Online Chat

Reizen naar Mozambique

Bevolking Mozambique

Mozambique heeft een oppervlak van 799.380 vierkante kilometer en is daarmee twintig keer zo groot als Nederland en 26 maal België. Het land in zuidelijk Afrika heeft de langste kustlijn van het Afrikaanse continent, ongeveer 2.500 kilometer. Het aantal inwoners bedraagt 24 miljoen. Ongeveer 60 procent van de bevolking woont op het platteland. Ondanks hoge economische groeicijfers sinds het eind van de burgeroorlog in 1992, moet nog altijd een groot deel van de bevolking rondkomen van ongeveer anderhalve euro per dag.

Bevolkingsgroepen van Mozambique
In het noorden van het land worden de meeste mensen tot het Makua-volk gerekend – dat overigens ook over de grens met Tanzania leeft – en in het zuiden van het land domineren de Shangaan (ook bekend als Tsonga). Globaal daar tussenin, in de Zambezi-vallei, wonen vooral Sena-mensen.

Mix van culturen in Mozambique
Vooral in het noorden zijn veel Arabische invloeden, die je ook langs de kust van Tanzania terugvindt. In de grote steden komen alle culturen, zoals overal in Afrika, vaak samen. Portugese invloeden zijn daar ook het sterkst: tot 1975 was Mozambique een Portugese kolonie en nog altijd ademt het land een Latijnse sfeer, volkomen anders dan in buurlanden als Zimbabwe of Zuid-Afrika.