Reisdocumenten Verenigde Staten

Je bent ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het in het bezit zijn van de juiste grensdocumenten. Bij twijfel dien je zelf contact op te nemen met de Amerikaanse ambassade. Voor de laatste informatie omtrent de reisdocumenten verwijzen we je ook graag naar de volgende website: http://thehague.usembassy.gov/
LET OP: vanaf 12 januari 2009 dien je voor vertrek online een ESTA (Electronische Reistoestemming) aan te vragen. Lees onderstaande informatie goed door!

Paspoort
Bij aankomst in de Verenigde Staten dienen Nederlandse en Belgische bezoekers bij aankomst een geldig paspoort te tonen. Berucht is de Amerikaanse douane waarvan de medewerkers hun werk erg serieus nemen en je soms het hemd van het lijf vragen. Controleer altijd of je paspoort nog lang genoeg geldig is voordat je vertrekt: je paspoort dient na vertrek uit de Verenigde Staten nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Het paspoort mag net nieuw zijn maar de nieuwigheid kan wel aanleiding zijn voor extra vragen van de immigratiedienst. En ondanks het feit dat de Amerikaanse overheid er niets over vermeldt is het raadzaam een nieuw paspoort aan te vragen als je paspoort stempels bezit van bijvoorbeeld Irak of een ander land waarmee Amerika in onvrede leeft. Stel je bent in een, voor Amerika, vijandig land op vakantie geweest en je hebt een mooie stempel van dat land in je paspoort staan, dan kun je je veel problemen op de hals halen door met datzelfde paspoort de Verenigde Staten te bezoeken. Let daar dus op!
Er is veel verwarring over de noodzaak van biometrisch paspoort voor de Verenigde Staten. Alle Nederlandse paspoorten hebben de huidige veiligheidseisen. Kinderen zijn verplicht om een eigen paspoort te hebben, ook als ze in uw eigen paspoort zijn bijgeschreven.

Visum - Belangrijk!
Als je vakantie niet langer dan 90 dagen duurt en als je in het bezit bent van een retourticket, heb je geen visum nodig om langs de douane van de Verenigde Staten te komen. Vanaf 12 januari 2009 is een Electronische Reistoestemming (ESTA) verplicht voor alle reizigers naar of via de Verenigde staten reizen. Dit geldt voor alle reizigers die onder het Visa Waiver Programma (VWP) vallen. Deze aanvraag dient goedgekeurd te zijn voordat je aan boord gaat van het vliegtuig. ESTA staat voor Electronic System of Travel Authority.

Een goedgekeurde reistoestemming via ESTA is:
• Verplicht, per 12 januari 2009, voor alle VWP-reizigers voordat ze aan boord gaan van een vliegtuig of schip naar de Verenigde Staten;
• Geldig, tenzij herroepen, voor een periode van maximaal twee jaar of tot de verloopdatum vermeld op het paspoort van de reiziger.
• Geldig voor meerdere bezoeken aan de Verenigde Staten. Mochten er zich wijzigingen voordoen inzake bestemmingsadres of reisroute,
nadat de goedkeuring verleend is, kunnen deze op eenvoudige wijze via de ESTA-website aangepast worden; en
• Geen garantie voor toelating tot de Verenigde Staten in/op de (lucht)haven waar je het land binnenkomt.

Een ESTA goedkeuring geeft uitsluitend het recht om aan boord te gaan van een vliegtuig of schip dat naar de Verenigde Staten reist, onder het VWP. Het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam heeft een heel handig hulpmiddel om te zien of je een visum nodig heeft op haar website gezet:
De Visa Waiver Wizard. Lees de instructies op deze website zorgvuldig door.

Klik hier voor je aanvraag van ESTA (Electronic System of Travel Authority)

Mocht je na het lezen van de infomatie op de Visa Waiver Wizard nog vragen hebben, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade:
Consulaat van de Verenigde Staten, Museumplein 19, 1071 DJ Amsterdam, tel. 020-575 5309, fax: 020-575 5310
Ambassade van de Verenigde Staten, Lange Voorhout 102, 2514 EJ Den Haag, tel. 070-3102209, fax: 070-3614688
Nederlandse Ambassade in de Verenigde Staten, 4200 Linnean Avenue N.W., Washington, D.C. 20008-3896, Tel: (202) 224-5300.

Waiver
In de Verenigde Staten zal je op verschillende plaatsen gevraagd worden een zogenaamde 'waiver' te tekenen, bijvoorbeeld als je een helikoptervlucht wilt maken of gaat paardrijden. Het is een soort van vrijstelling van vervolging, mocht je iets overkomen tijdens de excursie waaraan je deelneemt. Dit kan voor sommige mensen intimiderend overkomen, zo'n papier vol regeltjes. Maar... zonder zo'n waiver mag je niet deelnemen aan verschillende excursies. Er is dus geen ontkomen aan. Zoals de Amerikanen zeggen: 'simply a formality and there is no way around this'.
Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.