Online Chat

Hoogtepunten Oeganda

Must-sees en tips van de expert

Aan het woord: onze lokale agent

#1 Bezoek de berggorilla’s

Na een wandeltocht door de mooie jungle krijgen we een signaal van onze ranger. We zijn dichtbij. De gorilla’s zijn hier in de buurt. En opeens, wow, we zien iets zwarts. Op nog geen 10 meter bij ons vandaan. Het is een berggorilla! Rustig zit hij daar te eten. Wow. Links van ons horen we wat geluid en we zien een kleine berggorilla langs lopen, die even nieuwsgierig naar ons kijkt…. En dan, rechts van ons wat meer gekraak. De zilverrug! Dit is een ervaring om nooit meer te vergeten, zo dicht bij deze unieke dieren, waarbij wij ons moesten aanpassen aan hen, zodat we in hun leefomgeving konden zijn.

TIP: Geniet van de tijd bij de gorilla’s door ook even niet door de lens van je camera te kijken!

#2 Bezoek de spectaculaire Murchison waterval in de Nijl

Het grootste meer van Oeganda (en Afrika) is Lake Victoria. Hier ontspringt onder andere de Nijl. In het begin is het een wilde rivier waar je kunt raften. Tot aan de Murchison Falls, de machtige waterval in de Nijl, waarbij al het water door een smalle kloof wordt geperst en 60 meter naar beneden valt. Een van de meest krachtige watervallen ter wereld. Wanneer we aankomen lopen boven bij de waterval horen en voelen we hem al, de grond trilt. Wanneer we dichterbij komen zien we de krachtige waterval vanaf verschillende mooie uitzichtpunten.

#3 Safari’s met kans op het zien van de Big 5

Oeganda heeft een unieke combinatie van jungle en open savannes, wat Oeganda een afwisselend land maakt. Op de savannes is het grote wild goed zichtbaar en is onder andere de big 5 te zien! In zowel Murchison Falls als Queen Elizabeth National Park zijn zeer goede plekken voor het zien van de Big 4: Olifant, Buffel, Leeuw en Luipaard. En vlakbij Murchison Falls ligt Ziwa Sancturary, een groot gebied wat goed beschermd wordt, speciaal voor het beschermen van de neushoorn. Met een ranger kun je te voet op pad gaan waarbij je oog in oog kan komen te staan met neushoorns.

# 4 bezoek de lokale bevolking bij Lake Bunyonyi

Lake Bunyonyi is een van de diepste (en mooiste) meren van Oeganda, met een diepte van bijna 800 meter. Rondom dit idyllische meer wonen de armste mensen van Oeganda. Samen met onze kinderen hebben we een gezin bezocht en ondersteund met eten, pennen schriftjes en voetballen en volleyballen. Voor mijn kinderen (en ook voor de mensen die we gesteund hebben) was dit het hoogtepunt van de reis. De gastvrijheid, de unieke kijk in hun dagelijkse leven en hun vermogen om blij en gelukkig te zijn met de weinige spullen die ze hebben zullen ons voor altijd bij blijven

#5 Midden tussen de chimpansees is Kibale Forest

Niet voor iedereen is het zien van de berggorilla’s het hoogtepunt, ook onze meest naaste soortgenoot is te zien in het wild. Samen met een ranger gingen we op zoek in de jungle van Kibale Forest. Al snel horen we de chimpansees om ons heen. Druk bewegend gaan ze door de bomen. Totdat de rust terug is gekeerd en ze naar de grond komen en op lage takken gaan zitten om uit te rusten en elkaar te vlooien. Het is af en toe net of ik op familiebezoek ben.

#6 Varen tussen de nijlpaarden en krokodillen op het Kazinga Channel

Tegen 3 uur ’s middags gaan we aan boord van de boot die het Kazinga channel af zal varen. We varen naar de overkant waar we olifanten zien badderen. Wow! Zelfs de kleintjes gaan het water in. We varen tussen de nijlpaarden door, waarvan er af en toe eentje dreigend zijn tanden laat zien. Iets verderop zien we een grote krokodil op een klein strandje liggen. Ondertussen worden we achtervolgd door enkele Kingfishers, die achter de boot naar vis duiken. Na iedere hoek zien we weer nieuwe vogels en dieren, wat een spectaculaire boottocht is dit.

Wist je dat: Het Kazinga Channel de plek is met de hoogste dichtheid van nijlpaarden?