Veelgestelde vragen over Wit-Rusland

Veelgestelde vragen over Wit-Rusland

 1. Heb ik een visum nodig voor Wit-Rusland?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Welke inentingen heb ik nodig voor Wit-Rusland?
 5. Wat is de beste reistijd voor Wit-Rusland?
 6. Hoe overnachten we tijdens deze reis?
 7. Hoe reizen we in Wit-Rusland?
 8. Kan ik gebruikmaken van Wifi tijdens de reis?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 10. Wat is het tijdsverschil met Nederland en België?
 11. Kan ik geld wisselen en/of pinnen in Wit-Rusland?
 12. Wat kun je zoal eten in Wit-Rusland?
 13. Wat zijn populaire drankjes in Wit-Rusland?
 14. Kan er vegetarisch gegeten worden in Wit-Rusland?
 15. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 16. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Wit-Rusland?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner het Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retourzenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘Data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Wit-Rusland via onze partner het Visumloket wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het één en ander moet doen. Meer informatie over de benodigde reisdocumenten (zoals je paspoort), het visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner het Visumloket.

Wij raden je aan vier weken voor vertrek van je groepsreis het visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

4. Welke inentingen heb ik nodig voor Wit-Rusland?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kunt ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

5. Wat is de beste reistijd voor Wit-Rusland?

De beste reistijd voor Wit-Rusland is juni tot en met augustus. Van december tot april kan het er flink koud zijn, aangezien Wit-Rusland erg strenge winters heeft. Vanaf april worden de temperaturen beter, gemiddeld 18 tot 22 graden. In onze zomermaanden is de temperatuur aangenaam, rond de 23 graden, maar dan valt ook de meeste regen.

6. Hoe overnachten we tijdens deze reis?

Je overnacht in goede middenklassehotels. In de hotels hebben we meestal de beschikking over één- en tweepersoonskamers, met douche en toilet op de kamer.

Meer informatie en foto's van de door ons geselecteerde hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

7. Hoe reizen we in Wit-Rusland?

Tijdens onze reis maken we overwegend gebruik van een eigen bus. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in Wit-Rusland. Veel bezienswaardigheden liggen ver van de gangbare routes en zouden met het openbaar vervoer amper te bezoeken zijn.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Wit-Rusland vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij 'Accommodatie en transport'.

8. Kan ik gebruikmaken van Wifi tijdens de reis?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Alle geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

9. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Wit-Rusland verwijzen we je graag naar de volgende website, waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt: http://www.wereldstopcontacten.nl.

10. Wat is het tijdsverschil met Nederland en België?

Tijdens onze zomertijd is het in Wit-Rusland 1 uur later.

Tijdens onze wintertijd is het in Wit-Rusland 2 uur later.

11. Kan ik geld wisselen en/of pinnen in Wit-Rusland?

In de grotere steden kun je pinnen. Buiten de grote steden wordt het een stuk moeilijker. Neem daarom ook voldoende cash Euro's mee, zodat je altijd eventueel geld kunt wisselen.

12. Wat kun je zoal eten in Wit-Rusland?

Wit-Rusland is niet meteen een gastronomisch paradijs, maar je eet je wel goed rond. Het is wat je noemt een boerenkeuken, tamelijk vet. De hoofdmoot bestaat uit aardappelen, ook volgens de Wit-Russen zelf. De Russen noemen de Wit-Russen: de aardappeleters.

Desalniettemin is de Wit-Russische keuken beïnvloed door het contact met de naburige landen: Polen, Rusland, Oekraïne, Litouwen, en zelfs van de Tataren en Joden is het één en ander overgenomen. In grote lijn is de keuken een mix van de Russische en de Poolse keuken. Héél veel aardappelen - er schijnen maar liefst 1001 aardappelgerechten te zijn - en ook heel veel vlees. Daarnaast heb je koude en warme soepen, die zeer voedzaam zijn. Vaak zit er vlees of vis in, knoflook, gekookte groenten en kruiden.

