Online Chat

In beeld: culinair genieten in Egypte

Een fotoverslag om bij te watertanden

Een smakelijke start van de dag

De Egyptische keuken kent tal van lekkernijen, maar om deze te ontdekken zal je soms een heel klein beetje moeite moeten doen. Begin je dag eens door de yoghurt, toast, eieren en jam bij het ontbijt links te laten liggen en in het hotel de Egyptische gasten te volgen. Een Egyptisch ontbijt bestaat onder meer uit witte kaas, veelal besprenkeld met fijngemalen kruiden, plakjes tomaat, komkommer, olijven, falafel en pitabrood. Ben je toe aan een stevig ontbijt, schep dan gerust ook foul mudammas op, een stoofpotje van tuinbonen en volgens de Egyptenaren een gerecht dat net zo Egyptisch als de piramides is.

Een broodje shoarma als lunch en 's avonds wacht je nog meer lekkers

Naast een kopje thee mag karkade, de nationale drank in Egypte, niet ontbreken. Karkade wordt van hibiscus gemaakt en heeft daarom een dieppaarse kleur en lichtzure smaak. Tijdens het bereiden wordt er suiker toegevoegd. Je kunt karkade ook warm drinken, maar koud is het op zijn best. ’s Middags kun je jezelf tegoed doen aan een broodje shoarma, maar eet niet te veel want ’s avond gaat het echt los. Je kunt je avondmaaltijd beginnen met mezze, verschillende kleine hapjes die je met elkaar deelt. Denk hierbij aan vers gemaakte humus, baba ghanoush, een dip van gerookte aubergine en daoud basha, gehaktballetjes in een pikante saus. Ben je in het binnenland van Egypte, dan zijn het vooral stoofpotjes die de menukaart domineren. Aan de kust van de Rode Zee kies je in de vele visrestaurants zelf je vis uit en waarna deze heerlijk wordt gegrild.

Laat je wel ruimte vrij voor een toetje?

Denk je nog steeds ruimte te hebben voor een toetje, dan is de nationale trots umm Ali een aanrader. Deze broodpudding is gevuld met kokos, rozijnen en pistachenoten en kent zijn oorsprong aan het hof van de laatste sultan van Egypte en vormt een waardig slot bij elke maaltijd. Of doe jezelf tegoed aan verse mango. Deze van oorsprong Aziatische vrucht werd in de 19de eeuw in Egypte geïntroduceerd en bleek in het Egyptisch klimaat uitzonderlijk goed te doen. Zo goed zelfs dat er inmiddels maar liefst 15 soorten mango’s in Egypte worden geteeld.