Zoeken
Foodblog Indonesië
De lekkerste Indonesische gerechten per eiland
Foodblog Indonesië
Door: Product Manager Thierry
Indonesisch eten, ik kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Helemaal wanneer ik in Indonesië ben. De meeste mensen zijn wel bekend met nasi goreng, saté ayam, misschien zelfs wel met gado gado, lemper en risolles. Maar is meer. Zo veel meer. Elk eiland, elke regio en vaak zelfs elke stad heeft zijn eigen unieke gerechten en geheime recepten.
Geheimen? Inderdaad, geheimen. Want waar bijvoorbeeld menig Europese keuken bij gerechten graag laat blijken welke versie je voorgeschoteld krijgt (Toscana, Napolitana, Valenciana), moet je het in Indonesië vaak doen met een korte, simpele beschrijving. Ikan Bakar, gegrilde vis, wordt in de Soendanese (West-Javaanse) keuken heel anders bereid dan op Sumatra of Lombok. Toch wordt dit gerecht overal op de menukaart gezet als alleen Ikan Bakar. Hoe weet je dan welke variant je eet? Eetgelegenheden geven gelukkig wel aan welke keuken ze bereiden. Padang is Sumatraans, Sunda is West-Javaans, etc. Daarnaast worden er in de meer toeristische plaatsen concessies gedaan aan de oorspronkelijke recepten zodat de smaakpapillen van zo veel mogelijk nationaliteiten gestreeld worden. Tijd dus om tijdens mijn reis naar Bali en Oost-Java op zoek te gaan naar (zoveel mogelijk) authentieke smaken.
Ubud – Bali
Candidasa – Bali
Lovina – Bali
Kalibaru – Java
Een van de lekkerste gerechten die ik in Oost-Java heb gegeten was Rujak Petis, een salade van groenten en fruit bedekt met pindasaus. Een adres of naam van de eetgelegenheid heb ik niet. Tijdens een wandeling door rijstvelden en Kalibaru, stopten we bij een klein eettentje waar alleen Rujak Petis werd gemaakt. Heerlijk.
Bezoek je tijdens je reis door Indonesië Kalibaru? Dan is de kans groot dat je bij je bezoek aan de kruidentuin van Ibu Harnik getrakteerd wordt op heerlijke Indonesische snackjes. Lemper (rijstrolletjes gevuld met kip), Pisang Goreng (gebakken banaan) en met stip op een: Verrukkelijke Roti Kukus (Indonesische stoomcake).
Ga je binnenkort zelf ook op reis naar Indonesië? Lees je dan eens in in de Indonesische keuken. Er gaat een wereld voor je open.