Cultuur Voormalig Joegoslavië

Zeker buiten de toeristenoorden zul je getroffen worden door de hartelijkheid en gastvrijheid van de bewoners. Als je in gesprek met locals gaat zal ongetwijfeld het traumatische verleden ter sprake komen. Veel bewoners van voormalig Joegoslavië hebben meerdere oorlogen overleefd, sommigen hebben er erg onder geleden. Dat hoor je ook terug in de volksmuziek die zowel blij als melancholisch klinkt.

Tradities
Naast muziek en dans zijn er tal van tradities. Bijvoorbeeld rond huwelijk en verloving. Op het eiland Rab dient de man een boom door te zagen voordat hij zich mag verloven: hiermee laat hij zien dat hij sterk genoeg is zijn toekomstige gezin te onderhouden. Op het eiland Korcula zijn jongemannen in het voorjaar actief met zwaardgevechten, waarbij een perfecte beheersing van het wapen en het lichaam is vereist. Op Moreka Dag (27 juli), mogen zij hun kunnen aan het publiek tonen. Dan is er een zwaardgevecht van de Joegoslaven tegen de Moren. Met Moren worden moslims aangeduid. Grote delen van voormalig Joegoslavië waren eeuwenlang in handen van de Ottomanen. De strijd wordt gevoerd om ‘de mooie vrouw’, die de door de Moren veroverde stad symboliseert. Het gevecht duurt de hele nacht, eerst tegen de Moren, vervolgens tegen de dorst. Op bijna alle 725 eilanden van voormalig Joegoslavië, maar ook in de dorpen en steden in het binnenland vind je zulke tradities.  

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.