facebook
twitter
youtube
Tijd om te reizen
mail
Kies je Koning Aap reis

Festivalreizen

Tijdens een aantal van onze reizen bezoeken we wereldse festivals. Bezoek o.a. het Inti Raymi Festival in Peru, de Pushkar Fair in India of het Timkat Festival in Ethiopië. Festivals zijn vaak indrukwekkende gebeurtenissen en het loont zich om de keuze van je vertrekdatum erop af te stemmen. Hieronder een overzicht van onze festivalreizen gesorteerd op datum.

Zuid-India – Pongal Festival 
Pongal is een belangrijk festival uit Zuid-India. Pongal staat voor het gunstige begin van Uttarayana, de noordwaardse beweging van de zon en ook voor de oogsttijd. Traditionele activiteiten zijn het teken van de 4-dagen lange Pongal vieringen. Koeien zijn bedekt met ornamenten en worden meegenomen in het proces. De hal en entree van het huis is gedecoreerd met mooie Kolam-designs. In Tamil Nadu is Pongal ook een zoet havermoutpap- recept gekookt van de nieuwe rijst.

Zuid-India 29 dagen - vertrekdatum 7 januari 2014.
Zuid-India 16 dagen - vertrekdatum 9 januari 2014.

Ethiopië - Timkat Festival
Jaarlijks wordt in Ethiopië op uitbundige wijze het 'Ethiopische Doopfeest' Timkat gevierd, hèt belangrijkste feest van het land. In processies wordt de Ark des Verbonds vanuit de kerken meegedragen. De tocht voert langs de meeste kerken, waar priesters zich aansluiten, ieder met hun eigen replica van de tabot en een felgekleurde parasol.

Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 7 januari 2014.
Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 7 januari 2014.

Noord-India, Rajasthan - Woestijn festival
Gedurende het Woestijnfestival (Desert Festival) zindert de stad Jaisalmer onder de klanken van melodieuze ritmes. Er is een parade van kamelen, een kleurrijke optocht met dansers en spannende wedstrijden (zoals een wedstrijd voor het opbinden van tulbanden). Uiteraard komen op dit festival tal van Indiërs af, gekleed in hun mooiste outfit.

Noord-India 22 dagen - vertrekdatum 8 februari 2014.
Noord-India en Nepal 29 dagen - vertrekdatum 8 februari 2014.

India - Holi Festival
Holi is vooral bij de lagere kasten heel populair, omdat net zoals bij ons met carnaval even de bestaande normen en regels wegvallen en alles mag. Tijdens Holi spettert iedereen elkaar nat met water en wordt er naar hartenlust met kleurig verfpoeder gegooid. Zorg dat je oude kleren aan hebt, want als toerist ben je een geliefd slachtoffer en de verf houdt veel langer dan je lief is... Holi is het feest ter aankondiging van de lente.

Noord-India 22 dagen - vertrekdatum 2 maart 2014.
India & Nepal 29 dagen - vertrekdatum 7 maart 2014.
India & Nepal 22 dagen - vertrekdatum 9 maart 2014.

Bhutan – Kloosterfestival Paro Tsechu
Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

Bhutan 16 dagen – vertrekdatum 3 april 2014.
Bhutan 22 dagen – vertrekdatum 30 maart 2014.

Noord-Korea – Geboortedag Kim Il Sung
De Koreaanse communistische politicus Kim Il Sung stierf begin juli 1994, maar zou op 15 april 2013 101 jaar zijn geworden. Elk jaar wordt de geboortedag van de voormalige president herdacht. Pyongyang zal waarschijnlijk feestelijk aangekleed worden met meterslange spandoeken en beschilderde billboards. De inwoners gaan gekleed in hun beste outfits en doen mee aan allerlei festiviteiten die door de stad heen georganiseerd zijn.

Noord-Korea 14 dagen – vertrekdatum 6 april 2014.
 
Guatemala - Semana Santa
De 'Heilige Week' voor Pasen wordt in het Spaans 'Semana Santa' genoemd; een tijd van festiviteiten, in veel Latijns-Amerikaanse landen. In de Guatemalteekse stad Antigua zijn de festiviteiten met processies en bloementapijten zeker bijzonder bezienswaardig.

Mexico, Guatemala en Honduras 23 dagen - vertrekdatum 7 april 2014.
Mexico, Guatemala en Honduras 29 dagen - vertrekdatum 6 april 2014. 

Thailand - Songkran Festival
Songkran is het Thaise nieuwjaar. Het wordt ook wel "het feest van het water "genoemd omdat gedurende de drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Langs de weg staan hele families met emmers water, tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien. Toeristen worden niet ontzien!

Thailand 15 dagen - vertrekdatum 11 april 2014.
Thailand 22 dagen - vertrekdatum 11 april 2014.

