Online Chat

Reizen naar Mozambique

Eten en drinken Mozambique

Niet verrassend voor een land met zoveel kust: in Mozambique eet men veel verse vis. De meeste restaurantjes hebben altijd wel garnalen (camarão in het Portugees), inktvis (lula) en een gegrilde vis van de dag (peixe grelhade) op de kaart staan. Hiernaast kun je vaak kiezen tussen bijgerechten als rijst, slappe frietjes of cassave, de wortelknol die bij een groot deel van de Mozambikanen dagelijks op het menu staat.

Pittige gerechten in Mozambique
In de Mozambikaanse keuken wordt veel knoflook en veel rode peper (de lokale piri-piri) gebruikt. In de gebieden die wat verder van de kust liggen, wordt veel geroosterde kip gegeten. Ook de kip, bijvoorbeeld de galinha Zambezia, is vaak behoorlijk pittig. In het zuiden van Mozambique is de lokale favoriet matapa ook de moeite waard: jonge cassavebladeren, gekookt in een pindasaus en vaak opgediend met garnalen of andere zeevruchten.

Drinken in Mozambique
Behalve uitstekende lokale thee, kun je in Mozambique tot in de kleinste stadjes prima koffie krijgen. Soms lokaal, soms uit Portugal geïmporteerde espresso. De grote biermerken van het land zijn Manica, 2M (spreek uit: DoisM) en Laurentina. Maar Mozambikanen die door de snelle economische groei van de laatste jaren meer zijn gaan verdienen, kiezen zelfs steeds vaker voor uit Europa of buurland Zuid-Afrika geïmporteerde merken. Kijk uit met krachtige lokale brouwsels als nipa (meest gemaakt van vruchtensap, cassave en suikerriet): die kunnen vaak wat erg veel alcohol bevatten. Palmwijn, dat gangbaarder is in het zuiden van het land dan in het noorden, is minder risicovol.