Religie Wit-rusland

Religie
Tot de achtste eeuw was Wit-Rusland een heidens gebied met als belangrijkste goden Piarun, de god van de donder, en Dazdzboh, de god van de zon en de vruchtbaarheid. In 992 werd het eerste bisdom opgericht. Aan het einde van de tiende eeuw kwam vanuit Kiev de orthodoxe Kerk op, samen met het cyrillische schrift. De rivier de Bug vormde de grens tussen de orthodoxe kerk in Oost-Europa en de katholieke kerk in West-Europa. 

Toen de Litouwse grootvorst Jagiello in 1385 met de minderjarige Poolse koningin Hedwig trouwde, moest Jagiello (die zou heersen over het gebied van het huidige Wit-Rusland en gebieden daarbuiten) zich bekeren tot het katholieke geloof. De edelen en de landadel maakten vervolgens ook de stap naar het katholicisme. Tegelijkertijd was men heel tolerant naar andere religies toe. In de 15e en 16e eeuw kwamen er veel joden naar de steden, en ook kleine groepen moslims. In de 16e eeuw kwam ook het protestantisme op. De orthodoxe kerk kreeg het moeilijk, en sloot zich aan bij de protestanten. De adel bleef katholiek.

In 1596 kwam werd er in Brest een kerk-unie gesloten met het doel de orthodoxe kerk onder heerschappij van de Paus te brengen. Aan het einde van de 18e eeuw echter werd Wit-Rusland onderdeel van Rusland, dat de orthodoxe kerk voorstond. Op dat moment was 70 procent van de Wit-Russen aangesloten bij de kerk-unie. Maar die kerk-unie werd in 1839 verboden. In de jaren dertig van de 20e eeuw sloten de Russen vele kerken, stuurden priesters naar Siberië of executeerden ze.

In de jaren vijftig werden de kerken omgebouwd tot bioscopen, musea, sporthallen en opslagplaatsen. Aan het eind van de jaren tachtig zorgde de Perestrojka ervoor dat mensen weer naar de kerk mochten. Momenteel is de Russisch-orthodoxe kerk de grootste geloofsgemeenschap. 70 procent van de bevolking is er bij aangesloten. De Wit-Russisch-orthodoxe kerk is gehoorzaam aan de Patriarch van Moskou. Daarnaast is 20 procent katholiek. Voor de rest zijn er kleine groepen protestanten, joden en moslims. 

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.