Festivalreizen

Tijdens een aantal van onze reizen bezoeken we wereldse festivals. Bezoek o.a. het Inti Raymi Festival in Peru, de Pushkar Fair in India of het Timkat Festival in Ethiopië. Festivals zijn vaak indrukwekkende gebeurtenissen en het loont zich om de keuze van je vertrekdatum erop af te stemmen. Hieronder een overzicht van onze festivalreizen gesorteerd op datum.

Ethiopië - Timkat Festival
Jaarlijks wordt in Ethiopië op uitbundige wijze het 'Ethiopische Doopfeest' Timkat gevierd, hèt belangrijkste feest van het land. In processies wordt de Ark des Verbonds vanuit de kerken meegedragen. De tocht voert langs de meeste kerken, waar priesters zich aansluiten, ieder met hun eigen replica van de tabot en een felgekleurde parasol.

Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 6 januari 2015.
Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 7 januari 2015.

Zuid-India – Pongal Festival
Pongal is een belangrijk festival uit Zuid-India. Pongal staat voor het gunstige begin van Uttarayana, de noordwaardse beweging van de zon en ook voor de oogsttijd. Traditionele activiteiten zijn het teken van de 4-dagen lange Pongal vieringen. Koeien zijn bedekt met ornamenten en worden meegenomen in het proces. De hal en entree van het huis is gedecoreerd met mooie Kolam-designs. In Tamil Nadu is Pongal ook een zoet havermoutpap- recept gekookt van de nieuwe rijst.

Zuid-India 29 dagen - vertrekdatum 7 januari 2015.

Noord-India, Rajasthan - Woestijn festival

Gedurende het Woestijnfestival (Desert Festival) zindert de stad Jaisalmer onder de klanken van melodieuze ritmes. Er is een parade van kamelen, een kleurrijke optocht met dansers en spannende wedstrijden (zoals een wedstrijd voor het opbinden van tulbanden). Uiteraard komen op dit festival tal van Indiërs af, gekleed in hun mooiste outfit.

Noord-India 22 dagen - vertrekdatum 28 januari 2015.
Noord-India en Nepal 29 dagen - vertrekdatum 28 januari 2015.

India - Holi Festival
Holi is vooral bij de lagere kasten heel populair, omdat net zoals bij ons met carnaval even de bestaande normen en regels wegvallen en alles mag. Tijdens Holi spettert iedereen elkaar nat met water en wordt er naar hartenlust met kleurig verfpoeder gegooid. Zorg dat je oude kleren aan hebt, want als toerist ben je een geliefd slachtoffer en de verf houdt veel langer dan je lief is... Holi is het feest ter aankondiging van de lente.

Noord-India 22 dagen - vertrekdatum 19 februari 2015.
Nepal 15 dagen - vertrekdatum 22 februari 2015.
India & Nepal 29 dagen
- vertrekdatum 24 februari 2015 (gewijzigde route).
India & Nepal 22 dagen
- vertrekdatum 26 februari 2015.
Zuid-India 29 dagen
- vertrekdatum 28 februari 2015.

Bhutan – Kloosterfestival Paro Tsechu

Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

Bhutan 22 dagen – vertrekdatum 18 maart 2015 (gewijzigde route).
Bhutan 16 dagen
– vertrekdatum 23 maart 2015.

Guatemala - Semana Santa

De 'Heilige Week' voor Pasen wordt in het Spaans 'Semana Santa' genoemd; een tijd van festiviteiten, in veel Latijns-Amerikaanse landen. In de Guatemalteekse stad Antigua zijn de festiviteiten met processies en bloementapijten zeker bijzonder bezienswaardig.

Mexico, Guatemala en Honduras 23 dagen - vertrekdatum 23 maart 2015.

Ethiopië – Fasika Festival

Fasika, het Ethiopische Paasfeest, volgt op een lange vastenperiode waar geen dierlijke (wel vis) of melkproducten worden geconsumeerd. Op de avond voor Pasen zijn veel kerken versierd met honderden kaarsjes. Pasen wordt vervolgens gevierd met vrienden en familie. De mensen eten weer vlees en de festiviteiten gaan wel een week door! Er is zelfs een tweede onofficieel paasfeest in het eerstvolgende weekend.

Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 30 maart 2015.

Armenië – Herdenking 100 jaar Genocide

De Armeense genocide is de naam voor de volkerenmoord gepleegd op (honderdduizenden tot meer dan een miljoen) Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915. In 2015 wordt dit uitgebracht herdacht. Naar verwachting komen er Armeniërs vanuit de hele wereld naar Yerevan voor een herdenking bij het Genocidemonument. Reken op grote drukte èn een bijzondere ervaring.

