Festivals Voormalig Joegoslavië

De landen van voormalig Joegoslavië kennen tal van officiële feestdagen zoals Nieuwjaar en Dag van de Arbeid. Daarnaast heeft elk land herdenkingsdagen zoals de Dag van de Opstand, de Dag van de Strijders en Dag van de Doden. Een overzicht per land vind je op www.officeholidays.com.

Religieuze feesten in voormalig Joegoslavië
Daarnaast zijn er de religieuze feestdagen zoals Kerstmis, Goede Vrijdag, Pasen en Allerheiligen. Van de kerkelijke feestdagen is Pasen de belangrijkste. In tegenstelling tot de westerse christelijke kerken, die een gregoriaanse kalender volgen, houden de oosterse-orthodoxe kerken zich aan de juliaanse kalender, die over het algemeen zo’n dertien dagen op de gregoriaanse kalender achterloopt. Het oosterse-orthodoxe kerstmis valt dus op 7 januari en niet op 25 december. Het christelijke Paasfeest valt in 2018 op 1 en 2 april, het orthodoxe Pasen een week later op 8 en 9 april. In Slovenië en Kroatië viert men de christelijke religieuze feestdagen terwijl men in de andere landen de oosters-orthodoxe feestdagen viert. In Bosnië Herzegovina, Kosovo en Macedonië viert men ook islamitische feestdagen zoals het Suikerfeest en het Offerfeest. Zie voor de exacte data van alle religieuze feestdagen per land: www.beleven.org/feesten.  

Festivals  in voormalig Joegoslavië
Vooral in de maanden juni tot en met september vinden er op veel plaatsen festivals plaats. Deze variëren van folkloristische festivals met traditionele muziek en dans tot hippe dance feesten.

Hierbij een willekeurige selectie uit het grote aanbod: 

Het Koeienbellen Feest, http://kravjibal.bohinj-info.com/ Dit Sloveense half september weekend van volksdansen, muziek, eten en drinken in Bohinj markeert de terugkeer van de koeien uit hun hoge weiden naar de valleien in typisch uitbundige Balkan stijl.

Dubrovnik Zomer Festival, http://www.dubrovnik-festival.hr/en/node/34. Van half juli tot eind augustus presenteert het meest prestigieuze zomerfestival van Kroatië een programma van theater, opera, concerten en dans op openluchtpodia door de hele stad.

Sarajevo Film Festival, http://www.sff.ba/ Dit wereldwijd befaamde festival dat is ontstaan uit de ruïnes van de burgeroorlog in de jaren 90, toont commerciële en art-housefilms naast elkaar in de Bosnische hoofdstad.

Ohrid Summer Festival, http://ohridskoleto.com.mk/en/ Duurt een maand en bestaat uit een schat aan optredens: van klassieke muziek, opera en rock acts tot theater en literatuur, allemaal vieren ze de Macedonische cultuur.

Het Sea Dance Festival, https://festival.travel/festivals/sea-dance/ Zie de zon in het water zakken en weer opkomen onder begeleiding van de beste electro beats (Montenegro).

Guca Festival, https://www.guca.rs/ Veel meer dan oud koper, het trompetfestival van Guca is een van de meest opwindende en bizarre evenementen in Oost-Europa. Duizenden feestgangers dalen af op het kleine Servische stadje Guca om hun trommelvliezen, levers en geestelijke gezondheid te beschadigen gedurende vier kakofonische dagen.

40 Bunar Fest, http://40bunarfest.org/ Een niet-traditioneel festival voor waaghalzen, dat wordt gehouden in Prizren (Kosovo). Een race met tractorbanden in een wilde rivier: de Bistrica. 

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.