze ook, middels bijvoorbeeld een reisverzekeringspasje, bij je hebt tijdens de reis. Je reisverzekeraar moet direct op de hoogte gebracht worden, zodat ook het ziekenhuis weet wie er gaat betalen.
Je reisverzekeraar wil begrijpelijkerwijs ook eerst controleren of je wel bij hen verzekerd bent, voordat zij tot assistentie overgaan. Zij werken in veel landen samen met lokale verzekeraars die dan rechtstreeks contact opnemen met het ziekenhuis waarin je opgenomen bent. Zij regelen dat je de beste behandeling krijgt. Je kunt je voorstellen dat bij een opname in het weekend, ’s nachts of op een feestdag, deze hulp traag op gang komt en minder snel verloopt dan jij zou willen.
Als je samenreist met bijvoorbeeld je partner, dan is het gebruikelijk dat deze tijdens de ziekenhuisopname bij je blijft. De reisverzekeraar regelt dan het verblijf voor je partner. Reis je alleen dan kan een medereiziger deze rol op zich nemen of – wat vaak gebeurt - blijf je alleen achter in het ziekenhuis. Wij begrijpen dat dit een ingrijpende ervaring is.
Met de groepsleden wordt besproken hoe de reis nu verder gaat.
We realiseren ons dat dit laatste onsympathiek kan overkomen, maar wij hebben ook een verantwoordelijkheid tegenover de andere reizigers. De reisverzekeraar is voor 100% veantwoordelijk tijdens je verblijf in het ziekenhuis en zij zullen ook zorg moeten dragen dat er assistentie voor jou komt. Niet voor niets heb je bij een reisverzekering afgesloten en hiervoor betaald.