Eten en drinken Voormalig Joegoslavië

De keuken van de Balkan kenmerkt zich vooral door een enorme variatie en het veelvuldig gebruik van kruiden. Het gebied staat vooral bekend om de paprika, zure room en gerookt spek. Veel gerechten komen van de gril. Bekende gerechten van de Balkan zijn: burek (vlees-, kaas- of groentetaart van bladerdeeg), lukanci (zelfgemaakte chorizo-achtige varkensworstjes met paprikaschijfjes), cevapcici (de alomtegenwoordige huidloze worst), raznjici (spies met gegrilde stukjes varkensvlees) en pljeskavica (pittige hamburger)

Slovenië
Het kleine Slovenië beschikt over een hele diverse keuken, met maar tal van verschillende regionale kookstijlen. Enkele toppers: jota (hartige bonen-en-koolsoep), postrv  (forel) en zlikrofi (ravioli-achtige deegvormen gevuld met kaas, spek en bieslook)

Kroatië
De keuken van Kroatië weerspiegelt de gevarieerde culturen die het land in de loop van zijn geschiedenis hebben beïnvloed. Er is een scherpe scheiding tussen de Italiaanse keuken langs de kust en de smaken van Hongarije, Oostenrijk en Turkije meer landinwaarts. De Istrische keuken heeft de laatste jaren internationale kookliefhebbers aangetrokken vanwege zijn lange gastronomische traditie, verse ingrediënten en unieke specialiteiten. 

Bosnië en Herzegovina
Onder invloed van de Turkse keuken is er sarma, gestoomde dolma-rollen van rijst, tomaten en gehakt verpakt in kool of druivenbladeren. Bosnische börek is er in de vorm van spiraaltjes van filo bladerdeeg gevuld met gehakt. Traditionele Bosnische deserts zijn hurmastica (in zoete siroop gedrenkte lange vingers) en tufahija (gestoofde appel met walnootvulling). 

Montenegro
Het eten aan de kust is vrijwel niet te onderscheiden van de Dalmatische keuken: veel gegrilde zeevruchten, knoflook, olijfolie en Italiaanse gerechten. In het binnenland is er meer vlees en Servische invloed. Het dorp Njegusi in het midden van Montenegro is bekend om zijn prsut (prosciutto, gedroogde ham) en sir (kaas). 

Servië
Servië is bekend om zijn gegrilde vleesgerechten. Regionale keukens variëren van pittige Hongaarse goulash tot Turkse kebabs. Ben je vegetariër, vraag dan om posna hrana ('vleesloos eten'). Bekend is uiteraard de Servische bonensoep. In Servië ontkom je niet aan kajmak, deze zoute roomachtige kaassaus wordt op alles geserveerd van brood tot hamburgers.

Kosovo
Traditioneel eten is over het algemeen Albanees, vooral gestoofd en gegrild vlees of vis. Veel gerechten worden gecombineerd met kos (geitenkaas). Aan Turkse kebabs en gjuvec (gebakken vlees en groenten) ontkom je ook bijna niet. Tave is vlees gebakken met kaas en ei

Macedonië
In Macedonië proef je de invloed van de Griekse keuken. Bestel je pita, dan krijg je een pasteitje gemaakt van bladerdeeg, gevuld met lokale kaas en spinazie of prei. Spska salata is een eenvoudige salade met tomaat, ui en komkommer bedekt met geraspte sirenje (witte kaas). En tavce gravce is een bonenschotel geserveerd in aardewerk.

Drinken
Behalve koffie, thee en frisdrank heeft elk land zijn eigen lokale bier. Populair in Kroatië zijn bijvoorbeeld Zagreb's Ozujsko en Karlovacko uit Karlovac. In de meeste landen wordt wijn verbouwd. In Slovenië een peperige rode Teran uit de Karst-regio en een witte Malvazija van de kust. In Montenegro zijn Vranac en Krstac de bekendste inheemse rode en witte wijnsoorten. De Vranac wordt ook verbouwd in Macedonië en Kosovo. Wie van sterker gedestilleerd houdt kan proeven van Rakije. In Servië heet het slivovitsj, een brandewijn gemaakt van pruimen. Maar wees voorzichtig. Het alcoholpercentage bedraagt vaak meer dan 50%. In Kroatië heeft het meer weg van Italiaanse grappa. En in Macedonië lijkt het op de Griekse raki.

Foute ingave

Gelieve een correct e-mailadres op te geven aub.

Er is iets fout gelopen...

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen.
De pagina herladen kan misschien helpen.

E-mail is reeds geregistreerd
Het opgegeven e-mail adres bevindt zich reeds in ons nieuwsbrief systeem.
Inschrijving gelukt!

U bent succesvol ingeschreven op de nieuwsbrief.