Online Chat

Unesco voegt 29 nieuwe plekken toe aan Werelderfgoedlijst

Dit zijn de nieuwste Unesco plekken

Unesco

Unesco is de afkorting voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Enkel plekken met een uitzonderlijke natuur- en/of cultuurwaarde maken kans om terecht te komen op de beroemde Unesco Werelderfgoedlijst.

Op het moment mogen maar liefst 1121 plekken wereldwijd deze prestigieuze titel dragen. UNESCO Werelderfgoederen worden beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de wereld. Staat een plek op de lijst? Dan komt er meer financiering om de bezienswaardigheid te beschermen en te behouden.

Bagan (Myanmar)

Naar Myanmar (Birma) reizen en dan niet een bezoek brengen aan Bagan is ondenkbaar! Bagan is één van de indrukwekkendste cultuurmonumenten van Azië. Een gebied van 40 km² is volgebouwd met duizenden eeuwenoude tempels, pagodes en paleizen.Er zijn zoveel prachtige gebouwen, je komt ogen tekort om alles in je op te nemen.

paraty en Ilha Grande (Brazilië)

Beide zijn geroemd om hun cultuur en biodiversiteit.
Het havenstadje Paraty diende in de zeventiende eeuw als eindpunt van de Caminho do Ouro ('Route van het Goud'), vanwaar het edelmetaal naar Europa werd verscheept. Het pittoreske stadje telt niet alleen veel fraaie gebouwen, maar grenst ook aan een van de vijf belangrijkste hotspots van biodiversiteit ter wereld, waar je jaguars, witlippekari's en spinapen kunt spotten.

Het eiland Ilha Grande is een ecologisch paradijs waar je prachtig kunt wandelen of luieren op het strand. Haar grondgebied ligt grotendeels in het staatspark Ilha Grande en de rest valt onder strikte ontwikkelingsbeperkingen.

Sheki (Azerbaijan)

Sheki is een mooie plek aan de vroegere Zijderoute.
De historische stad Sheki ligt aan de voet van de Kaukasus en wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Gurjana. Je vindt er een oude binnenstad met een karavanserai én een uitbundig versierd zomerpaleis met prachtige fresco's en glas in lood ramen. Het gebouw werd gebouwd in de 18e eeuw voor de koninklijke familie van Khans.

Jaipur (India)

Jaipur is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan.
De 'Roze Stad' Jaipur werd in 1729 als vestingstad gebouwd en is het vroegste voorbeeld van stadsplanning in India. De straten zijn voorzien van zuilengalerijen die elkaar kruisen in het centrum en daar grote openbare pleinen creëren die chaupars worden genoemd. Markten, kraampjes, huizen en tempels gebouwd langs de hoofdstraten hebben uniforme, veelal roze, gevels.

Laos

Megalitische kruikensite in Xiengkhuang.
De Vlakte der Kruiken dankt zijn naam aan meer dan 2100 buisvormige megalithische stenen potten die werden gebruikt voor begrafenispraktijken in de ijzertijd. De grootste kruik is meer dan drie meter hoog en weegt wel 6000 kilo. Je vindt deze mysterieuze vlakte op ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van de stad Xhiengkhuang.