Veelgestelde vragen over Tadjikistan

 1. Heb je een visum nodig voor Tadjikistan?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke inentingen heb ik nodig voor Tadjikistan?
 4. Hoe is de accommodatie in Tadjikistan?
 5. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?
 6. Hoe wordt er gereisd in Tadjikistan?
 7. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 8. Welke valuta kan ik het best meenemen naar Tadjikistan?
 9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Tadjikistan?
 10. Wat is de beste reistijd voor Tadjikistan?
 11. Wat voor kleding moet ik meenemen?
 12. Wat zijn de kledingvoorschriften voor Tadjikistan?
 13. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?
 14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 15. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?
 16. Kan ik mijn reis verlengen?
 17. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Tadjikistan?
 18. Kan ik mijn reis verlengen?
 19. Heb ik een slaapzak nodig in Tadjikistan?
 20. Kan ik overal water kopen?
 21. Heeft mijn mobiele telefoon bereik?
 22. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 23. De feiten op een rij

1. Heb je een visum nodig voor Tadjikistan?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een elektronisch visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je e-visum via onze partner Visa4Travel te regelen, dan betaal je de visumkosten en bemiddelingskosten direct aan Visa4Travel. Je betaalt gemakkelijk en veilig doormiddel van iDEAL of creditcard.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


GBAO-permit:
Voor een bezoek aan de Pamir-highway heb je naast een visum ook een zg. GBAO-permit nodig. Deze kost € 20,- extra.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Welke inentingen heb ik nodig voor Tadjikistan?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up-to-date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Hoe is de accommodatie in Tadjikistan?

Je slaapt tijdens de 26-daagse Tadjikistan reis in eenvoudige accommodaties, houd hier rekening mee. Sommige accommodaties beschikken over eigen sanitair, andere accommodaties beschikken over een gedeeld sanitair. Bij gedeeld sanitair kan het eenvoudige toilet en de eenvoudige douche zich buiten de homestay of guesthouse bevinden. Meestal is er wel warm water. De homestay in Bulunkul (slaapmatjes) is wellicht het meest 'basic'.

Meer informatie over de accommodaties vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. Foto's van de accommodaties in Tadjikistan vind je onder het tabblad 'Accommodaties' van de reis.

5. Kan ik gebruik maken van Wifi tijdens de reis?

In Tadjikistan is op de meeste plaatsen geen Wifi, enkel in een aantal van onze hotels. Houd er rekening dat wanneer er Wifi aanwezig is de snelheid en kwaliteit niet is zoals wij gewend zijn.

 

Meer informatie over Wifi in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

6. Hoe wordt er gereisd in Tadjikistan?

Tijdens onze 26-daagse Tadjikistan reis maken we gebruik van eigen voertuigen. In de steden zal dit een bus zijn, in de bergen maken we gebruik van jeeps. We kiezen hierbij bewust voor westerse modellen, omdat deze comfortabeler zijn dan de Russische jeeps (UAZ-452) die gangbaar zijn in Tadjikistan. Je reist met drie personen en een chauffeur in een jeep. Je hebt dus altijd een raamplaats in de jeep.

Meer informatie over reisafstanden en vervoer in Tadjikistan vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' van de reis.

7. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Tadjikistan verwijzen we je graag naar de volgende website waar je kan zien welke stekkers je nodig hebt; http://www.wereldstopcontacten.nl/.

8. Welke valuta kan ik het best meenemen naar Tadjikistan?

Het is handiger US dollars mee te nemen dan euro's. Geld kan alleen in de plaatsen Dushanbe, Khojand en in Khorog worden gewisseld. Dushanbe is hiervoor de beste plaats. Pinnen is niet mogelijk in Tadjikistan.

9. Kan er vegetarisch gegeten worden in Tadjikistan?

Een paradijs voor vegetariërs is Tadjikistan zeker niet, toch blijft er genoeg over om te eten. In de homestays wordt er wel steeds meer rekening gehouden met vegetariërs. Op de marktjes kan je eventueel (gedroogd) fruit en noten kopen.

