Veelgestelde vragen over Tadjikistan

Veelgestelde vragen over Tadjikistan

 1. Heb je een visum nodig voor Tadjikistan?
 2. Heb ik vaccinaties nodig?
 3. Hoe is de accommodatie in Tadjikistan?
 4. Heb ik een slaapzak nodig in Tadjikistan?
 5. Heb ik een speciale stekker nodig?
 6. Heeft mijn mobiele telefoon bereik?
 7. Hoe wordt er gereisd in Tadjikistan?
 8. Is er Wifi tijdens de reis?
 9. Kan ik overal water kopen?
 10. Wat is de beste reistijd voor Tadjikistan?
 11. Wat voor kleding en schoeisel moet ik meenemen?
 12. Wat zijn de kledingvoorschriften voor Tadjikistan?
 13. Welke valuta kan ik het best meenemen naar Tadjikistan?

1. Heb je een visum nodig voor Tadjikistan?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een elektronisch visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.


GBAO-permit:
Voor een bezoek aan de Pamir-highway heb je naast een visum ook een zg. GBAO-permit nodig. Deze kost € 20,- extra.

2. Heb ik vaccinaties nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Hoe is de accommodatie in Tadjikistan?

Je slaapt tijdens de 26-daagse Tadjikistan reis in eenvoudige accommodaties, houd hier rekening mee. Sommige accommodaties beschikken over eigen sanitair, andere accommodaties beschikken over een gedeeld sanitair. Bij gedeelde sanitair kan het eenvoudige toilet en de eenvoudige douche zich buiten de homestay of guesthouse bevinden. Meestal is er wel warm water. De homestay in Bulunkul (slaapmatjes) is wellicht het meest 'basic'. Meer informatie over de accommodaties vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. 

Foto's van de accommodaties in Tadjikistan vind je onder het tabblad 'Accommodaties' van de reis.

4. Heb ik een slaapzak nodig in Tadjikistan?

Je hoeft voor deze reis geen slaapzak of slaapmatje mee te brengen vanuit Nederland of België. Elke homestay beschikt over matrasjes of bedden, dekens en kussens. Het is wel handig zelf voor een lakenzak en handdoek te zorgen.

5. Heb ik een speciale stekker nodig?

Voor meer informatie over het gebruik van een wereldstekker en de voltage in Tadjikistan verwijzen we je naar: www.wereldstopcontacten.nl.

6. Heeft mijn mobiele telefoon bereik?

Of je mobiele telefoon bereik heeft hangt sterk af van je provider. Wij adviseren je om contact op te nemen met je provider.

7. Hoe wordt er gereisd in Tadjikistan?

Tijdens onze 26-daagse Tadjikistan reis maken we gebruik van eigen voertuigen. In de steden zal dit een bus zijn, in de bergen maken we gebruik van jeeps. We kiezen hierbij bewust voor westerse modellen, omdat deze comfortabeler zijn dan de Russische jeeps (UAZ-452) die gangbaar zijn in Tadjikistan. Je reist met drie personen en een chauffeur in een jeep. Je hebt dus altijd een raamplaats in de jeep.

Bij de 28-daagse Centraal Azië reis maken we gebruik van een eigen bus/busjes.

Meer informatie over reisafstanden en vervoer in Tadjikistan vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' van de reis.

8. Is er Wifi tijdens de reis?

In Tadjikistan is op de meeste plaatsen geen Wifi, enkel in een aantal van onze hotels. Onder het tabblad 'Accommodaties' kun je per accommodatie zien of er Wifi aanwezig is. Houd er rekening dat wanneer er Wifi aanwezig is de snelheid en kwaliteit niet is zoals wij gewend zijn.

9. Kan ik overal water kopen?

In de grotere plaatsen kan je overal flessen water kopen. Als we de bergen ingaan zal de reisbegeleide 5liter flessen water inslaan en dan kan je steeds je eigen fles vullen. Het is dus handig om een eigen waterfles mee te nemen en een eigen beker.

10. Wat is de beste reistijd voor Tadjikistan?

Dit verschilt per regio van het land. De bergpassen in het noorden zijn voor de zomermaanden vaak niet open, terwijl de temperaturen wel hoog kunnen oplopen in de lager gelegen gebieden. Omdat er tijdens de 26-daagse Tadjikistan reis over berpassen wordt gereden, is de beste tijd de zomermaanden.

11. Wat voor kleding en schoeisel moet ik meenemen?

Voor deze reis kan je het beste laagjes kleding meenemen. Overdag kan het vaak flink warm zijn, maar op de hoger gelegen gebieden zal het flink koud worden zeker in de avonden. Wat betreft schoeisel moet je denken aan goed ingelopen wandelschoenen aangezien je in Tadjikistan meerdere wandelingen kunt maken.

12. Wat zijn de kledingvoorschriften voor Tadjikistan?

Tadjikistan is een islamitisch land. Tijdens de reis zul je ook in kleine dorpjes stoppen. Het is aan te raden wat conservatief gekleed te gaan, voor vrouwen betekent dit dus in ieder geval geen korte broek en hemdjes.

13. Welke valuta kan ik het best meenemen naar Tadjikistan?

Het is handiger US Dollars mee te nemen dan Euro's. Geld kan alleen in de plaatsen Dushanbe, Khojand en in Khorog worden gewisseld. Dushanbe is hiervoor de beste plaats. Pinnen is niet mogelijk in Tadjikistan.