Georgië en Armenië 23 dagen – vertrekdatum 5 april 2015.
Armenië 14 dagen – vertrekdatum 13 april 2015.

Noord-Korea – Geboortedag Kim Il Sung

De Koreaanse communistische politicus Kim Il Sung stierf begin juli 1994, maar zou op 15 april 2012 100 jaar zijn geworden. Elk jaar wordt de geboortedag van de voormalige president herdacht. Pyongyang zal waarschijnlijk feestelijk aangekleed worden met meterslange spandoeken en beschilderde billboards. De inwoners gaan gekleed in hun beste outfits en doen mee aan allerlei festiviteiten die door de stad heen georganiseerd zijn.

Noord-Korea 14 dagen
– vertrekdatum 5 april 2015.

Thailand - Songkran Festival
Songkran is het Thaise nieuwjaar. Het wordt ook wel "het feest van het water "genoemd omdat gedurende de drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien. Toeristen worden niet ontzien!

Thailand 15 dagen - vertrekdatum 11 april 2015.
Thailand 22 dagen - vertrekdatum 11 april 2015.

Bhutan – Kloosterfestival Ura Tsechu
Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

Bhutan 16 dagen
– vertrekdatum 25 april 2015.
(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten)


Zuid-Korea - Boeddha's verjaardag
Voor Koreaanse boeddhisten is Boeddha's verjaardag de belangrijkste dag van het jaar. Op de avond van zijn verjaardag worden in alle tempels van het land lampionnen aangestoken die in een zee van licht transformeren. Zelfs de allerkleinste afgelegen tempels doen mee aan deze speciale avond. Het is een bijzonder, kleurrijk en adembenemend evenement, dat slechts één avond per jaar plaatsvindt.

Zuid-Korea 17 dagen - vertrekdatum 23 mei 2015

Peru - Inti Raymi
Eén van de meest indrukwekkende feesten van Peru is het jaarlijks terugkerende Inti Raymi festival in Cuzco. In prachtige kostuums gehuld brengt men hulde aan de zonnegod van de oude Inca's, waarbij dansen worden opgevoerd en muziek gespeeld. Er worden ook tentoonstellingen en live optredens georganiseerd.

Peru, Bolivia en Chili 30 dagen
- vertrekdatum 28 mei 2015.
Peru en Bolivia 24 dagen – vertrekdatum 3 juni 2015.
Peru 22 dagen – vertrekdatum 9 juni 2015.

Noord-Korea – Internationale Kinderdag
Op 11 juni viert men in Noord-Korea Nationale Kinderdag. Op deze dag worden er in het hele land activiteiten georganiseerd op het gebied van sport, muziek en dans. Kinderen (en hun ouders) kunnen hieraan deelnemen.

Noord-Korea 14 dagen
– vertrekdatum 29 mei 2015.

Japan - Otaue Shinji

Nadat priesters hebben gebeden voor het welslagen van het festival, worden jonge rijstplantjes overhandigd aan de zogenaamde ‘Ueme’. Deze vrouwen gaan de plantjes vervolgens uitplanten in het rijstveld op de tempelgronden: een heuse plantceremonie, onder begeleiding van traditionele muziek en dans. Otaue Shinji is een vrij rustig en ingetogen festival.

Japan Anders 22 dagen - vertrekdatum 3 juni 2015.

India, Jammu, Kashmir en Ladakh – Kloosterfestivals
Tijdens deze festiviteiten beelden de monniken in hun schitterende (soms eeuwenoude) gewaden en angstaanjagende maskers de verschillende goden uit en vertellen zonder woorden hun verhaal van de overwinning op het kwaad. De Ladakhi bevolking geeft zich over aan meer werelds vermaak: dansen en zingen, lekker eten, allerhande volksspelen.

India, Jammu, Kashmir en Ladakh 22 dagen
– Hemis Festival - vertrekdatum 12 juni 2015.
India, Jammu, Kashmir en Ladakh 22 dagen
– Phyang Festival - vertrekdatum 30 juni 2015.
India, Jammu, Kashmir en Ladakh 22 dagen
– Taktok Festival - vertrekdatum 11 juli 2015.

