Online Chat

Logeren bij de monniken

Leuke rondleiding 

In Pharping, een rustig plaatsje aan de rand van de Kathmanduvallei, zijn een aantal Tibetaanse kloosters waar je heerlijk van de rust, stilte en het uitzicht kunt genieten. We overnachten in het guesthouse van het New Azom klooster (het ‘oude’ Azomklooster staat in Tibet). Na aankomst mogen we de tempel bekijken en die is schit-te-rend! Ook krijgen we een rondleiding over het kloostercomplex van de uitstekend Engelssprekende ‘giechelmonnik’ Sonam.

De monniken in debat

In het Azomklooster, dat in 2008 werd gebouwd, wonen en studeren zo'n 320 monniken, waarvan zo’n 200 kinderen. We zien de sobere verblijven van de monniken, de eetzaal, de keuken, het klaslokaal en een speelveld waar monniken aan het voetballen zijn. Na het vegetarische diner in het guesthouse zien we buiten het klooster het debatteren van de monniken. Het is inmiddels al donker. Als het plots gaat regenen verplaatst het debatteren zich naar binnen.

Vroeg opstaan

We staan heel vroeg op om de kloosterceremonie bij te wonen die de monniken vrijwel iedere ochtend vanaf 5.10 uur houden, een bijzondere belevenis. Er worden flink wat mantra’s gepreveld. Muziekinstrumenten komen er niet aan te pas. Daarna hebben we een vroeg ontbijt, gestoomde broodjes, een hardgekookt ei en een waterige pap die een beetje lijkt op behangsellijm. Dan reizen we weer verder op deze reis vol bijzondere hoogtepunten.

Wil je ook logeren bij de monniken?