Online Chat

Top 10 to do in Costa Rica

Door: reisspecialist Anna

Costa Rica is een prachtige bestemming voor de natuurliefhebber én de avonturier. Collega Anna ging er in november heen en beleefde zoveel dat het moeilijk is om een top 10 samen te stellen van leuke activiteiten en bijzondere nationale parken. Toch is het gelukt!

1. Tortuguero Nationaal Park

Het bijzondere aan dit nationale park is dat je er alleen per boot kunt komen. Er zijn geen wegen, alleen maar kanalen. Wil je dus van de ene lodge naar de andere lodge, dan moet je een boottaxi nemen. Tortuguero staat bekend om de schildpadden die er eitjes op het strand komen leggen. Ik was er zelf echter na het seizoen. Niet erg! Want ik heb prachtige vogels gezien, spotte er mijn eerste luiaard en we zagen een reuzen otter (zeldzaam!). Tip: heeft je lodge kano’s liggen, ga dan ’s ochtends om 6 uur met de kano de kanalen op. Je hoort het oerwoud ontwaken.

2. Paardrijden

Op verschillende plekken kan je paardrijden. Ik ben in Rincon de la Vieja op een paard gesprongen. Samen met een gids liepen we een mooie route door de heuvels bij Rincon de la Vieja. Ervaring is niet nodig! De paarden weten de weg en als je een beetje angstig bent (zoals ik!) dan krijg je het rustigste paardje. Onderweg zien we heel veel toekans!

3. Corcovado Nationaal Park

Corcovado ligt ver weg van de bewoonde wereld en is alleen bereikbaar vanaf de zee met een speedboot. Er is geen aanlegsteiger, dus je moet vanaf de boot de zee instappen om aan land te komen. Het is er ongerept en rustig. Hier weinig toeristen en geen aangelegde vlonderpaden. Ik heb ontzettend veel dieren in het park gezien: een slapende tapir, een baby miereneter, zwijntjes, neusberen, verschillende soorten apen en veel vogels. Ook zien we in de zee kleine haaitjes zwemmen: dat was wel even spannend met uitstappen!

4. Boottocht op de Río Frío

Optioneel is de excursie naar de Río Frío bij te boeken. Je maakt een boottocht mét Costaricaanse lunch aan boord. Onderweg spot je de mooiste vogels. Als je stil bent, hoor je de bomen ritselen van de apen! De gids die mee is, weet precies welk geritsel van wat afkomstig is. Je hebt dus grote kans om de apen te zien.

5. Ziplinen Monteverde

In het nevelwoud van Monteverde is een groot zipline park aangelegd. Je slingert en zwaait van zipline naar zipline. Onder je zie je de boomtoppen: een bijzondere ervaring! Voor de echte durfals is er de Tarzanswing. Vanaf een plateau spring je aan een kabel de diepte in. Na 1,5 uur ziplinen kan je tot rust komen in het restaurant òf nog de Treetopwalk gaan doen.

6. Treetopwalk Monteverde

Heb je geen behoefte aan een adrenalinekick? In Monteverde kan je ook hoog door de boomtoppen wandelen over handbruggen. Ik heb dit in de regen gedaan (in Monteverde regent het bijna altijd!) en dat maakte het een hele mystieke ervaring. De mist zweefde door de boomtoppen en jij loopt daar dan doorheen! Als je stil bent, kan je ook nog bijzondere vogels spotten in de bomen. Zo zie ik een prachtige kleurrijke toekanette.

7. Nightwalk

Op verschillende plekken in Costa Rica kan je deelnemen aan een nightwalk: een bijzondere ervaring! De gids waarmee je op pad gaat, weet waar hij slangen, kikkertjes, spinnen en andere nachtdieren kan vinden. Trek dus je dichte schoenen en donkere kleren aan en laat je verassen door wat de nacht te brengen heeft!

8. Surfen/chillen aan zee

Na alle activiteiten is het ook lekker om bij te komen op het strand. Aan zowel de Caribische kant als de kant van de Stille Oceaan heb je prachtige stranden: sommige lijken wel uit een film. Je kan lekker een drankje drinken bij een strandbar òf je kiest ervoor om toch weer iets actiefs te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een surfles? Wie weet kan je wel na een uurtje op de plank blijven staan!

9. Koffie- en chocoladetour

Geïnteresseerd in de landbouw van Costa Rica? Dan is een optionele tour over een koffie- of cacaoplantage een aanrader. Een gids legt je precies uit hoe de struiken groeien en hoe het maakproces werkt. Op veel plekken mag je zelf ook een poging doen om chocolade te maken. Wij sloten de excursie af met een chocolade- en koffieproeverij. Lekker!

10. Nationaal Park Rincon de la Vieja

In dit nationale park komt de stoom uit de grond! Rincon de la Vieja ligt in een vulkanisch gebied: de aarde borrelt er letterlijk. Een bijzonder fenomeen! Naast de vulkanische activiteiten is er nog veel meer te zien in het park: veel dieren en ook bijzondere grote bomen. Echt een aanrader!