Online Chat

Interview met reisbegeleidster Mirjan

Mirjan van Vuren werkt alweer 9 jaar voor Koning Aap als reisbegeleidster in Marokko. In dit interview vertelt ze alles over haar ervaringen met dit prachtige land!


Stel je kort even voor, hoe lang ben je al reisbegeleidster voor Koning Aap?
Mijn naam is Mirjan van Vuren en met ontzettend veel plezier werk ik alweer 9 jaar voor Koning Aap als reisbegeleidster in Marokko.

 

Wanneer ging je voor het eerst naar Marokko en wat deed dat met je?
Mijn eigen allereerste kennismaking met Marokko was in mei 2007. Toendertijd, na een lange periode net weer vrijgezel, wilde ik niet in mijn eentje op reis en ging ik op zoek naar een groepsreis met een “op papier” leuke en gevarieerde groepssamenstelling. De bestemming was voor mij van secundair belang, zolang het maar “anders” en buiten Europa zou zijn, en zo werd het uiteindelijk een 13-daagse reis van Shoestring naar Zuid-Marokko. Geheel tegen mijn natuur in ging ik, vanwege de late boeking, compleet onvoorbereid op reis naar een land waarvan ik eerlijk gezegd amper wist waar het lag!

Het werd een reis om nooit te vergeten én met verstrekkende gevolgen. Marokko verraste me zó in positieve zin en had een dermate “betoverende” invloed op me, dat ik er na die eerste reis nog vele keren naar terugkeerde. Het was begin 2009 toen ik besloot het roer volledig om te gooien en mijn relatief zekere leventje als researchverpleegkundige in Nederland in te ruilen voor het onzekere maar oh-zo-leuke en afwisselende bestaan als reisbegeleidster in Marokko.

Waarom is Marokko volgens jou de ideale vakantiebestemming?
Een reclamecampagne van een aantal jaren geleden had het niet beter kunnen verwoorden met de slogan "Marokko, het land dat je raakt". Ik zag het bij mezelf gebeuren, maar zie het ook regelmatig terug bij zelfs de meest doorgewinterde groepsreizigers. Het is een land van uitersten en een land dat eigenlijk gewoon alles heeft. Gedurende vrijwel het gehele jaar een heerlijk warm klimaat, een enorme diversiteit aan overweldigende landschappen, een zeer rijke cultuur en geschiedenis, schitterende Koningssteden met prachtige sultanspaleizen en sprookjesachtige medina's. Maar ook een alom geprezen heerlijke keuken met typische Marokkaanse gerechten als tajine en couscous én niet te vergeten een land met een zéér vriendelijke en gastvrije bevolking. Dit alles gecombineerd met die alom aanwezige mystieke 1001-nacht sfeer maakt Marokko naar mijn mening tot de ideale vakantiebestemming!

Welke highlights/excursies die Koning Aap bezoekt/aanbiedt vind je het meest bijzonder?
Qua stedenbezoek vind ik de “stadsbezichtiging Fes” een absolute topper! Fes is de oudste van de Koningssteden en niet voor niets wordt dit het culturele, religieuze en wetenschappelijke hart van Marokko en de hoofdstad van de kunstnijverheid genoemd. Met één van de beste lokale gidsen ontdekken we de stad, met als hoogtepunt de oude medina Fes el-Bali waar je je volledig in de Middeleeuwen waant. Een fantastische ervaring om hier rond te dwalen over kleurrijke lokale marktjes en door de diverse ambachtswijken. De medina is volledig autovrij, het enige waar men af en toe voor aan de kant moet springen zijn de passerende muildieren die zorgdragen voor al het transport binnen de medina.

Ook héél bijzonder is de dromedaristocht en de overnachting in de Erg Chebbi woestijn. Dit door de prachtige kleuren van de hoge zandduinen, de rust en stilte van de woestijn, het ritmische heen en weer wiegen op de rug van een dromedaris en de prachtige zonsondergang vanaf een duintop. En niet te vergeten de heerlijk bereide maaltijd in het bivak, het getrommel door onze woestijnmannen rondom het kampvuur, de nachtelijke sterrenhemel en de zonsopgang de volgende dag. Dit draagt allemaal bij aan een absoluut unieke en onvergetelijke ervaring!

En zo zijn er eigenlijk zovéél highlights en excursies bijzonder binnen onze Marokkoreizen. Absolute aanraders zijn bijvoorbeeld ook de wandelingen bij Midelt en de Todrakloof. Met een lokale gids wandel je daar een aantal uren door een palmentuin, een appelboomgaard en/of een klein lemen dorpje. Op een leuke actieve manier maak je zo kennis met het authentieke leven op het platteland, waar je vrij gemakkelijk en spontaan contact legt met de lokale bevolking. Dit leidt soms tot mooie en ontroerende ontmoetingen, prachtig om te zien!

