Veelgestelde vragen over Voormalig Joegoslavië

Veelgestelde vragen over Voormalig Joegoslavië

 1. Heb ik een visum nodig voor Voormalig Joegoslavië?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig?
 4. Wat is de beste reistijd voor Voormalig Joegoslavië?
 5. Hoe overnachten we tijdens deze reis?
 6. Hoe wordt er gereisd?
 7. Is er Wifi in Voormalig Joegoslavië?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig?
 9. Kan ik overal pinnen ?
 10. Verschilt de keuken in alle landen?
 11. Zijn er ook verschillende populaire dranken in deze landen?
 12. Kan er vegetarisch gegeten worden in deze landen?
 13. Moet ik een koffer of een reistas meenemen op reis?
 14. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 15. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Voormalig Joegoslavië?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationale paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kunt ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd voor Voormalig Joegoslavië?

Er zijn twee klimaatzones in Voormalig Joegoslavië; het mediterraanse klimaat en het landklimaat. Het mediterraanse klimaat kent warme, droge zomers en zachte, natte winters. De beste tijd om naar de kust te gaan, is in het voor- en najaar. Het landklimaat kent strenge winters en vrij warme zomers. In de bergen kan er in de winter veel sneeuw vallen.

Slovenië
Het grootste deel van het bergachtige Slovenië heeft een landklimaat. Vanwege de ligging ten zuiden van de Alpen valt er relatief veel regen. Het westelijke deel aan de kust heeft een mediterraans klimaat.

Kroatië
Het noorden en oosten van Kroatië hebben een continentaal klimaat. De Adriatische kust heeft een mediterraans klimaat.

Bosnië-Herzegovina
Bosnië-Herzegovina heeft een landklimaat.

Montenegro
De kust van Montenegro heeft een mediterraans klimaat. Het bergachtige binnenland heeft een continentaal klimaat.

Servië
Servië heeft een continentaal klimaat met warme zomers en koude winters.

Kosovo
Kosovo heeft een continentaal klimaat.

Macedonië
Macedonië heeft een gematigd landklimaat met lange, droge en hete zomers. De winters zijn doorgaans kort, koud en nat.

5. Hoe overnachten we tijdens deze reis?

Je verblijft tijdens deze reis in middenklassehotels, op basis van logies en ontbijt. In de hotels hebben we de beschikking over één- en tweepersoonskamers. Bij de selectie van onze hotels hebben we met name gelet op de locatie, hygiëne en sfeer.

Meer informatie over de overnachtingen vind je onder tabblad 'Meer reisinfo' bij 'Accommodatie en transport'.

Onder het tabblad 'Accommodaties' kun je foto’s zien van de door ons gebruikte hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) voor deze reis.

6. Hoe wordt er gereisd?

Tijdens onze reis maken we overwegend gebruik van een eigen bus. Het hebben van een eigen bus heeft veel voordelen in de landen van het Voormalig Joegoslavië. Veel bezienswaardigheden liggen niet op de gangbare routes en zouden met het openbaar vervoer moeilijk te bezoeken zijn.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij 'Accommodatie en transport'.

7. Is er Wifi in Voormalig Joegoslavië?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele van de geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn.

Meer informatie over de Wifi-beschikbaarheid per hotel vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

8. Heb ik een wereldstekker nodig?

We verwijzen je graag naar de volgende website, waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl

9. Kan ik overal pinnen ?

In Kosovo, Montenegro en Slovenië heeft men de Euro als munteenheid. In Kroatië is het de Kuna (HRK), in Macedonië de Denar (MKD), in Bosnië-Herzegovina de Mark (BAM) en in Servië de Dinar (RSD). Kijk voor de dagkoers op: www.oanda.com.

In bijna elke grotere of toeristische plaats staan pinautomaten waar je met je bankpas met Maestro-logo geld kunt opnemen. Eventueel kun je Euro’s wisselen bij banken en officiële wisselkantoren. Creditcards accepteert men alleen bij de wat luxere hotels en duurdere restaurants.

10. Verschilt de keuken in alle landen?

De keuken van de Balkan kenmerkt zich door deenorme variatie en het veelvuldig gebruik van kruiden. Het gebied staat vooral bekend om de paprika, zure room en gerookte spek. Veel gerechten komen van de grill. Bekende gerechten van de Balkan zijn: burek (vlees-, kaas- of groentetaart van bladerdeeg), lukanci (zelfgemaakte chorizo-achtige varkensworstjes met paprikaschijfjes), cevapcici (de alomtegenwoordige huidloze worst), raznjici (spies met gegrilde stukjes varkensvlees) en pljeskavica (pittige hamburger).

