Veelgestelde vragen over Rusland

Veelgestelde vragen over Rusland

 1. Heb ik een visum nodig voor Rusland?
 2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Welke inentingen heb ik nodig voor Rusland?
 5. Wat is de beste reistijd voor Rusland?
 6. Hoe overnachten we tijdens deze reis?
 7. Hoe reizen we door Rusland?
 8. Kan ik gebruikmaken van Wifi tijdens de reis?
 9. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?
 10. Kan ik met euro's betalen in Rusland?
 11. Wat is er zoal te eten en drinken in Rusland?
 12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Rusland?
 13. Moet ik speciale kleding meenemen om de kloosters te mogen bezoeken in Rusland?
 14. Mag je in Rusland overal vrijelijk fotograferen?
 15. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 16. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Rusland?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is een visum benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner het Visumloket te regelen dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retourzenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘Data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationale reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Ik heb mijn visum via Koning Aap aangevraagd. Moet ik nu zelf nog iets doen voor dit visum?

Je hebt aangegeven dat je het visum voor Rusland via onze partner het Visumloket wilt regelen. Dit betekent echter wel dat je zelf ook nog het één en ander moet doen. Meer informatie over de benodigde reisdocumenten (zoals je paspoort), je visum en de te volgen visumprocedure, vind je op de website van onze partner het Visumloket.

Wij raden je aan 3-4 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen. Je dient zelf de formulieren in te vullen en dit samen met je paspoort en de benodigde reisdocumenten aangetekend naar het Visumloket/CIBT te versturen. Zij gaan dan naar de desbetreffende ambassade en sturen je paspoort inclusief visum weer aangetekend terug.

3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

4. Welke inentingen heb ik nodig voor Rusland?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kunt ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

5. Wat is de beste reistijd voor Rusland?

Rusland heeft een landklimaat, met koude winters (van november tot april) en warme zomers. De tussenseizoenen zijn betrekkelijk kort. De lente gaat gepaard met een zeer snelle dooi en duurt meestal niet langer dan een maand. In de nazomer, enkele weken in september, is het vaak bijzonder mooi weer. In Europees Rusland is het in de maanden juli en augustus warm en zonnig. Door zijn noordelijke ligging heeft Sint-Petersburg rond 21 juni een periode van ‘witte nachten’, waarin de zon ongeveer tien dagen lang nauwelijks ondergaat.

6. Hoe overnachten we tijdens deze reis?

In de meeste steden overnacht je in middenklassehotels, op basis van logies en ontbijt. In de hotels hebben we de beschikking over één- en tweepersoonskamers met douche en toilet op de kamer. In de nachttrein beschikken we over gereserveerde slaaplaatsen in een tweedeklasse vierpersoonscoupé. In de treinen zijn geen maaltijden inbegrepen.

Meer informatie over de overnachtingen vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij 'Accommodatie en transport'. Foto's van de geselecteerde hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) kun je vinden onder het tabblad 'Accommomdaties'.

7. Hoe reizen we door Rusland?

Voor onze Ruslandreizen hebben we ervoor gekozen de route zoveel mogelijk overland af te leggen. Zo krijg je de beste indruk van dit boeiende land en de bevolking.

Je maakt afwisselend gebruik van de (nacht)trein en de eigen bus. In de nachttrein zijn kussens en dekens aanwezig, en er is restauratiewagen waar kan worden gegeten en gedronken. Zowel in de dag- als nachttrein kan de bagage in de coupé worden meegenomen. In het bovenste gedeelte van de coupé kan de bagage worden gestald.

Meer informatie over de reisafstanden en het vervoer in Rusland vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij 'Accommodatie en transport'.

8. Kan ik gebruikmaken van Wifi tijdens de reis?

Wifi is bijna overal in Rusland beschikbaar. De meeste hotels in de grote steden hebben in ieder geval in de lobby Wifi. Daarnaast hebben restaurants en grote winkelcentra ook vaak Wifi.

Meer informatie over de Wifi-beschikbaarheid in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

9. Heb ik een wereldstekker nodig voor deze reis?

Voor het gebruik van een wereldstekker in Rusland verwijzen we je graag naar de volgende website, waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt: http://www.wereldstopcontacten.nl/

10. Kan ik met euro's betalen in Rusland?

Nee, je kunt helaas niet met euro's betalen in Rusland. Je kunt contante euro's omwisselen bij banken, in hotels of bij één van de vele wisselkantoren. In de steden kun je overal pinnen en in winkels tevens betalen met je pinpas.

11. Wat is er zoal te eten en drinken in Rusland?

Het ontbijt in Rusland is stevig en uitgebreid, en bestaat uit brood met worst, kaas, jam en ei. Daarnaast wordt er altijd een warm gerecht bij het ontbijt geserveerd, variërend van een bord pap tot rijst met een gehaktbal. Ook zijn er vaak de beroemde Russische pannenkoekjes (bliny of oladji) met een hartige vulling, honing of zure room.

De lunch en het diner zijn warme maaltijden. De aardappelen, groenten, vlees (kip of vis) is ook in Rusland bekend, maar nooit compleet zonder de vierde component: brood.

12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Rusland?

Voor vegetariërs is Rusland goed te doen! De Russische keuken kent een rijke traditie. Naast vleesgrechten worden ook groentegerechten geserveerd en salades kunnen veilig gegeten worden. Op de markten vind je veel vers fruit en noten. Tegenwoordig kun je in de grotere steden ook vegetarische restaurant vinden.

13. Moet ik speciale kleding meenemen om de kloosters te mogen bezoeken in Rusland?

Bij een kerk- of kloosterbezoek in de steden van de 'Gouden Ring' zijn een hoofddoek en een rok (geen minirok en dus ook geen lange broek) voor vrouwen verplicht. Anders word je niet toegelaten. Een wikkelrok en hoofddoek zijn (gratis) verkrijgbaar bij de ingang.

In Moskou en Sint-Petersburg mag je wel in je gewone nette kleding bij kerken en kloosters naar binnen, maar zijn een korte broek of rok, een topje of een mouwloos T-shirt niet toegestaan.

14. Mag je in Rusland overal vrijelijk fotograferen?

Fotograferen is over het algemeen geen probleem in Rusland. Alleen bij militaire en strategisch belangrijke objecten worden uitzonderingen gemaakt. Verder wordt er bij veel bezienswaardigheden naast de normale entree, een extra bedrag gerekend voor foto- en videocamera's. In kerken wordt vaak verzocht om niet te fotograferen. In veel musea mag je wel fotograferen, maar zonder flits.

15. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

16. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat?
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?
Lees hier de veelgestelde vragen