Veelgestelde vragen over Soedan

Veelgestelde vragen over Soedan

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 4. Heb ik inentingen nodig?
 5. Is er overal elektriciteit aanwezig?
 6. Hoe zien de accommodaties er uit?
 7. Hoe is de kampeeruitrusting in Oud Dongola?
 8. Is dit een groepsreis met veel 'ontberingen'?
 9. Hoe reizen we in Noord-Soedan?
 10. Kan ik mobiel bellen en is er Wifi in Noord-Soedan?
 11. Is het veilig in Noord Soedan?
 12. Wat is de beste reistijd voor Noord-Soedan?
 13. Waarom is deze Noord-Soedan groepsreis in verhouding duur? En het zakgeld bedrag laag?
 14. Welke kleding is geschikt?
 15. Welke zaken zijn handig om mee te nemen?

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum, elektronisch visum of toeristenkaart benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure.

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Noord-Soedan via onze partner, het Visumloket, wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het een en ander dient te doen. Voor meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure vind je op de website van onze partner Visumloket.

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en benodigde reisdocumenten aangetekend naar het visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

3. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

4. Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

5. Is er overal elektriciteit aanwezig?

In alle accommodaties is elektriciteit aanwezig; in het tentenkamp in Meroe is het generatorstroom. Meer informatie over het gebruik van een wereldstekker in Noord-Soedan vind je hier: www.wereldstopcontacten.nl.

6. Hoe zien de accommodaties er uit?

Je overnacht in tweepersoonskamers in overwegend sfeervolle hotels. Bij de keuze ervan hebben we in de eerste plaats gelet op de ligging en de sfeer.

Meer informatie over de accommodaties vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'. Foto's van de door ons geselecteerde hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

7. Hoe is de kampeeruitrusting in Oud Dongola?

Tijdens deze reis kampeer je een nacht op basis van volpension. Er reist een kok mee voor het bereiden van de maaltijden. Voor de kampeerovernachting heb je de beschikking over de volgende items:

 • Iglo tenten van 2 bij 2 meter. Ze zijn groot genoeg voor drie personen, maar we gebruiken ze voor twee personen. Je dient ze zelf (na instructie) op te zetten, een simpel klusje dat 3 à 4 minuten in beslag zal nemen.
 • Matrasjes van ongeveer 5 cm dikte. Ze zijn 2 meter bij 60 centimeter.
 • Opklapstoelen met armleuningen en opklaptafels.
 • Gaslampen, thermoskannen voor water, borden, bekers en bestek.
 • Wasbakken, zodat je jezelf kunt wassen met water dat we met jerrycans meebrengen.
 • Een eerste hulp kit.
Zelf zorg je voor toiletpapier en een slaapzak. Het kan flink afkoelen in de woestijn.

8. Is dit een groepsreis met veel 'ontberingen'?

Nee, dat valt erg mee. Er zijn weinig toeristische voorzieningen, maar de hotels die wij hebben zijn goed te noemen. Het tented camp is mooi, ligt mooi, elke tent heeft een eigen badkamertje. Dan is er nog de kampeer ervaring bij Old Dongola. Hoewel je daar 'in het wild' kampeert, doet onze organisatie de uiterste best om het zo comfortabel mogelijk te maken (zie ook vraag over het kamperen)!

9. Hoe reizen we in Noord-Soedan?

Tijdens deze rondreis maken we gebruik van eigen Toyota Landcruisers (4 reizigers + 1 chauffeur per auto) of Toyota Hilux double cabins (3 reizigers + 1 chauffeur per auto). Voordat je tijdens de hele reis over eigen vervoer beschikt, kun je - in onderling overleg - op ieder moment en op iedere plaats stoppen om (waar toegestaan) foto's te maken, een toiletpauze in te lassen of een plekje te zoeken voor een picknick.

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Noord-Soedan vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

10. Kan ik mobiel bellen en is er Wifi in Noord-Soedan?

Mobiel bellen is alleen mogelijk vanuit de hoofdstad Khartoem. Informeer vooraf bij je provider naar mogelijkheden en kosten. Het landennummer van Nederland is +31, van Belgie +32 en van Noord-Soedan +249.

Internet in Noord-Soedan
De internetmogelijkheden in Noord-Soedan zijn zeer beperkt. De meeste hotels in Khartoem hebben Wifi. In Karima en in het tentenkamp in Meroe is er ook Wifi (langzaam) aanwezig. Meer informatie over de beschibaarheid van Wifi per accommodatie vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

11. Is het veilig in Noord Soedan?

In het gebied waar wij komen is het zeker veilig! In het gebied vanaf Khartoum naar het noorden zijn worden er geen conflicten uitgevochten. Ook heeft de samenleving daar niet het juk te dragen van conflicten die in het verleden zijn uitgevochten. Kortom, het is er erg rustig en vredig en conflictsentimenten zijn gelukkig ver weg.

12. Wat is de beste reistijd voor Noord-Soedan?

Noord-Soedan heeft een woestijnklimaat. De beste reistijd voor Noord-Soedan is van november tot april. In de nachten en ochtenden kan het soms erg koud zijn, een graad of zeven, dus je moet zeker een trui meenemen. In de middag loopt de temperatuur in op van 30° C in januari tot 40°C in april. De vochtigheidgraad is dan erg laag. In zomer, als de temperatuur dagelijks oploopt tot boven de 45° C, zijn er de ‘haboebs'. Deze zandstormen verminderen het zicht voor enkele uren tot enkele meters. Het stof blijft dan nog dagenlang als een mist in de lucht hangen en de wereld ziet er dan uit of je door een bril kijkt met oranje glazen.

13. Waarom is deze Noord-Soedan groepsreis in verhouding duur? En het zakgeld bedrag laag?

Heel veel in deze reis is inclusief, je hebt dus nauwelijks uitgaven. Omdat Noord-Soedan op toeristisch gebied niet ontwikkeld is, kan je zelfs geen souvenirs kopen. De excursies, de entreegelden en bijna alle maaltijden zijn inclusief. Je hebt dus feitelijk alleen geld nodig voor de maaltijden (lunch/diner) in Khartoum.

14. Welke kleding is geschikt?

In Noord-Soedan is er sprake van strenge religieuze wetgeving. Het is daarom goed om je een beetje te confirmeren aan de kleding die daar gebruikelijk is. Vrouwen dragen daarom kleding die benen en schouders bedekken. Daarbij dient de kleding niet al te strak om het lijf te zitten. Een hoofddoek is in het algemeen niet noodzakelijk, wel in de religieuze gelegenheden. Veel vrouwen zullen ervaren dat het losjes dragen van hoofddoeken zo nu en dan juist heel erg comfortabel is. Voor mannen geldt qua kleding eigenlijk hetzelfde... het dragen van korte broeken is niet 'gewoon' in Islamitisch georiënteerde landen, dus een lange, luchtige, broek en een T-shirt is prima.

15. Welke zaken zijn handig om mee te nemen?

Denk in elk geval aan een slaapzak en een zaklamp voor de kampeernacht. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht kan groot zijn in de woestijn, dus zorg voor laagjes kleding. Verder is een hoofddeksel erg prettig, om je te beschermen tegen de zon. Een veldfles is ook handig, zodat je steeds zelf drinkwater bij kunt vullen uit de grote flessen die meegaan op deze reis. Neem vooral niet te veel mee, in praktijk blijkt dat dat alleen maar lastig is.