Traditioneel eten Wit-Russen veel brood, met een voorkeur voor donker brood, bij het warme eten. Er zijn veel melkproducten: yoghurt, kwark, kefir en zure room. Een specialiteit is rjaschenka, een gefermenteerd zuur melkproduct. Worsten zijn populair evenals ingemaakte groenten en fruit. Bijna alles wordt ingemaakt: van witte kool, augurken, appels, rode bietjes, blauwe bosbessen, champignons, vruchten tot vis. Alleen in de zomer en het begin van de herfst heb je kans op verse groenten en fruit.

Populaire gerechten in Wit-Rusland
Wit-Russische gerechten zijn zeer eenvoudig. Populair zijn draniki en babki: aardappelpannenkoeken gevuld met vlees, champignons of andere groenten. Bliny zijn eveneens populair, het zijn gevulde pannenkoekjes. Je doet er een beetje boter op of je rolt ze op met een vulling erin van bijvoorbeeld kwark, zure room, gehakt, gerookte vis of kaviaar. Ze worden ook bij de thee gegeten, maar dan worden ze gevuld met jam, honing of kaas.

Als dessert zijn er syrniki, dumplings gemaakt van kwarkdeeg. Syrniki worden geserveerd met zure room, poedersuiker, of jam. Verder zijn er kwarkhapjes, geglazuurde sticks met chocolade en het lokale ijs, dat gemaakt is van natuurlijke melk.

13. Wat zijn populaire drankjes in Wit-Rusland?

In Wit-Rusland kun je behalve koffie, thee en bier, een aantal speciale drankjes krijgen. Wellicht de oudste is kwas, dat al duizenden jaren bestaat. Het is een licht gegiste brooddrank met wat citroensmaak en een échte dorstlesser. Het bevat een geringe hoeveelheid alcohol, 0,5 tot 1,5 procent. Door een melkzuurbacterie die erin zit, is het bovendien goed voor de spijsvertering. In de zomer wordt het uit tankwagens op straat aangeboden. Het is ook in de supermarkt verkrijgbaar.

Dan heb je medavucha, ook een oud product. Het is een honingdrank met een alcoholpercentage van 10 tot 16 procent. Je kunt het krijgen in restaurants, zowel warm als koud.  Zbicen is eveneens alleen in restaurants verkrijgbaar. Het is samengesteld uit water, honing en specerijen. In de winter wordt het gedronken met peperkoek en geneeskrachtige planten.

Krambambulja is de Wit-Russische imitatie van krambambuli, een roodkleurige likeur uit Danzig. Het bestaat uit wodka, honing en veel specerijen, met name kaneel, kruidnagel, zwarte peper en nootmuskaat. Alcoholpercentage: 13 tot 43 procent.

Wodka wordt veel gedronken. Het wordt gemaakt van aardappelen of granen, en gedronken bij een lange maaltijd of om een toast uit te brengen. Wit-Rusland kent een lange toasttraditie. De derde toast luidt meestal: ‘Op de Liefde!’, of ‘Op de Vrouwen!’ De vierde toast luidt: ‘Op onze ouders!’ De Russen toasten vaak met ‘Sa sdorovje’ (Op de gezondheid!). De Wit-Russen zeggen in dit geval: ‘Budzma!’. Als er getoast wordt, kijkt men elkaar niet in de ogen maar kijkt men naar het glas. Het glaasje drink je in één keer leeg. Wodka drinken in de ochtend of zonder gezelschap wordt afgekeurd, het is een teken van alcoholisme.

14. Kan er vegetarisch gegeten worden in Wit-Rusland?

Voor vegetariërs is Wit-Rusland goed te doen. De Russische keuken kent een rijke traditie. Naast vleesgrechten worden ook groentegerechten geserveerd. Salades kunnen veilig gegeten worden. Op de markten vind je veel vers fruit en noten.

15. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

16. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen