Bevolking Voormalig Joegoslavië

In het voormalig Joegoslavië wonen vooral Zuid-Slaven. Joego-slavië betekent ook Zuid-Slavië. De Slaven komen oorspronkelijk uit het noordwesten van Oekraïne, Polen en Wit-Rusland. Vanaf de 5de eeuw na Christus verspreidden de Slaven zich vanaf de grote volksverhuizing over delen van Europa, o.a. in het gebied ten zuiden van de Donau. Dit gebied wordt ook wel de Balkan genoemd. Tot de Zuid-Slaven rekent men Serviërs, Kroaten, Bosniërs, Slovenen, Macedoniërs en Montenegrijnen. In alle landen van het voormalig Joegoslavië vormen de Zuid-Slaven een meerderheid. In totaal gaat het om een bevolkingsgroep van ongeveer 25 miljoen. 

Slovenië is wat betreft oppervlakte de helft van Nederland en telt ongeveer 2 miljoen inwoners. Naast een grote meerderheid van Slovenen is er een minderheid van Duitsers. Deze was lange tijd prominent aanwezig in de hoofdstad Ljubljana (Laibach) en andere steden.

Kroatië is ongeveer 1,5 keer Nederland en telt 4,3 miljoen inwoners. Ongeveer 90 procent van de bevolking bestaat uit Kroaten. Verder is er een kleine minderheid van Serviërs (5 procent) die vooral aan de grens met Servië wonen.

Bosnië en Herzegovina is 1,2 keer Nederland en telt 3,8 miljoen inwoners. De bevolking bestaat voornamelijk uit Bosnische moslims,  Bosnische-Serviërs (orthodoxen) en Kroaten.

Montenegro is het kleinste land, het is een derde van Nederland en er wonen 650.000 inwoners. Driekwart van hen bestaat uit Montenegrijnen en Serviërs. Daarnaast zijn er minderheden van  Albanezen, Bosniërs en andere groepen.

Servië is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en telt ongeveer 7,5 miljoen inwoners. De bevolking bestaat vooral uit Serven. In het noorden woont een grote minderheid van etnisch Hongaren.

Kosovo beslaat een kwart van Nederland en telt 1,9 miljoen inwoners waarvan bijna 95 procent  etnisch Albanezen.

Macedonië is 0,6 keer Nederland en telt ongeveer 2 miljoen inwoners. De Macedoniërs vormen ongeveer twee derde van de bevolking. Daarnaast zijn er minderheden van Albanezen, Gegen in het noorden en Tosken in het zuiden.   

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.