Vrijwilligerswerk in Ecuador

Doel van het project:
In een afgelegen gebied van het Ecuadoriaanse regenwoud ligt een opvangcentrum voor apen. Het centrum werd in 2006 opgericht en heeft tot doel wilde dieren te redden, te rehabiliteren en (indien mogelijk) weer vrij te geven aan hun natuurlijke omgeving.
Het opvanghuis werkt, in hun strijd tegen dierenhandel, -mishandeling en jacht op wilde dieren, samen met de milieupolitie van Ecuador (UPMA) en het ministerie van Milieu. Dierenwelzijn is vaak niet een hoge prioriteit voor veel Ecuadorianen. Veel mensen onderschatten de problemen die ontstaan door wilde dieren als huisdieren te houden. De dieren gaan zich daardoor vaak depressief en/of agressief gedragen, met als gevolg dat ze door onbegrip worden verwaarloosd en misbruikt. Veel dieren die bij het opvangcentrum komen zijn mishandeld, met als gevolg fysiek en/of psychisch letsel.

Het opvangcentrum heeft een oppervlakte van ruim 100 hectare op het land van de Alvarez Guatactuca familie, een Quichua familie. Het opvangcentrum wordt door deze familie geleid, met als voordeel dat zij een grote kennis van de lokale gemeenschap, hun cultuur en het lot van hun inheemse wilde dieren hebben.

Wat begon als een klein centrum voor apen is uitgegroeid tot een centrum dat op verzoek van de regering allerlei soorten wilde dieren opneemt. Je werkt dus niet alleen met apen, maar met een verscheidenheid aan exotische dieren. Er zijn momenteel meer dan 50 soorten dieren in het centrum; waaronder primaten (eekhoorn, titi en kapucijnapen), zoogdieren (pekari, coati , tayra, kinkajou, margay), reptielen (schildpadden) en vogels (kalkoenen, papegaaien en ara's).

Wat kun je doen?
- Dagelijkse verzorging van de dieren
- Snijden van fruit, klaarmaken van het voedsel, voeden van de dieren
- Algemeen onderhoud en schoonmaken van het opvangcentrum
- Bouwwerkzaamheden: repareren en bouwen van nieuwe behuizingen
- Dagelijkse wandelingen om vruchten te plukken voor de dieren en om yucca, maïs, suikerriet of cacao te oogsten.

 Nevenactiviteiten:
- Een van de belangrijkste activiteiten van het centrum is gewijd aan het vinden van manieren om dieren de kans op een goed leven te bieden. Dit omvat elementaire zaken als het geven van een passend dieet, dat ze meestal tijdens gevangenschap nooit hebben gehad. Daarnaast zijn er effectieve, op wetenschap gebaseerde revalidatieprogramma’s, die helpen om de dieren (indien mogelijk) terug te geven aan hun natuurlijke omgeving. Als vrijwilliger kun je hierbij helpen. De meeste dieren in het wild besteden een groot deel van hun dag aan het vinden van voedsel of een schuilplaats. Dit is het soort gedrag dat moet worden gestimuleerd, zodat ze deze vaardigheden in het centrum niet verliezen. Je zou bijvoorbeeld kunnen helpen om speelgoed te bouwen of een spel te verzinnen Vervolgens kun je kijken hoe de dieren dat gebruiken en hoe het hen voordelen biedt. Dit werk is van onschatbare waarde voor dieren om verveling tegen te gaan en om hun natuurlijke instincten te behouden.
- Je kunt ook worden betrokken bij het lokale ‘Environmental Education Program’, waarbij je kunt helpen bij de voorbereiding van de lessen. Twee keer per maand zijn die gewijd aan een specifieke (milieu)kwestie. De sessies vinden plaats op de Juan León Mera School, vlakbij het centrum. De kinderen zijn tussen de 6 en 12 jaar. Het idee is om de jongere generatie het belang van ecosystemen als geheel (met inbegrip van alle levende wezens die daar deel van uitmaken) te laten begrijpen en het belang van natuurlijke hulpbronnen (die we nodig hebben om te overleven en tegelijkertijd door slecht management hebben verwoest).