10. Wat is de beste reistijd voor Tadjikistan?

Dit verschilt per regio van het land. De bergpassen in het noorden zijn voor de zomermaanden vaak niet open, terwijl de temperaturen wel hoog kunnen oplopen in de lager gelegen gebieden. Omdat er tijdens de 26-daagse Tadjikistan reis over berpassen wordt gereden, kan je deze reis het beste in de zomermaanden doen.

11. Wat voor kleding moet ik meenemen?

Voor deze reis kan je het beste laagjes kleding meenemen. Overdag kan het vaak flink warm zijn, maar op de hoger gelegen gebieden kan het erg koud worden (zeker in de avonden). Wat betreft schoeisel moet je denken aan goed ingelopen wandelschoenen, aangezien je in Tadjikistan meerdere wandelingen kunt maken.

12. Wat zijn de kledingvoorschriften voor Tadjikistan?

Tadjikistan is een islamitisch land. Tijdens de reis zul je ook in kleine dorpjes stoppen. Het is aan te raden wat conservatief gekleed te gaan, voor vrouwen betekent dit dus in ieder geval geen korte broek of hemdjes.

13. Moet ik een koffer of een backpack meenemen op reis?

Wij raden onze reizigers aan om te reizen met een zachte reistas, maar dit is niet verplicht. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer. Deze zijn namelijk moeilijk te verstouwen in het vervoer.

14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

15. Hoeveel boekers zijn er nodig voor een gegarandeerd vertrek?

Voor onze Rondreis Tadzjikistan hebben we een minimum van 6 boekers nodig voor een gegarandeerd vertrek, het maximumaantal boekers is 18. Vanaf drie boekers of opties kan je de groepssamenstelling van de reis vinden onder het tabblad 'Reisdata & Prijzen'.

16. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

17. Hoeveel uur tijdsverschil is er in Tadjikistan?

In onze zomertijd is het in Tadjikistan 3 uur later dan in Nederland en België. In de wintertijd is het tijdsverschil 4 uur.

18. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is mogelijk de reis te verlengen. Het wijzigen van je vlucht kost €50,- per dossier (+ eventuele meerkosten).

Wanneer je wilt afwijken van de groepsreis, dus bijvoorbeeld vooraf of achteraf verlengen of een voorkeur hebt voor een vliegtuigmaatschappij/directe vlucht, dan is dat mogelijk op aanvraag. Graag zien we je aanvraag middels het invullen van het boekingsformulier. Bij de optie “Ik wens op een andere datum te vliegen en/of een hotel arrangement bij te boeken” kan je je wensen vermelden. Je boeking komt binnen en zal niet direct bevestigd worden. Na het uitzoeken van je wensen, komen we bij je terug met een voorstel en horen we graag je reactie. Dit is de enige manier om van ons een prijsopgave te krijgen. Kortom, het blijft een boeking onder voorbehoud. Pas als jij akkoord geeft wordt de boeking bevestigd.

19. Heb ik een slaapzak nodig in Tadjikistan?

Je hoeft voor deze reis geen slaapzak of slaapmatje mee te brengen vanuit Nederland of België. Elke homestay beschikt over matrasjes of bedden, dekens en kussens. Het is wel handig zelf voor een lakenzak en handdoek te zorgen.

20. Kan ik overal water kopen?

In de grotere plaatsen kan je overal flessen water kopen. Als we de bergen ingaan zal de reisbegeleider 5liter waterflessen inslaan, dan kan je steeds je eigen fles vullen. Het is dus handig om een eigen waterfles mee te nemen en een eigen beker.

21. Heeft mijn mobiele telefoon bereik?

Of je mobiele telefoon bereik heeft hangt sterk af van je provider. Wij adviseren je om contact op te nemen met je provider.

22. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

23. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen