Online Chat

Reizen naar Mozambique

Cultuur Mozambique

Mozambikanen zijn beleefde mensen. Het wordt op prijs gesteld als je tijdens je Mozambique reis de inwoners in een lokale taal of tenminste in het Portugees begroet. Steevast volgt daarna een ferme handdruk en, zoals in zoveel Afrikaanse landen, de vraag of het goed met je gaat. Op bezoek in een afgelegen dorpje is het gebruikelijk om eerst even de lokale leider, de régulo, te begroeten. Dan gaan vaak alle deuren voor je open. Wie bij een Mozambikaan thuis wordt uitgenodigd voor een maaltijd, slaat zo’n aanbod niet af. Niet alleen omdat dat als onbeleefd wordt ervaren, ook omdat het een belevenis is die je niet wil missen en veel aan de reis toevoegt. Na thee en kleine snacks volgt dan vaak een maaltijd met cassave of een maïssubstantie als basis.

Lokale kunst in Mozambique
Kunst, cultuur, muziek en dans spelen in de Mozambikaanse samenleving van oudsher een belangrijke rol. Sinds de onafhankelijkheid in 1975 hebben de opeenvolgende Frelimo-regeringen grote nadruk gelegd op de verdere ontwikkeling van de lokale kunsten. Wie goed kijkt, ziet overal in hoofdstad Maputo en in andere stedelijke centra kleine kunstencentra en culturele evenementen aangekondigd.

Traditionele geneeskunst in Mozambique
Ook niet te missen zijn aankondigingen van traditionele geneesheren (vaak curandeiros genoemd). Die bieden advies voor alle kwalen en ongelukken en zijn in grote delen van Mozambique onmisbaar als er een sterfgeval of ander onheil in de familie is.