Mongolië – Nadaam Festival
In Mongolië wordt jaarlijks gedurende drie dagen het Nadaam festival gevierd, met enige fantasie wordt het ook wel beschreven als de ‘Olympische Spelen’ van Mongolië. Het anders zo terughoudende volk staat dan op zijn kop en viert in hun kleurrijkste kleding uitgelaten feest. De drie meest populaire sporten van het land worden beoefend: worstelen, boogschieten en paardrijden.

Mongolië 23 dagen – vertrekdatum 8 juli 2015.

Cuba – Santiago de Cuba: Carnaval

In juli wordt elk jaar in Santiago de Cuba het uitbundigste carnaval van het Cubaanse eiland gevierd. 8 dagen lang wordt driftig feest gevierd! Het belangrijkste onderdeel van het carnaval, toen en nu, zijn de parades en straat optredens door musici en dansers.

Cuba 21 dagen - vertrekdatum 13 juli 2015.
(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten)


Japan - Tenjin Matsuri

Een stoet van mensen, uitgedost in middeleeuwse hofkledij, trekt mikoshi of draagbare schrijnen door de stad. De landparade eindigt bij de Okawa rivier, waar iedereen aan boord gaat van een honderdtal vaartuigen voor de bootparade. De feestelijkheden bereiken een climax tijdens het hanabi of vuurwerk, een klank- en lichtspektakel van meer dan 1½ uur.

Japan Anders 22 dagen - vertrekdatum 15 juli 2015.

Noord-India - Teej Festival

In Jaipur wordt een beeld van de godin Parvati getoond in een lange processie vergezeld door versierde olifanten, paarden, kamelen en praalwagens. Er wordt muziek gemaakt en gedanst. Joohlas (schommels) worden in bomen opgehangen en met bladeren en bloemen versierd. Een uniek en kleurrijk festival dat je zeker een keer moet bijwonen.

Noord-India 22 dagen - vertrekdatum 4 augustus 2015.
Noord-India 16 dagen - vertrekdatum 6 augustus 2015.
Noord-India en Nepal 29 dagen - vertrekdatum 6 augustus 2015.
Familiereis Noord-India 16 dagen - vertrekdatum 11 augustus 2015.

Noord-Korea – Herdenking bevrijding Japanse kolonisatie

Op 15 augustus wordt in Noord-Korea jaarlijks gevierd dat het land bevrijd is van Japanse kolonisatie. In 2015 wordt dit naar alle waarschijnlijkheid groots gevierd. Het voor Korea heuglijke feit is dan namelijk exact 70 jaar geleden!

Noord-Korea 14 dagen – vertrekdatum 7 augustus 2015.

Sri Lanka – Kandy Perahera
De Kandy Perahera is een schouwspel van indrukwekkende omvang. Trommelaars en dansers in sprookjesachtige kostuums en in rijke gewaden gehulde tempelolifanten, verlicht met honderden lampjes lopen mee in een uren durende processie. Een lange stoet van acrobaten, dansers, zwaardvechters en gelovigen. Dit mag je niet missen!

Familiereis Sri Lanka 16 dagen
- vertrekdatum 15 augustus 2015.
Sri Lanka 21 dagen - vertrekdatum 16 augustus 2015.
(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten.)

Ethiopië - Meskel Festival

Meskel is één van de meest kleurrijke christelijke festivals in Ethiopië. Op dit festival, dat al zo'n 1600 jaar oud is, wordt herdacht dat Sint Helena het kruis waaraan Jezus werd gekruisigd terugvond. Priesters in prachtig ornaat en hun volgelingen in maagdelijk wit zingen en dansen rond vreugdevuren. Ze hebben attributen bij zich, zoals prachtig versierde zilveren kruisen.

Ethiopië 30 dagen
- vertrekdatum 30 augustus 2015.

Noord-Korea - Verjaardag van de Republiek

Op 9 september 1948 werd de DPRK, de Democratische Volks Republiek van Korea, uitgeroepen. Jaarlijks wordt dit feit herdacht door grootse festiviteiten en het leggen van bloemen bij de immense communistische monumenten.

Noord-Korea 14 dagen
– vertrekdatum 31 augustus 2015.

Zuid-India - Dussehra Festival

Een nationaal feest is het tien dagen durende Dussehra dat ook als Navaratri (negen nachten) of Durga Puja, de verering van De Godin, voorkomt. De essentie is dat het goede de machten van het kwaad overwint. In Noord-India worden grote poppen verbrand die het boze symboliseren. Elders worden kleien beelden van de godin Durga, die een demon doodde, afgezonken in het water om geleidelijk op te lossen. Werktuigen, zoals tegenwoordig computers of auto's, maar ook schoolboeken worden gezegend. 