Ethiopië – Fasika Festival
Fasika, het Ethiopische Paasfeest, volgt op een lange vastenperiode
waar geen dierlijke (wel vis) of melkproducten worden geconsumeerd.
Op de avond voor Pasen zijn veel kerken versierd met honderden kaarsjes. Pasen wordt vervolgens gevierd met vrienden en familie. De mensen eten weer vlees en de festiviteiten gaan wel een week door!
Er is zelfs een tweede onofficieel paasfeest in het eerstvolgende weekend.

Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 14 april 2014.

Noord-Korea - Dag van de Arbeid
De Dag van de Arbeid wordt gevierd om de maand van festiviteiten ter ere van Kim Il Sungs geboortedag af te sluiten. De inwoners van Pyongyang kleden zich mooi aan en ook de stad wordt voorbereid op het feest. Men zingt en danst in de parken en op straat. Zo leer je het normaal zo gesloten volk op een andere manier kennen.

Noord-Korea 14 dagen – vertrekdatum 20 april 2014.

Bhutan – Kloosterfestival Ura Tsechu
Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

Bhutan 16 dagen – vertrekdatum 7 mei 2014.
(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten)

Peru - Inti Raymi
Eén van de meest indrukwekkende feesten van Peru is het jaarlijks terugkerende Inti Raymi festival in Cuzco. In prachtige kostuums gehuld brengt men hulde aan de zonnegod van de oude Inca's, waarbij dansen worden opgevoerd en muziek gespeeld. Er worden ook tentoonstellingen en live optredens georganiseerd.

Peru, Bolivia en Chili 30 dagen - vertrekdatum 28 mei 2014.
Peru en Bolivia 24 dagen – vertrekdatum 3 juni 2014.
Peru 22 dagen – vertrekdatum 9 juni 2014.

India, Jammu, Kashmir en Ladakh – Kloosterfestivals
Tijdens deze festiviteiten beelden de monniken in hun schitterende (soms eeuwenoude) gewaden en angstaanjagende maskers de verschillende goden uit en vertellen zonder woorden hun verhaal van de overwinning op het kwaad. De Ladakhi bevolking geeft zich over aan meer werelds vermaak: dansen en zingen, lekker eten, allerhande volksspelen.

India, Jammu, Kashmir en Ladakh 22 dagen – Hemis Festival - vertrekdatum 23 juni 2014.
India, Jammu, Kashmir en Ladakh 22 dagen
– Phyang Festival -
vertrekdatum 10 juli 2014.
India, Jammu, Kashmir en Ladakh 22 dagen
Taktok Festival - vertrekdatum 23 juli 2014.

Mongolië – Nadaam Festival

In Mongolië wordt jaarlijks gedurende drie dagen het Nadaam festival gevierd, met enige fantasie wordt het ook wel beschreven als de ‘Olympische Spelen’ van Mongolië. Het anders zo terughoudende volk staat dan op zijn kop en viert in hun kleurrijkste kleding uitgelaten feest. De drie meest populaire sporten van het land worden beoefend: worstelen, boogschieten en paardrijden.

Mongolië 23 dagen – vertrekdatum 9 juli 2014.

Cuba – Santiago de Cuba: Carnaval
In juli wordt elk jaar in Santiago de Cuba het uitbundigste carnaval van het Cubaanse eiland gevierd. 8 dagen lang wordt driftig feest gevierd! Het belangrijkste onderdeel van het carnaval, toen en nu, zijn de parades en straat optredens door musici en dansers.

Cuba 21 dagen - vertrekdatum 13 juli 2014.
(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten)

Noord-India - Teej Festival
In Jaipur wordt een beeld van de godin Parvati getoond in een lange processie vergezeld door versierde olifanten, paarden, kamelen en praalwagens. Er wordt muziek gemaakt en gedanst. Joohlas (schommels) worden in bomen opgehangen en met bladeren en bloemen versierd. Een uniek en kleurrijk festival dat je zeker een keer moet bijwonen.

Noord-India 22 dagen - vertrekdatum 17 juli 2014.
Noord-India 16 dagen
- vertrekdatum 19 juli 2014.
Noord-India en Nepal 29 dagen
- vertrekdatum 19 juli 2014.
Familiereis
Noord-India 16 dagen
- vertrekdatum 24 juli 2014.
Familiereis
Noord-India 22 dagen
- vertrekdatum 25 juli 2014.

Sri Lanka – Kandy Perahera
De Kandy Perahera is een schouwspel van indrukwekkende omvang. Trommelaars en dansers in sprookjesachtige kostuums en in rijke gewaden gehulde tempelolifanten, verlicht met honderden lampjes lopen mee in een uren durende processie. Een lange stoet van acrobaten, dansers, zwaardvechters en gelovigen. Dit mag je niet missen!