NB: Niet alle activiteiten zijn ‘fun’, maar zeer noodzakelijk voor het welzijn van de dieren en het opvangcentrum. Hoe meer betrokken je bent in je werk, hoe meer verantwoordelijkheid je als vrijwilliger krijgt, helemaal als je eenmaal een bepaald vertrouwen hebt opgebouwd met de dieren en de werknemers!

Dit project sluit aan bij de volgende reizen:  

Prijs vanaf: € 375
Duur verlenging: 9 dagen


Veel gestelde vragen

Ben ik geschikt als vrijwilliger?
Dit project is geschikt voor dierenliefhebbers die het niet erg vinden om hun handen vuil te maken!
Bereid je goed voor en denk aan tips over eten en hygiëne, hoe je te beschermen tegen zon en insecten, allemaal zaken die van belang zijn voor een goed verloop van de reis. Informeer je daarom goed via deze website voor je een reis boekt en verzeker je afdoende. Onze mensen aan de telefoon staan altijd voor je klaar voor vragen die niet door deze website worden beantwoord, of stuur een mailtje naar info@koningaap.nl

Heb ik een extra verzekering nodig?
Ja, wanneer je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen dien je een extra reisverzekering hiervoor af te sluiten, je kunt dit bij je eigen verzekering na vragen.

Tegen een premie van € 3,65 per persoon per dag kunnen alle deelnemers van de vrijwilligersprojecten van Koning Aap een reisverzekering afsluiten waarbij alle werkzaamheden zijn meeverzekerd. Dit is de combinatie B werelddekking met een toeslag van 35% (risicotoeslag)

Dien ik Spaans te spreken voor dit project?
Uiteraard is het een pre als je Spaans spreekt maar de begeleider spreekt redelijk Engels en met handen- en voetenwerk kom je ook een heel eind. Desgewenst kun je een spoedcursus Spaans via Skype volgen samen met een Spaanse leraar van Ecole Idiomas (kosten $ 100.00 p.p.). Neem voor meer informatie contact op met info@koningaap.nl

Wat is de beste tijd om te gaan?
Er is voor dit project niet een speciale periode die als beste naar voren komt. Elk seizoen heeft zijn eigen klimaat en flora/fauna. Ook de werkzaamheden zijn dusdanig afwisselend dat hierbij ook niet te spreken is van ‘een beste’ periode.

Kan ik mijn verblijf in het project verlengen?
Ja, dit project kan, indien mogelijk qua bezetting, verlengd worden. Mocht je dit willen neem dan even persoonlijk contact met ons op.

Heb ik een (werk) visum nodig?
Controleer altijd of je paspoort nog lang genoeg geldig is voordat je vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst in Nederland. Een fotokopie van je paspoort is een uitkomst, mocht je dit document onverhoopt verliezen. 

Als je Ecuador binnenkomt krijg je op het vliegveld een stempel in je paspoort. Dit is een visum voor 90 dagen verblijf in Ecuador. Blijf je langer dan 90 dagen in Ecuador dan dien je een visum te regelen bij de Ecuadoriaanse ambassade in Den Haag.

Op deze reis kan gebruik worden gemaakt van een luchtvaartmaatschappij die een tussenlanding maakt in de Verenigde Staten. Daarvoor dient iedere persoon een optisch leesbaar paspoort te hebben. Alle Nederlanders en Belgen hebben dit. Mensen met een ander paspoort dienen bij hun ambassade na te gaan of dit geschikt is voor een reis via de Verenigde Staten. Zoniet, dan kun je een visum voor Amerika aanvragen. Ook kinderen dienen te beschikken over een eigen paspoort, zij mogen niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.

Tevens dient voor reizen die een overstap in Amerika maken, via internet een ESTA toestemming aangevraagd te worden. Hiervoor moet $ 14 per aanvraag betaald worden en dit kan alleen met een credit card betaald worden. Aanvragen kan via de website https://esta.cbp.dhs.gov.

