Online Chat

Westelijke Nijloever in Luxor

Thierry's favoriet: Vallei van de Koningen

Welke tombes moet je gezien hebben?

Bij de toegangsprijs voor de Vallei van de Koningen is uit een lijst van 8 tombes entree voor 3 tombes naar keus inbegrepen. Daarnaast zijn er 3 tombes waarvoor extra zal moeten worden betaald. Sinds 2018 is het toegestaan foto’s in de meeste tombes te maken. Let wel, dit geldt alleen voor foto’s met je telefoon. Een permit voor een fototoestel loopt behoorlijk in de papieren. Om je een beetje op weg te helpen met de keuze van de tombes, hierbij mijn persoonlijke favorieten.

  1. Tombe van Ramses V & VI (KV 9). Voor deze tombe geldt een toeslag van 100 EGP, ongeveer € 6,-, maar het is dat dubbel en dwars waard. De gang die je dieper de tombe inleidt voert je langs heilige teksten uit het Oude Egypte zoals het Boek van de Poorten en het Boek van de Doden.
  2. Tombe van Ramses I (KV 16). Deze kleine tombe is in januari 2021 opengesteld voor het publiek. Op de blauwe muren zie je onder meer een afbeelding van Ramses I met Horus en Anubis.
  3. Tombe van Ramses III (KV 11). Dit is een van de grootste en meest populaire tombe in de Vallei van de Koningen. En terecht. Met zo veel kleurrijke afbeeldingen blijf je kijken.

Must-see: de tombe van Tuth Ank Amun & de tombe van Seti I

De bekendste tombe in de Vallei van de Koningen is wellicht de tombe van Tuth Ank Amun. Dit is de enige tombe waar het lichaam van de overleden vorst nog ligt. De tombe zelf is relatief klein en eenvoudig en kost ongeveer € 18,- extra om te bezoeken. Voor de echte liefhebbers is er ook nog de tombe van Seti I, de diepste, langste en mooiste tombe in de Vallei van de Koningen. De kwaliteit van de afbeeldingen in de tombe is volgens kenners van een uitzonderlijk hoog niveau. Al dit moois heeft wel een prijskaartje. Een bezoek aan de tombe van Seti I kost 1000 EGP, ongeveer € 60, per persoon extra.

Minder bekend, maar zeker ook de moeite waard

Kun maar geen genoeg krijgen van de graftombes op de westelijke oever, dan is een bezoek aan de Vallei van de Koninginnen, de Vallei van de Nobelen of de Vallei van de Werkers een mogelijkheid. Deze valleien zien maar een fractie van de bezoekers die de Vallei van de Koningen aandoen. De best gedecoreerde tombes, na de Vallei van de Koningen, vind je in de Vallei van de Koninginnen. Slechts 3 tombes zijn daar opengesteld voor het publiek plus wat wordt gezien als de mooiste tombe van de westelijke oever: de tombe van Nefertari. Schrik niet, een bezoek aan de tombe van Nefertari kost 1400 EGP extra, een slordige € 78,- euro waarbij je officieel slechts 10 minuten in de tombe mag verblijven.

Wat is er nog meer te zien in Luxor en omgeving?

Het zijn overigens niet alleen graftombes waardoor de Westelijke Oever zo geliefd is. Het Ramesseum en de tempel van Ramses III worden, overigens onterecht, maar door een klein deel van de bezoekers die naar Karnak of de Vallei van de Koningen gaan bezocht. De reden laat zich overigens makkelijk raden. Er is in Luxor zo verschrikkelijk veel moois te zien, dat je er simpelweg nooit genoeg tijd zal hebben om alles te kunnen zien. Besluiten welke bezienswaardigheden in Luxor je wilt bezoeken zal dan ook een van de moeilijkste keuzes tijdens je reis naar Egypte zijn.