Familiereis Sri Lanka 17 dagen - vertrekdatum 2 augustus 2014.
Sri Lanka 21 dagen - vertrekdatum 27 juli 2014
(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten)

Zuid-Japan - Awa Odori
Vier nachten lang vullen de straten van het anders zo rustige provinciestadje Tokushima aan de westkust van het eiland Shikoku zich met kleurrijk uitgedoste dansgroepen. Op het ritme van traditionele instrumenten zoals de shamisen (snaarinstrument), de shakuhachi (houten fluit) en de onvermijdelijke taiko-drums zetten de verschillende 'ren', of dansgroepen zich in beweging. Ook al verschillen zowel de kostuums als de danspasjes van de mannelijke en vrouwelijke dansers erg van elkaar, toch zorgt de choreografie voor een harmonieus geheel.

Japan Hoogtepunten 22 dagen - vertrekdatum 1 augustus 2014.

Ethiopië - Meskel Festival
Meskel is één van de meest kleurrijke christelijke festivals in Ethiopië. Op dit festival, dat al zo'n 1600 jaar oud is, wordt herdacht dat Sint Helena het kruis waaraan Jezus werd gekruisigd terugvond. Priesters in prachtig ornaat en hun volgelingen in maagdelijk wit zingen en dansen rond vreugdevuren. Ze hebben attributen bij zich, zoals prachtig versierde zilveren kruisen.

Ethiopië 30 dagen - vertrekdatum 30 augustus 2014.

Noord-Korea - Verjaardag van de Republiek
Op 9 september 1948 werd de DPRK, de Democratische Volks Republiek van Korea, uitgeroepen. Dit is in 2013 exact 65 jaar geleden en uiteraard zal dit feit worden herdacht door grootse festiviteiten en het leggen van bloemen bij de immense communistische monumenten.

Noord-Korea 14 dagen – vertrekdatum 31 augustus 2014.

Bhutan - Thimpu Drupchen

Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

Bhutan 22 dagen – vertrekdatum 21 september 2014.
Bhutan 16 dagen
– vertrekdatum 22 september 2014.

Zuid-India - Dussehra Festival
Een nationaal feest is het tien dagen durende Dussehra dat ook als Navaratri (negen nachten) of Durga Puja, de verering van De Godin, voorkomt. De essentie is dat het goede de machten van het kwaad overwint. In Noord-India worden grote poppen verbrand die het boze symboliseren. Elders worden kleien beelden van de godin Durga, die een demon doodde, afgezonken in het water om geleidelijk op te lossen. Werktuigen, zoals tegenwoordig computers of auto's, maar ook schoolboeken worden gezegend.

Zuid-India 29 dagen - vertrekdatum 14 september 2014.
Zuid-India 16 dagen - vertrekdatum 21 september 2014.

Myanmar - Paung Daw Oo festival
Vier Boeddhabeeldjes worden vanuit de Paung Daw Oo pagode in een vergulde boot vervoerd naar dorpen en heiligdommen rond het Inlemeer. Deze Koninklijke boot wordt getrokken door kleinere vaartuigen waarop tientallen beenroeiers hun kunsten vertonen. Het is een drukte van belang op het water; de sfeer is feestelijk.

Myanmar 22 dagen - vertrekdatum 19 september 2014.
Myanmar 29 dagen - vertrekdatum 16 september 2014.

Japan - Nagasaki Okunchi
Nagasaki Okunchi, het eeuwenoude herfstfestival van de Suwa Shinto-schrijn, is bekend als een van de drie grootste festivals van Japan. Er wordt gedanst en er worden onder andere kleurige draken en schrijnen door de straten gedragen. Bewoners van de verschillende wijken rivaliseren onderling om een zo mooi mogelijke prestatie neer te zetten.

Japan Hoogtepunten 22 dagen - vertrekdatum 3 oktober 2014.

Bhutan - Jambai Lakhang Tsechu

Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

Bhutan 16 dagen – vertrekdatum 3 november 2014.
(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten)


Maya Route - Dia de las Muertos
Mexico's befaamde viering ter herdenking van de overledenen is een vrolijk, persoonlijk en aandoenlijk feest: "los dias de los muertos". Het is een periode waarbij de levenden hun overleden voorouders herdenken, en waarin de doden de gelegenheid hebben de huizen en de families die ze hebben achtergelaten te bezoeken. Het feest is op sommige plaatsen ook spectaculair, met straatfestivals, parades, het uitdelen van cadeautjes en meer dan genoeg te eten en te drinken.

Mexico, Guatemala en Honduras 23 dagen - vertrekdatum 26 oktober 2014.
Mexico, Guatemala en Honduras 29 dagen - vertrekdatum 31 oktober 2014.

