Festivals Wit-Rusland

Feestdagen  
Wit-Rusland kent de volgende officiële feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Russisch-orthodox kerstmis (7 januari), Internationale vrouwendag (8 maart), Dag van de arbeid (1 mei),  Dag van de overwinning (9 mei), Dag van de onafhankelijkheid (3 juli), Dag van de Oktoberrevolutie (7 november), Kerstmis (25 december).      

Speciale feestdagen in Wit-Rusland
Nieuwjaar is nog meer dan Kerstmis een familiefeest.  Deze dag viert men met veel gezang. Men wenst elkaar een goede oogst, een goede gezondheid en geluk. De mooiste jongedame (Scodra) gaat met linten in haar haar en een krans voorop in een optocht.

In de week voor de vastenperiode viert men Maslenica, het boterfeest. Het symbool voor Maslenica is de pannenkoek. Met het feest wordt afscheid genomen van de winter bereidt men zich voor op de vastentijd. Er wordt geen vlees, maar melkproducten gegeten, met masla = boter. De laatste zondag van de vastentijd is vergevingszondag, men vergeeft alle vrienden, familie en bekenden. 

Pasen wordt Vjalikdzen, de Grote Dag, genoemd. De zon en het ontwaken van de natuur worden gevierd. Dat gebeurt met heidense rituelen die moeten zorgen voor een goede oogst, gezond vee en vruchtbaarheid van de aarde.

Op de negende dag na Pasen, Radunitsa, bezoekt men familiegraven en serveert men bij het graf ook een maaltijd met een drankje voor de gestorvenen. Dit oorspronkelijk heidense feest ter herdenking van de voorouders is overgenomen door de orthodoxe kerk.

Dag van Georgi, Jurja  is de dag van de boeren en de aanvang van de lente. Jurja was de heilige die het vee en de oogst beschermde (6 mei).

Tijdens Kupallje oftewel Ivana Kupala (de nacht van 6 op 7 juli) staan de elementen water en vuur  centraal. Planten en dieren krijgen op deze dag magische krachten. Jonge mannen en vrouwen zwemmen naakt in rivieren en meren, men springt over het vuur heen en men laat zelf gevlochten bloemenkransen met kaarsjes erop op het water drijven.

Feest van het ‘redden van de appels’, Jablacny Spas. Gevierd wordt dat de oogst rijp is en gegeten kan worden. Samen worden de appels geplukt (19 augustus).   

Dazynki, het oogstfeest. Brood van vers graan en verse groente worden ingewijd in de kerk. Er zijn optochten met gezang door de dorpen (28 augustus).       

Pakrovy, feest van de bescherming door Maria. Feest van het beëindigen van de arbeid op de velden (14 oktober).           


Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.