Geld Zuid-Afrika

De munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) die weer onderverdeeld is in 100 cent. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100 en 200 rand in omloop. Daarnaast bestaan er munten van 1, 2, 5 rand en van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cents. Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com/currency/converter  

ATM in Zuid-Afrika
Bij aankomst op het vliegveld van Johannesburg of Kaapstad kun je geld pinnen met je bankpas (zorg wel dat deze ingesteld staat op ‘Wereld’). Dat kan bij de geldautomaten die de symbolen dragen die ook op je pasje afgedrukt staan. Met een Maestro bankpas kun je terecht bij geldautomaten met Cirrus en/of Maestro logo. Houd wel in de gaten houden dat er niemand meekijkt als je je pincode intikt of ‘hulp’ aanbiedt tijdens het pinnen. Bovendien is het raadzaam een bonnetje op te vragen. Er zijn gevallen van geldautomatenfraude bekend.

Veilig pinnen in Zuid-Afrika
Bij aankomst op het vliegveld van Johannesburg of Kaapstad kun je geld pinnen met je bankpas. Dat kan bij de geldautomaten die de symbolen dragen die ook op je pasje afgedrukt staan. Houd wel in de gaten houden dat er niemand meekijkt als je je pincode intikt of ga ook niet in op het verzoek van mensen die ‘hulp’ aanbieden tijdens het pinnen. Bovendien is het raadzaam een bonnetje te vragen. Er zijn gevallen van geldautomatenfraude bekend. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Zuid-Afrika dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. 

Contant betalen in Zuid-Afrika
Bij bijna alle grote winkels, hotels, lodges en autoverhuurbedrijven kun je met je bankpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Mocht je een uitstapje maken naar  Swaziland en/of Lesotho, dan kun je daar met Zuid-Afrikaanse rand betalen. Je krijgt dan wel lokaal geld terug. De waarde van de lokale munteenheden (Emalangeni in Swaziland en Loti in Lesotho) is gelijk aan die van de rand. 

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.