Myanmar - Hot Air Balloon festival
In Taunggyi (omgeving Inlemeer) wordt het heteluchtballonnen festival gehouden, waarbij zowel overdag als ’s avonds meer dan honderd imposante ballonnen worden opgelaten. Ze zijn groot, een hoogte van
6-7 meter en een diameter van 5-6 meter is geen uitzondering. Er is muziek, talrijke eetstalletjes, vuurwerk…

Myanmar 22 dagen - vertrekdatum 23 oktober 2014.
Myanmar 29 dagen
- vertrekdatum 26 oktober 2014.

Noord-India, Rajasthan - Pushkar Fair
Deze grootste kamelenmarkt in India is een bonte verzameling van mensen en dieren, geuren en kleuren, kortom: een walhalla voor fotografen. Een kwart miljoen mensen genieten van dit spectaculaire festival met kamelenraces. Het wordt omlijst door muziek, dans en optredens van artiesten als vuurspuwers en koorddansers.

Noord-India en Nepal 29 dagen - vertrekdatum 20 oktober 2014 (gewijzigde route).

Japan – Karatsu Okunchi Festival
Dit driedaagse festival dat gehouden wordt in het stadje Karatsu, is befaamd om zijn dagelijkse parades met veertien 'hikiyama’, een soort massieve houten bouwwerken in de vorm van draken, vissen en samoerai. De bouwsels dateren uit de periode tussen 1819 en 1876 en wegen tussen 2 en 5 ton! Ze worden onder gezang door de staten van het stadje gedragen, daarbij begeleid door de muziek van taiko drummers en fluitisten. Imposant!

Japan Hoogtepunten 22 dagen
- vertrekdatum 31 oktober 2014.

Bhutan – Kloosterfestival Mongar Tsechu
Overal in Bhutan worden kloosterfestivals gehouden om de goden gunstig te stemmen, om een goede oogst te vragen en om boze geesten uit te drijven. Tijdens de religieuze festivals worden imposante maskerdansen opgevoerd door zowel gewone mensen als monniken, gekleed in spectaculaire kostuums van gele zijde en rijke brokaat. Verschijningsvormen van Guru Rinpoche worden uitgebeeld op de indrukwekkende tonen van de feestmuziek.

Bhutan 16 dagen – vertrekdatum 7 november 2013.
(datum onder voorbehoud; definitieve festivaldatum wordt soms gewijzigd door plaatselijke autoriteiten)

Thailand – Loy Krathong Festival
Mensen gaan met volle maan naar de oevers van meren, rivieren en zelfs de zee om hun met kaarsjes verlichte 'krathong' (een vaartuigje in de vorm van een lotusbloem) naar het water te brengen. Ook wordt er siervuurwerk afgestoken en papieren ballonnen met een kaars eronder opgelaten. Op het water zijn de duizenden vaartuigjes een prachtig gezicht.

Thailand 22 dagen - vertrekdatum 26 oktober 2014.
Thailand 15 dagen - vertrekdatum 1 november 2014.

India, Nagaland - Hornbill Festival
Het Festival van Hornbill (Neushoornvogel) is een jaarlijks cultureel festival in de Indiase deelstaat Nagaland. De verscheidene nog primitief levende Naga's voeren o.a. traditionele dansen uit in hun authentieke kostuums. De Naga's bestaan uit vijftien verschillende substammen als de Ao, de Konyak en de Chang.

India; Assam, Arunachal Pradesh en Nagaland 27 dagen - vertrekdatum 17 november 2014.

Ethiopië – St. Mary of Tsion Festival
Gekleed in sneeuwwitte gewaden en met goud versierde strak gevlochten kapsels komen devote Tigrayers in grote getale naar het pelgrimsstadje Aksum om hulde te brengen aan de heilige maagd Maria. Iedereen volgt langzaam de massa naar een prominente vijgenboom op een plein nabij de hoofdkerk, waar in paarsgele priestergewaden gehulde diakens met gouden kruizen, zilveren cistra en rode ceremonie paraplu's zich in een grote cirkel rond de lommerrijke boom hebben geschaard.

Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 21 november 2014.
Ethiopië 30 dagen
- vertrekdatum 22 november 2014.

Ethiopië - Leddett Festival
Het Ethiopische kerstfeest wordt o.a. uitbundig in Lalibela gevierd. Hier vind je onder de grond elf monolithische kerken en een kapel, onderling verbonden met een gangenstelsel. De kerken zijn gedecoreerd met prachtige fresco's. In en rond de kerken vind je talloze priesters, devote christenen in witte gewaden en pelgrims. De geur van wierook, het gezang van de kerkgangers, kaarslicht, de muziek van trommels, ratels en fluiten die weergalmen door de hoge kerken; het is hier allemaal.

Ethiopië 16 dagen - vertrekdatum 26 december 2014.
Ethiopië 30 dagen
- vertrekdatum 25 december 2014.