Cultuur Wit-Rusland

Gewoonten en gebruiken
De Wit-Russen beschrijven zichzelf als conservatief en tolerant tegelijk. Het gebied kende oorlog en bezetting door de eeuwen heen. Dat leidde tot een mentaliteit van aanpassing aan de wisselende machthebbers, een neiging tot conflictvermijding en conformisme. Het heeft ook geleid tot parallelle werelden en underground groepjes, vooral in artistieke kringen. Zo zijn er jeugdorganisaties, vakbonden, journalistenverbanden, kunstenaarsgroepen die dichtbij de regering staan en soortelijke organisaties die juist ver van de regering afstaan. Dit resulteerde wel in een gebrekkige nationale identiteit, er is geen gemeenschappelijk taal. De Perestrojka (1985-1987) heeft niet geleid tot een wijziging in het bestuursapparaat en de instituties van het land. De jongste generaties beginnen zich door het internet wat vrijer te voelen, maar vanwege de staatscontrole durven ze zich politiek nauwelijks te uiten.

Relatie met de natuur  
De Wit-Russen hebben een bijzondere relatie met de natuur. Vandaar ook de vele feesten die gerelateerd zijn aan de seizoenen. In de voorchristelijke tijd vierde men het begin van het zaaien, de oogst, het begin van de lente en aanbidde men een handvol natuurgoden. In de winter was er Kaljady en in de zomer Kupallje. Als feestdagen niet gevierd werden kon dat voor ongeluk zorgen, niet alleen voor het vee maar ook voor de families zelf. Ook was men bijgelovig ten aanzien van bepaalde kledingstukken en voorwerpen. 

Toen de christelijke kerk opkwam liet ze de ‘heidense’ gebruiken bestaan, en probeerde men ze wel een plaats te geven in het christendom. De heidense viering van de Geboortedag van de Zon werd voortaan Kerstmis genoemd. Idem dito voor Kaljady, de twaalf dagen tussen Kerstmis en Driekoningen (6 januari). In veel streken wordt Kaljady tegenwoordig op Russisch-orthodoxe wijze op een later tijdstip gevierd: tussen 7 januari en 19 januari. In deze periode duiken er veel monsters en boze geesten op, die verdreven moeten worden door het zingen van vrolijke liedjes. Dat gebeurt op straat waar groepjes verkleed van huis tot huis gaan. En men neemt een geit mee omdat die het ongeluk op afstand zou houden.  

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.