Het mooiste van Oeganda

6x te zien in Oeganda

Het mooiste van Oeganda

Wat een prachtige, overweldigende natuur, lieve hartelijke mensen en heel veel bijzondere dieren. Collega Paola ging met de 16-daagse rondreis mee en heeft enorm genoten, zeker een aanrader! 

"Al vele malen ben ik in Afrika geweest maar nog nooit had ik Oeganda bezocht. Dit land stond hoog op m’n verlanglijstje. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen maar het land heeft al m’n verwachtingen weten te overtreffen."

 Helemaal onderaan dit artikel vind je de dier spot DO's en DONT's, handig als je ook op reis gaat naar Afrika.

1 - Gorilla's spotten

De gorilla's zijn zeker een hoogtepunt als je op reis gaat naar Oeganda. Heel bijzonder om deze dieren van dichtbij te zien. Wat een beloning na een paar uur klimmen en klauteren om ze dan eindelijk te kunnen bewonderen.

2 - Chimpansees

Ook de chimpansees zijn een waar hoogtepunt. Een genot om naar te kijken terwijl ze aan het spelen zijn.

3 - Queen Elizabeth National Park

In het zuiden van het Queen Elizabeth National Park (Ishasa) leven een paar groepen leeuwen die regelmatig in een boom te vinden zijn. Voorkeur heeft de vijgenboom. Volwassen leeuwen die daar liggen te relaxen en de welpjes die geen rust hebben en aan het klimmen en ravotten zijn met elkaar. Ook de ouders worden niet met rust gelaten. Heerlijk om daar een tijdje naar te kijken en foto’s te maken. Echt fantastisch

4 - Murchison Falls National Park

Het Murchison Falls National Park: een prachtig park met en afwisselend landschap en heel veel dieren. Overal waar je kijkt zie je dieren: olifanten, buffels, giraffen, grote groepen Oegandese kob, apen en leeuwen. Met een beetje geluk kun je een mooie foto maken van een prachtig dier met op de achtergrond de Nijl.

 

5 - Veel wandelmogelijkheden

Jungle Walk, birdwalk, community walk etc. Heel fijn om ook regelmatig in beweging te kunnen zijn.

 

 

6 - Lokale bevolking

Wat ook erg bijzonder is bij deze reis is dat je kan kennismaken met de lokale bevolking tijdens de wandelingen en een bezoek kan brengen aan een pygmeeënfamilie. Zij behoren tot de oudste bewoners van Oeganda. Ze verzamelen voedsel in de vorm van bodemgewassen, grondproducten en boomvruchten en leiden een zwervend bestaan.

De DO's en DONT's van het dieren spotten

THE DON'TS
Wat je vooral niet moet doen

✗ Op de foto gaan met wilde dieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zogenaamde ‘knuffelen’ en wandelen met leeuwen en tijgers.  
✗ Een olifantenrit maken of een dagje ‘be a mahout’ zijn.
✗ Een show met wilde dieren bezoeken zoals een dolfijnenshow, maar ook niet een dansend aapje op straat. Deze dieren vertonen onnatuurlijk gedrag en de trainingsmethodes zijn wreed.
✗ Bezoeken van winkels met souvenirs van wilde dieren zoals een tas van krokodillenleer, een armbandje van ivoor of sieraden van koraal.
✗ Eten of drinken van lokale gerechten waarbij dierenleed onontkoombaar is. Denk aan haaievinnensoep, walvisvlees, 'bush meat' of tijgerwijn.


THE DO’S

Je kunt een geweldige reis maken door de volgende diervriendelijke tips in je achterhoofd te houden:

✓ Beleef dieren in het wild: op safari of tijdens het spotten van walvissen. Zorg voor gepaste afstand.
✓ Maak foto's met zoom, zoals een camera met telelens zodat je niet te dicht bij de wilde dieren hoeft te komen voor een mooie foto.
✓ Bezoek een opvang voor wilde dieren, zonder direct contact tussen bezoeker en dier, en waar niet wordt gefokt.
✓ Koop duurzame en diervriendelijke souvenirs ter ondersteuning van de lokale bevolking en natuur.
✓ Help mee bij een natuurbeschermingsproject: bijvoorbeeld bomen planten voor het behoud van de leefomgeving van olifanten en orang-oetans.
✓ Doe een tour waarbij de natuur en wilde dieren niet verstoord worden.