Slovenië
Het kleine Slovenië beschikt over een heel diverse keuken, met tal van verschillende regionale kookstijlen. Enkele toppers: jota (hartige bonen-en-koolsoep), postrv (forel) en zlikrofi (ravioli-achtige deegvormpjes gevuld met kaas, spek en bieslook).

Kroatië
De keuken van Kroatië weerspiegelt de gevarieerde culturen die het land in de loop van zijn geschiedenis hebben beïnvloed. Er is een scherpe scheiding tussen de Italiaanse keuken langs de kust en de smaken van Hongarije, Oostenrijk en Turkije meer landinwaarts. De Istrische keuken heeft de laatste jaren internationale kookliefhebbers aangetrokken vanwege zijn lange gastronomische traditie, verse ingrediënten en unieke specialiteiten.

Bosnië-Herzegovina
Onder invloed van de Turkse keuken is er sarma, gestoomde dolmarollen van rijst, tomaten en gehakt verpakt in kool- of druivenbladeren. Bosnische börek is er in de vorm van spiraaltjes van filobladerdeeg gevuld met gehakt. Traditionele Bosnische deserts zijn hurmastica (in zoete siroop gedrenkte lange vingers) en tufahija (gestoofde appel met walnootvulling).

Montenegro
Het eten aan de kust is vrijwel niet te onderscheiden van de Dalmatische keuken: veel gegrilde vis en zeevruchten, knoflook, olijfolie en Italiaanse gerechten. In het binnenland vind je meer vlees en Servische invloeden. Het dorp Njegusi in het midden van Montenegro is bekend om zijn prsut (prosciutto, gedroogde ham) en sir (kaas).

Servië
Servië is bekend om zijn gegrilde vleesgerechten. Regionale keukens variëren van pittige Hongaarse goulash tot Turkse kebabs. Ben je vegetariër, vraag dan om posna hrana ('vleesloos eten'). Bekend is uiteraard de Servische bonensoep. In Servië ontkom je niet aan kajmak, deze zoute, roomachtige kaassaus wordt op alles geserveerd, van brood tot hamburgers.

Kosovo
Traditioneel eten is over het algemeen Albanees, vooral gestoofd en gegrild vlees of vis. Veel gerechten worden gecombineerd met kos (geitenkaas). Aan Turkse kebabs en gjuvec (gebakken vlees en groenten) ontkom je ook bijna niet. Tave is vlees gebakken met kaas en ei.

Macedonië
In Macedonië proef je de invloed van de Griekse keuken. Bestel je pita, dan krijg je een pasteitje gemaakt van bladerdeeg gevuld met lokale kaas en spinazie of prei. Spska salata is een eenvoudige salade met tomaat, ui en komkommer, bedekt met geraspte sirenje (witte kaas). En tavce gravce is een bonenschotel geserveerd in aardewerk.

11. Zijn er ook verschillende populaire dranken in deze landen?

Behalve koffie, thee en frisdrank heeft elk land zijn eigen lokale bier. Populair in Kroatië zijn bijvoorbeeld Zagreb's Ozujsko en Karlovacko uit Karlovac. In de meeste landen wordt wijn verbouwd. In Slovenië Teran, een peperige rode wijn uit de Karstregio, en een witte Malvazija aan de kust. In Montenegro zijn Vranac en Krstac de bekendste inheemse rode en witte wijnsoorten. De Vranac wordt ook verbouwd in Macedonië en Kosovo. Wie van sterker gedestilleerd houdt, kan proeven van Rakije. In Servië heet het slivovitsj, een brandewijn gemaakt van pruimen. Maar wees voorzichtig; het alcoholpercentage bedraagt vaak meer dan 50%! In Kroatië heeft het meer weg van Italiaanse grappa. En in Macedonië lijkt het op de Griekse raki.

12. Kan er vegetarisch gegeten worden in deze landen?

Alle landen hebben hun eigen keuken en traditionele gerechten, en overal kan je zeker een aantal gerechten vinden zonder vlees. Ook zijn er vaak heerlijke salades zonder vlees, vis of gevogelte.

13. Moet ik een koffer of een reistas meenemen op reis?

Bij deze reis maken we gebruik van een eigen bus en kun je een koffer ofwel een trolly meenemen. Overigens is ons advies een zachte koffer, aangezien een koffer met harde buitenkant nogal onhandig is wat betreft het opbergen van de bagage in de bus.

14. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

15. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen