Landschap Voormalig Joegoslavië

De Balkan, die bestaat uit de landen van het voormalig Joegoslavië en Albanië, bestaat vooral uit bergketens met toppen tot zo’n 2700 meter. In Slovenië, Kroatië, Bosnië & Herzegovina, Macedonië en Montenegro vind je zogeheten Karst gebergten, gebergten met grillige vormen, riviertjes en onderaardse grotten ontstaan doordat kalksteen verweerd is door regenwater. De Balkan ligt aan de Adriatische Zee en wordt in het noorden begrensd door de rivieren de Sava, Donau en Kupa en in het oosten door de Morava en Timok.  Voor de kust liggen 725 eilanden, de meeste voor het langgerekte Kroatië.

De grootste meren zijn het Meer van Shkodër op de grens van Montenegro en Albanië en het Meer van Ohrid en het Prespameer op de grens van Macedonië en Albanië.  Van de vele stuwmeren is die in de IJzeren Poort in het oosten van Servië het grootst (253 km²).  

Slovenië is dichtbebost en bergachtig. In het westen heeft het land een kleine toegang tot de Adriatische kust. De grens met Oostenrijk wordt grotendeels gevormd door de zuidelijke Alpen met toppen boven de 2000 meter. 

Kroatië heeft een gevarieerd landschap. Het noorden bestaat uit het laagland van Slavonië, het heuvelachtige en groene en het bergachtige Dalmatië. Dat laatste is een ruig gebied met watervallen en uitgestrekte bossen. Daar vind je veel beschermde planten en wilde dieren zoals de gier, lynx en bruine beer. De langste rivier van Kroatië is  de Sava die door Zagreb stroomt.

Bosnië & Herzegovina bestaat voor het grootste deel uit midden- en hooggebergte. Alleen het noordelijk gedeelte ten zuiden van de rivier de Sava bestaat uit laagland. Dit is ook het meest vruchtbare gedeelte van Bosnië. In het grensgebied met Kroatië vind je de Dinarische Alpen met toppen van bijna 2000 meter. Dit gebergte bestaat uit poreuze kalksteen. De rivieren die in dit Karst landschap stromen zorgen voor grillige rotsformaties en vele grotten. Ook het oosten van Bosnië is bosrijk en kent hoge bergtoppen. In het gebied rond Serajevo vonden in 1984 de Olympische winterspelen plaats. 

Montenegro is het uitgesproken bergachtig. In het noorden van Montenegro ligt een groot Karst gebergte, het Durmitor-massief (tevens Nationaal Park) met 48 bergtoppen van meer dan 2000 meter. De hoogste top is de 2522 meter hoge Bobotov kuk.

Servië bestaat in het noorden vooral uit laagland, terwijl het zuidelijk deel vrij bergachtig is. De belangrijkste rivier van Servië is de Donau die bijna 600 kilometer door Servisch grondgebied stroomt. Drie grote rivieren monden in Servië uit in de Donau, zoals de Sava (in Belgrado), de Timis (nabij Pancevo) en de Tisa (bij het dorp Titel). Deze rivieren zijn allemaal bevaarbaar en verbinden Servië met het noorden en westen van Europa. Daarnaast heeft Servië veel meren en stuwmeren.

Kosovo is omringd door bergen. Het Sargebergte in het zuiden en zuidoosten grenst aan Macedonië, in het noorden bevinden zich de Kopaonik bergen. De zuidwestgrens met Montenegro en Albanië is ook bergachtig, hier bevindt zich de hoogste piek van het land, de Gjeravica (2.656 m). Behalve veel bergen kent Kosovo twee grote vlakten, het Metohija bekken in het westen en de Kosovo vlakte ter hoogte van hoofdstad Pristina.

Macedonië ligt op een plateau van 600-900 meter. Er zijn veel bergen met als hoogste toppen de Titov Vrv (2748 m) en de Mal Turcin (2707 m). De Vardar, de langste rivier van Macedonië, stroomt dwars door de hoofdstad Skopje en mondt uit in de Golf van Thessaloniki. Macedonië heeft ook vele meren. Het land bevindt zich in een gebied waar zeer regelmatig aardbevingen voorkomen. De oorzaak hiervan is dat in deze regio drie tektonische platen samenkomen. Op 26 juli 1963 werd de stad Skopje zwaar getroffen door een aardbeving en gedeeltelijk verwoest.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.