Zuid-India 29 dagen - vertrekdatum 14 september 2014.
Zuid-India 16 dagen - vertrekdatum 21 september 2014.
Zuid-India 29 dagen - vertrekdatum 2 oktober 2015.
Zuid-India 16 dagen - vertrekdatum 9 oktober 2015.

Myanmar - Paung Daw Oo festival

Vier Boeddhabeeldjes worden vanuit de Paung Daw Oo pagode in een vergulde boot vervoerd naar dorpen en heiligdommen rond het Inlemeer. Deze Koninklijke boot wordt getrokken door kleinere vaartuigen waarop tientallen beenroeiers hun kunsten vertonen. Het is een drukte van belang op het water; de sfeer is feestelijk.

Myanmar 29 dagen - vertrekdatum 16 september 2014.
Myanmar 22 dagen - vertrekdatum 19 september 2014.
Myanmar 29 dagen - vertrekdatum 21 oktober 2015.
Myanmar 22 dagen - vertrekdatum 22 oktober 2015.

Bhutan - Thimpu Drupchen

Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

Bhutan 22 dagen – vertrekdatum 21 september 2014.
Bhutan 16 dagen – vertrekdatum 22 september 2014.
Bhutan 22 dagen – vertrekdatum 11 september 2015.
Bhutan 16 dagen – vertrekdatum 12 september 2015.

Japan - Nagasaki Okunchi

Nagasaki Okunchi, het eeuwenoude herfstfestival van de Suwa Shinto-schrijn, is bekend als een van de drie grootste festivals van Japan. Er wordt gedanst en er worden onder andere kleurige draken en schrijnen door de straten gedragen. Bewoners van de verschillende wijken rivaliseren onderling om een zo mooi mogelijke prestatie neer te zetten.

Japan Hoogtepunten 22 dagen - vertrekdatum 3 oktober 2014.
Japan Hoogtepunten 22 dagen - vertrekdatum 2 oktober 2015.

Noord-Korea - Dag van de Oprichting van de Arbeiderspartij
Op 10 oktober 1945 vond in Noord-Korea de Oprichting van de Arbeiderspartij plaats. Jaarlijks wordt dit gevierd. In 2015 wordt de 70ste verjaardag van de partij gevierd. Het belooft één van de belangrijkste festiviteiten van dat jaar te worden.

Noord-Korea 14 dagen – vertrekdatum 5 oktober 2014.
Noord-Korea 14 dagen – vertrekdatum 4 oktober 2015.

Noord-India, Rajasthan - Pushkar Fair

Deze grootste kamelenmarkt in India is een bonte verzameling van mensen en dieren, geuren en kleuren, kortom: een walhalla voor fotografen. Een kwart miljoen mensen genieten van dit spectaculaire festival met kamelenraces. Het wordt omlijst door muziek, dans en optredens van artiesten als vuurspuwers en koorddansers.

India Compleet 60 dagen - vertrekdatum 9 oktober 2014 (gewijzigde route).
Noord-India en Nepal 29 dagen - vertrekdatum 20 oktober 2014 (gewijzigde route).
India Compleet 60 dagen - vertrekdatum 29 oktober 2015 (gewijzigde route).
Noord-India en Nepal 29 dagen - vertrekdatum 10 november 2015 (gewijzigde route).

Japan - Jidai Matsuri
Als een van de drie grote festivals in Kyoto is Jidai Matsuri (‘Festival van de Tijdperken’) zeer populair bij de Japanse bevolking. Ongeveer 150.000 mensen van alle leeftijden staan langs de route om de voorbij paraderende stoet te bekijken, een gigantische optocht van honderden mensen in oud Japanse kledij uit verschillende periodes uit de Japanse geschiedenis.

Japan Hoogtepunten 22 dagen - vertrekdatum 9 oktober 2015.

Myanmar - Hot Air Balloon festival
In Taunggyi (omgeving Inlemeer) wordt het heteluchtballonnen festival gehouden, waarbij zowel overdag als ’s avonds meer dan honderd imposante ballonnen worden opgelaten. Ze zijn groot, een hoogte van 6-7 meter en een diameter van 5-6 meter is geen uitzondering. Er is muziek, talrijke eetstalletjes, vuurwerk…

Myanmar 22 dagen - vertrekdatum 23 oktober 2014.
Myanmar 29 dagen - vertrekdatum 23 oktober 2014.
Myanmar 29 dagen - vertrekdatum 12 november 2015.
Myanmar 22 dagen - vertrekdatum 14 november 2015.

