Online Chat

De lekkerste Indonesische gerechten per eiland

Foodblog Indonesië

Door: Product Manager Thierry

Indonesisch eten, ik kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Helemaal wanneer ik in Indonesië ben. De meeste mensen zijn wel bekend met nasi goreng, saté ayam, misschien zelfs wel met gado gado, lemper en risolles. Maar is meer. Zo veel meer. Elk eiland, elke regio en vaak zelfs elke stad heeft zijn eigen unieke gerechten en geheime recepten. 

Geheimen? Inderdaad, geheimen. Want waar bijvoorbeeld menig Europese keuken bij gerechten graag laat blijken welke versie je voorgeschoteld krijgt (Toscana, Napolitana, Valenciana), moet je het in Indonesië vaak doen met een korte, simpele beschrijving. Ikan Bakar, gegrilde vis, wordt in de Soendanese (West-Javaanse) keuken heel anders bereid dan op Sumatra of Lombok. Toch wordt dit gerecht overal op de menukaart gezet als alleen Ikan Bakar. Hoe weet je dan welke variant je eet? Eetgelegenheden geven gelukkig wel aan welke keuken ze bereiden. Padang is Sumatraans, Sunda is West-Javaans, etc. Daarnaast worden er in de meer toeristische plaatsen concessies gedaan aan de oorspronkelijke recepten zodat de smaakpapillen van zo veel mogelijk nationaliteiten gestreeld worden. Tijd dus om tijdens mijn reis naar Bali en Oost-Java op zoek te gaan naar (zoveel mogelijk) authentieke smaken.

Ubud – Bali

Een van de meest toeristische plekken op Bali. Niet gek, want dit is het cultureel centrum van het eiland. De Balinese keuken kenmerkt zich door een rijkelijk gebruik van kruiden. En dat is voor veel toeristen net even te veel van het goede. In Ubud is Restaurant Café Wayan daarom een leuke eerste kennismaking met de Balinese keuken. Proef hier je eerste Balinese saté (Sate Lilit, saté gemaakt van gehakt), Pepes (makreel gestoomd in bananenblad) of neem een combinatie van verschillende gerechtjes. Kun je niet goed tegen pittig en wil je toch eens sambal proeven die niet uit een potje komt: De sambal matah bij Café Wayan is heel mild. Sambal matah is Balinese sambal gemaakt van sjalotjes, kokosolie en chilipepers.

Candidasa – Bali

De plek in Candidasa om dieper in de Balinese keuken te duiken, is Warung Bintang. Je kunt hier kiezen tussen de oorspronkelijke pittigheid of de aangepaste versie. In een open keuken worden vervolgens de heerlijkste gerechten voor je bereid. Als voorgerecht vond ik de Made visballensoep lekker. Mijn favoriete gerecht bij Warung Bintang was de Be Pasih Sambal Matah, kortgebakken zoetwatervis met citroengras en Balinese sambal matah. Laatstgenoemde is hier wel pedis (pittig). Warung Bintang is ook de plek om Indonesische toetjes te proeven. Hier kun je een combi kiezen van 3 onwaarschijnlijk lekkere gerechtjes. De Pisang Goreng (gebakken banaan) is gewoon perfect. Knapperig, geen vet en om het compleet te maken, besprenkeld met gesmolten gula Bali (Balinese suiker). Toetje nummer twee is Dadar Gulung, een groen opgerold flensje gevuld met kokos en palmsuiker. Het derde toetje kan de hele dag door worden gegeten, dus ook als ontbijt. Bubur Ijin, zwarte rijstepap met kokos. Proef het en je zal het elke dag willen eten. Ik heb het zien gebeuren deze reis. Meerdere keren.

Lovina – Bali

Het beste van Bali heb ik tot het eind bewaard. Wellicht niet geschikt voor iedereen, maar zooo lekker. Samen met mijn collega’s van het kantoor op Bali, de reisbegeleider en de chauffeur bezochten we Restaurant Ulam Segara. Vis is wat er hier op het menu staat en nadat we druk hadden overlegd (voornamelijk met elkaar) welke vissen we wilden, viel de beslissing op twee exemplaren. Van de eerste vis moest Balinese vissoep worden gemaakt. Dat Balinees heb ik er zelf voorgezet, op de menukaart was het gewoon Sup Ikan, vissoep dus. Bij de eerste hap van deze soep begreep ik wat mijn collega’s al die tijd bedoeld hadden met de vele kruiden die in de Balinese keuken worden gebruikt. Een hap… En het leek alsof ik een nieuwe wereld had ontdekt. Ook mijn tafelgenoten waren het roerend met elkaar eens. Deze soep was echt heel erg goed. De tweede vis waar ons oog op was gevallen werd opgediend als Ikan Bakar. Gegrilde vis. Maar ook deze was zo allemachtig lekker gekruid. Een beetje zoet. Een beetje pikant. Op de vraag wat voor kruiden er waren gebruikt voor deze gebakken vis, was het antwoord van de kok: “geheim”.

Kalibaru – Java

In het oosten van Java was het door het reisschema en de meer afgelegen plekken die we bezochten, moeilijker de regionale specialiteiten te ontdekken. Een van de gerechten die ik op mijn wensenlijst had staan was Rawon. Deze soep wordt in Java bereidt met kluwek, de gefermenteerde pit van de vrucht van de pangiboom. Alles van de pangiboom is super giftig. Door fermentatie verdwijnt het gif gelukkig en kan het in verschillende Javaanse gerechten worden gebruikt. Waaronder dus Rawon, een soep met rundvlees en andere kruiden. De soep smaakte goed, maar deed mij eerlijk gezegd aan ossenstaartsoep denken.

Een van de lekkerste gerechten die ik in Oost-Java heb gegeten was Rujak Petis, een salade van groenten en fruit bedekt met pindasaus. Een adres of naam van de eetgelegenheid heb ik niet. Tijdens een wandeling door rijstvelden en Kalibaru, stopten we bij een klein eettentje waar alleen Rujak Petis werd gemaakt. Heerlijk.

Bezoek je tijdens je reis door Indonesië Kalibaru? Dan is de kans groot dat je bij je bezoek aan de kruidentuin van Ibu Harnik getrakteerd wordt op heerlijke Indonesische snackjes. Lemper (rijstrolletjes gevuld met kip), Pisang Goreng (gebakken banaan) en met stip op een: Verrukkelijke Roti Kukus (Indonesische stoomcake).

Ga je binnenkort zelf ook op reis naar Indonesië? Lees je dan eens in in de Indonesische keuken. Er gaat een wereld voor je open.