Online Chat

Tradities over de hele wereld: Uitvaart

Hoe gaat men om met de dood in...

Ghana

In Ghana heb je professionele kistdragers en die maken er een waar feestje van als ze iemand al dansend en zingend begeleiden naar hun laatste avontuur onder de grond. En dan hebben we het nog niet eens over de doodskisten gehad… In Ghana worden mensen begraven in dure grafkisten in de meest gekke vormen. Van een bierflesje tot een vliegtuig en van een telefoon tot een vis; de vorm is afhankelijk van de persoonlijkheid van de overledene. En als de familie van de dode daar nog een jaartje voor moet sparen, dan wordt het lijk in de tussentijd gewoon in de vriescel gestopt.

India

Varanasi is een van de oudste steden ter wereld en is één van de 7 heilige steden in India voor hindoes. Het ligt aan de rivier de Ganges waar rituele lijkverbrandingen plaatsvinden. Tijdens je rondreis door Noord-India zal je zeker een keer getuige zijn van dit indrukwekkende ritueel. Direct na de dood wordt onder het zingen van mantra's en het uitspreken van gebeden de overledene gewassen en in speciale doeken gewikkeld. Voordat het lichaam gecremeerd wordt, leggen familieleden bloemen op het lichaam, stoppen ze rijst in de mond (voeding voor de verlaten ziel) en geld in de hand.

Madagascar

De dood is ook voor de inwoners van Madagascar een feestelijke gebeurtenis. Het lijkt bijna uit een film te komen, maar in Madagascar gebeurt het echt: daar dansen ze met doden! Eens in de zeven jaar viert men ‘Famadihana’, wat letterlijk het ‘omwentelen van de doden’ betekent. Mensen halen de lichamen van hun overleden familieleden voor een avond uit hun crypten en wikkelen ze in mooie doeken. Daarna dansen ze met de lichamen rond de tombes. Deze uitvaartrituelen komen nog regelmatig voor. Het doel van Famadihana is het betuigen van respect en eer aan de voorouders.