Wat zijn volgens jou de voordelen van een georganiseerde groepsreis?
Met onze groepsreizen in Marokko is men ervan verzekerd dat men in relatief korte tijd de belangrijkste bezienswaardigheden op de route te zien krijgt. Vooral voor reizigers die weinig tijd hebben om de reis voor te bereiden is dat natuurlijk een groot voordeel. De reizen zitten ook erg goed en gevarieerd in elkaar: er worden veel optionele excursies en activiteiten aangeboden en er is een goede afwisseling tussen cultuur en natuur, stad en platteland. Voor ieder wat wils dus! Een ander voordeel is natuurlijk dat je via een groepsreis snel aansluiting hebt bij andere reizigers. Vooral alleenreizenden en families vertellen mij regelmatig dat zij juist om die reden heel bewust voor een groepsreis hebben gekozen.

Wat is jouw ultieme tip voor iedereen die reisplannen heeft voor Marokko?
Wat ik vaak tijdens de reizen zie gebeuren is dat men maar door blijft rennen om er zeker van te zijn vooral niets te missen. Mijn advies is: stop zo af en toe even met rennen en las ook rustmomenten in, om al het moois wat je ziet en meemaakt ook de tijd te geven om te laten bezinken. Strijk zo nu en dan eens neer op een terrasje of op een bank in het park en geniet op een ontspannende manier van al het moois wat Marokko te bieden heeft, zoals de geuren, kleuren, geluiden en het leven van alledag…

En vergeet vooral ook niet Marokko te proeven! Ontdek de vele verse, natuurlijke en typisch lokale producten die het land rijk is, zoals de overheerlijke beroemde arganolie (ook wel Marokkaanse olie genoemd), de verse olijfolie, walnoten, amandelen, dadels, de vele kruiden als saffraan en ras-el-hanout. En natuurlijk de vele verse groente- en fruitsoorten, hier duidelijk veel voller van smaak dan we in ons eigen land gewend zijn.

Mocht je de kans krijgen, ga dan ook vooral eens lekker lokaal eten tussen de Marokkanen zelf of bij iemand thuis. Juist daar proef je de echte Marokkaanse keuken, héél divers en rijk van smaak!

Welke ervaring in al die jaren als reisbegeleidster is je het meest bijgebleven?
Moeilijk om er na al die jaren één specifieke ervaring uit te kiezen. Je maakt zó ontzettend veel mee als reisbegeleidster in Marokko. Inmiddels zou ik er hele boeken over kunnen schrijven.

Mijn leukste reiservaringen bestaan doorgaans uit de kleine en vaak onverwachte dingen die je onderweg meemaakt. Dan heb ik het bijvoorbeeld over een gezellig onderonsje met de lokale bevolking op een authentieke weekmarkt of de hartverwarmende gastvrijheid die je ervaart als je onverwacht bij mensen thuis wordt uitgenodigd. Maar ook de rust en stilte zoals je die alleen kan ervaren in de natuur, zittend op een zandduin in de woestijn of op een bergtop in één van de Atlasgebergtes.

Als je één reis moest kiezen welke vind je dan de mooiste route hebben en waarom?
Mijn hart gaat zonder enige twijfel het meest uit naar Zuid-Marokko met zijn prachtige desolate woestijnlandschappen, het bijzondere gebergte van de Anti-Atlas, de diep-uitgesneden rivierkloven en de vruchtbare valleien met dadelpalmoases en sprookjesachtige lemen dorpjes en kasbah's. Vandaar dan ook dat de 1-weekse reis mijn favoriete reis is uit het programma. Deze reis heeft een perfecte balans tussen enerzijds de cultuur en hectiek van een grote Koningsstad als Marrakech, en anderzijds de rust van de natuur en het authentieke plattelandsleven van Zuid-Marokko.

Voor wie meer tijd heeft, zou ik echter zonder enige twijfel de 4-weekse Marokko pioniersreis willen aanraden. Het is lange tijd mijn favoriete reis geweest en als geen ander geeft deze reis een vrij compleet beeld van het land. Het is bovendien de enige reis die ik ken, die naast de diverse ‘highlights’ van Marokko, ook uitgebreid het overweldigend mooie Anti-Atlas gebergte bezoekt met zijn vele authentieke bergdorpjes. Ver weg van de drukke toeristische gebieden, waan je je hier bij uitstek nog "écht op reis!"