Zijn er enige gezondheids, veiligheidsrisico’s?
Op je eerste dag op het project krijg je een briefing over het vrijwilligerswerk en de regels van het project. Voor wat betreft de benodigde medische vereisten verwijzen wij naar thuisvaccinatie.nl. Zij zijn volledig op de hoogte en beschikken over de meest ‘up to date’ informatie. Hondsdolheid (rabies)- en tetanus vaccinaties worden aanbevolen.

Wat zijn de overige uitgaven binnen het project?
Extra kosten zijn transport tijdens je vrije tijd (zoals de taxi/bus naar Puyo) en andere persoonlijke uitgaven. De dichtstbijzijnde bank met pinautomaat is in Puyo (op 1 uur afstand).

Wat moet ik meenemen?
Het jungle klimaat is warm en vochtig en er valt regen. Neem dus in ieder geval mee:

 • Rubberen laarzen (zijn goedkoop te koop in Quito voor max $10,00)
 • Sandalen (voor in het water eventueel)
 • Pet / hoed ter bescherming tegen de zon
 • Comfortabele en lichte kleding, die vies mag worden!
 • Lange mouwen shirts en t-shirts
 • Snel drogende broek
 • Fleece trui (voor de avonden)
 • Regenjas
 • Handdoeken
 • Kleine dagrugzak
 • Zonnebrandcreme + zonnebril
 • Zaklamp / hoofdzaklamp
 • Anti-muggenlotion/DEET
 • Toiletartikelen


Waar overnachten we tijdens het project?
Er is een vrijwilligershuis met slaapzalen dat ruimte biedt aan maximaal 22 personen. Een gedeelde keuken, gedeeld sanitair en gezamenlijke zitruimte zijn aanwezig. Je wordt voorzien van beddengoed. De accommodatie is (zeer) eenvoudig en je wordt verplicht om het schoon te houden! Je verblijft in de jungle, met dieren, en het kan onhygiënisch worden als je niet je eten en andere rommel opruimt. Levensmiddelen worden door het project geleverd, maar je moet wel je eigen potje koken (ontbijt en lunch)! De vrijwilligers koken het avondeten samen. Verder is er stromend water aanwezig en is er elektriciteit door middel van een generator van 18h30 – 20h00. Er is geen wasserette, maar je kunt je kleding met de hand wassen.

Kan ik een 1- persoonskamer krijgen?
Onder voorbehoud is het mogelijk om een eenpersoonskamer te boeken, dit gaat op aanvraag.

Wie is mijn contact persoon tijdens de reis en het project
?
Op het project is een Engelstalige begeleider aanwezig. Let wel: Engels is op zeer eenvoudig niveau!

Hoeveel uur per dag werk je?
Je werkt van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 12:30 en van 14:30 tot 17:00. Op zaterdagochtend wordt het huis schoongemaakt en worden de dieren om 10:30 gevoederd. Daarna zijn de vrijwilligers de rest van het weekend vrij. Jij zal vandaag weer teruggaan naar Quito. 

Met hoeveel vrijwilligers ben je?
Maximaal 22 vrijwilligers.

Hoe krijg ik contact met het thuisfront?
Het thuisfront kan het noodnummer (00593) 999271973 bellen, een contactpersoon kan dan contact opnemen met het project. Er is geen internet op het project, wel signaal voor mobiele telefoon.
Verder is er internetverbinding in de dichtstbijzijnde stad Triunfo (op 20 minuten afstand) en voor een snellere verbinding in Puyo (op 1 uur afstand).

De dichtstbijzijnde telefoon is in Triunfo of in Puyo. 

Hoeveel volt wordt er gebruikt in Ecuador?
De stroomspanning in Ecuador is 110 Volt. Hiervoor raden wij je aan om een adapter en een universele stekker mee te nemen.

Voor meer informatie betreffende stekkers over de hele wereld, zie http://www.kropla.com/electric2.htm 

Hoe kom ik bij het project?
Dit project is gelegen vlakbij Arajuno, op ongeveer 1 uur rijden van de dichtstbijzijnde stad Puyo. Het is een afgelegen gebied. Vanuit Quito is het 6 uur per openbaar vervoer om het opvangcentrum te bereiken.


Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.