Maya Route - Dia de las Muertos

Mexico's befaamde viering ter herdenking van de overledenen is een vrolijk, persoonlijk en aandoenlijk feest: "los dias de los muertos". Het is een periode waarbij de levenden hun overleden voorouders herdenken, en waarin de doden de gelegenheid hebben de huizen en de families die ze hebben achtergelaten te bezoeken. Het feest is op sommige plaatsen ook spectaculair, met straatfestivals, parades, het uitdelen van cadeautjes en meer dan genoeg te eten en te drinken.

Mexico, Guatemala en Honduras 23 dagen - vertrekdatum 26 oktober 2014.
Mexico, Guatemala en Honduras 23 dagen - vertrekdatum 26 oktober 2015.

Thailand – Loy Krathong Festival

Mensen gaan met volle maan naar de oevers van meren, rivieren en zelfs de zee om hun met kaarsjes verlichte 'krathong' (een vaartuigje in de vorm van een lotusbloem) naar het water te brengen. Ook wordt er siervuurwerk afgestoken en papieren ballonnen met een kaars eronder opgelaten. Op het water zijn de duizenden vaartuigjes een prachtig gezicht.

Thailand 22 dagen - vertrekdatum 26 oktober 2014.
Thailand 15 dagen - vertrekdatum 1 november 2014.
Thailand 22 dagen - vertrekdatum 8 november 2015.
Thailand 15 dagen - vertrekdatum 20 november 2015.

Japan – Karatsu Okunchi Festival

Dit driedaagse festival dat gehouden wordt in het stadje Karatsu, is befaamd om zijn dagelijkse parades met veertien 'hikiyama’, een soort massieve houten bouwwerken in de vorm van draken, vissen en samoerai. De bouwsels dateren uit de periode tussen 1819 en 1876 en wegen tussen 2 en 5 ton! Ze worden onder gezang door de staten van het stadje gedragen, daarbij begeleid door de muziek van taiko drummers en fluitisten. Imposant!

Japan Hoogtepunten 22 dagen - vertrekdatum 31 oktober 2014.

Bhutan - Jambay Lakhang Tsechu

Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

Bhutan 16 dagen – vertrekdatum 3 november 2014.
Bhutan 16 dagen – vertrekdatum 24 oktober 2015.
(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten)


India, Nagaland - Hornbill Festival

Het Festival van Hornbill (Neushoornvogel) is een jaarlijks cultureel festival in de Indiase deelstaat Nagaland. De verscheidene nog primitief levende Naga's voeren o.a. traditionele dansen uit in hun authentieke kostuums. De Naga's bestaan uit vijftien verschillende substammen als de Ao, de Konyak en de Chang.

India; Assam, Arunachal Pradesh en Nagaland 27 dagen - vertrekdatum 17 november 2014.
India; Assam, Arunachal Pradesh en Nagaland 25 dagen - vertrekdatum 17 november 2015.

Ethiopië – St. Mary of Tsion Festival

Gekleed in sneeuwwitte gewaden en met goud versierde strak gevlochten kapsels komen devote Tigrayers in grote getale naar het pelgrimsstadje Aksum om hulde te brengen aan de heilige maagd Maria. Iedereen volgt langzaam de massa naar een prominente vijgenboom op een plein nabij de hoofdkerk, waar in paarsgele priestergewaden gehulde diakens met gouden kruizen, zilveren cistra en rode ceremonie paraplu's zich in een grote cirkel rond de lommerrijke boom hebben geschaard.

Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 21 november 2014.
Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 22 november 2014.
Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 22 november 2015.
Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 23 november 2015.

Ethiopië - Leddett Festival

Het Ethiopische kerstfeest wordt o.a. uitbundig in Lalibela gevierd. Hier vind je onder de grond elf monolithische kerken en een kapel, onderling verbonden met een gangenstelsel. De kerken zijn gedecoreerd met prachtige fresco's. In en rond de kerken vind je talloze priesters, devote christenen in witte gewaden en pelgrims. De geur van wierook, het gezang van de kerkgangers, kaarslicht, de muziek van trommels, ratels en fluiten die weergalmen door de hoge kerken; het is hier allemaal.

Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 25 december 2014.
Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 26 december 2014.
Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 25 december 2015.
Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 25 december 2015.

 

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.