Online Chat

Interview met reizigers Marlies en Rob

Blog: Dit is waarom Iran op je bucketlist hoort

Waarom is jullie keuze op Iran gevallen?

Omdat we al best veel gereisd hebben, zoeken we graag uitdagende bestemmingen die we nog niet eerder of al weer lang geleden bezocht hebben. Iran is een land dat zeker politiek volop in de belangstelling staat en bovendien is het nou niet bepaald een drukbezochte toeristische bestemming. Om het nog spannender te maken… ieder waarschuwde ons: “Dat is toch hartstikke gevaarlijk daar? Zou je dat nou wel doen?” Het bleek een zeer boeiende reis met een uiterst vriendelijke en gastvrije bevolking. Geen moment hadden we het idee verzeild te zijn geraakt in de ‘As van het Kwaad’. Wat dat betreft hoeft niemand zich geremd te voelen voor Iran te kiezen.

Er was nóg een reden voor ons bezoek. Wij waren nogal gecharmeerd van een eerdere reis langs de Zijderoute en Iran ligt op een van de takken van de Zijderoute. In het spoor van Marco Polo!

Wat vonden jullie de absolute hoogtepunten van dit land?

Onze Iran reis zat vol hoogtepunten. Waaronder: 

 • Isfahan: 
  Stad vol prachtige monumenten, zoals de machtige blauwe Masjad-e Shah-moskee.=

 • De bazar van Kashan: 
  Overdekte gangen vol winkeltjes en winkelende Iraniërs. Sla vooral elke zijgang of poort in en je komt zeker terecht in een oud paleis, een moskee of een karavanserai.

 • Abyaneh: 
  Na de steden is dit bergdorp een verademing. Dwaal door de steegjes, eet wat gedroogde appelpartjes en wandel naar beneden waar de beek loopt en de boomgaarden zich bevinden.

 • Persepolis: 
  Grandioze ceremoniële hoofdstad van het Achaemenidische rijk.

 • Naqhs-e Rostam: 
  De gigantische rotstombes van Achaemenidische koningen.

 • Shah-e Cheragh:
  De tombes van de broers Amir Achmed en Mir Mohammed in Shiraz. Zeker naar binnen gaan; het zijn fantastische, drukbezochte spiegelpaleizen. Erg indrukwekkend!

Hebben jullie nog tips voor mensen die ook naar Iran willen?

Laat je niet afschrikken door het gegeven dat Iran een streng islamitisch land is. Heb respect voor de lokale gewoonten en gebruiken. Voor vrouwen betekent dat wel aangepaste kleding en een hoofddoek maar zeker in de grote steden zul je merken dat vooral jonge mensen zich modern kleden. Als man kun je je korte broek ook wel thuislaten.