Veelgestelde vragen over Portugal

 1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Portugal?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke inentingen heb ik nodig?
 4. Wat is de beste reistijd voor Portugal?
 5. Hoe overnachten we in Portugal?
 6. Hoe reizen we in Portugal?
 7. Is er Wifi in Portugal?
 8. Heb ik een wereldstekker nodig?
 9. Wat is het tijdsverschil?
 10. Kan ik overal in Portugal pinnen?
 11. Wat zijn de eetgewoonten in Portugal?
 12. Waar moet ik rekening mee houden bij het geven van fooi?
 13. Kan ik het beste een koffer or reistas meenemen op reis?
 14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 15. Kan ik mijn reis verlengen?
 16. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 17. De feiten op een rij

1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Portugal?

Internationaal paspoort of ID-kaart (identiteitskaart):
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is of een identiteitskaart die na terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner het Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort of ID-kaart en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van het Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken: koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken: koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) om na te gaan wat de vereisten voor reisdocumenten zijn en om hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kunt ook op
www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd voor Portugal?

De beste reistijd voor Portugal is van mei tot en met oktober, waarin je een aangename of warme temperatuur hebt en amper neerslag. Gemiddeld ligt de temperatuur dan rond de 25 graden.

5. Hoe overnachten we in Portugal?

Tijdens je verblijf in Portugal slaap je in middenklassehotels, meestal met eigen badkamer en toilet en op basis van logies en ontbijt. Meer informatie en foto's van de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

6. Hoe reizen we in Portugal?

Tijdens de reis hebben we de beschikking over een eigen bus. Met de Familiereis Portugal wordt voor het traject van Porto naar Lissabon gebruikgemaakt van een trein. Je reist met een comfortable trein en hebt tijdens de rit mooi uitzicht over de omgeving.

7. Is er Wifi in Portugal?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. De meeste van de geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Ook bieden veel restaurants en bars gratis Wifi aan, en is er Wifi op de luchthavens.

Tegenwoordig is het ook vaak mogelijk om binnen de EU gebruik te maken van je eigen telefoonabonnement met internetbundel. Controleer bij jouw provider of Portugal en de Azoren hier ook onder vallen.

8. Heb ik een wereldstekker nodig?

We verwijzen je graag naar de volgende website, waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl.

9. Wat is het tijdsverschil?

Op het vaste land van Portugal is het 1 uur vroeger dan in Nederland/België, op de Azoren is het twee uur vroeger dan in Nederland/België.

10. Kan ik overal in Portugal pinnen?

In bijna elke grotere of toeristische plaats staan pinautomaten waar je met je bankpas met Maestro-logo geld kunt opnemen. Het is wel altijd handig om voor de zekerheid wat cash Euro's mee te nemen voor het geval een pinautomaat defect is.

11. Wat zijn de eetgewoonten in Portugal?

De keuken van Portugal is eenvoudig. Er wordt veel gebruikgemaakt van ingrediënten als kaneel, kruidnagel, koriander en pepertjes. Dit is het resultaat van de vele ontdekkingsreizen en van invloeden uit de vroegere koloniën van Portugal. Een paar typisch Portugese gerechten zijn bijvoorbeeld de Caldo verde, de beroemdste koolsoep van Portugal, of Feijoada, een stoofpot met kidney- of limabonen en zout vlees.

Maar Portugal staat óók bekend om zijn pastelerias (banketbakkerijen). Bij een kopje koffie of tijdens de lunch worden veel gebakjes (Bolos) gegeten. De meeste gebakjes zijn zoet en op basis van eigeel, in grotere pastelerias hebben ze ook hartige varianten. Het meest beroemd zijn de Pastéis de Belèm, romige taartjes bestrooid met poedersuiker, die in heel Portugal verkrijgbaar zijn.

12. Waar moet ik rekening mee houden bij het geven van fooi?

Bij goede service geef je ongeveer 5% fooi. Daarnaast is het in taxi’s gebruikelijk de ritprijs naar boven af te ronden.

Vaak maakt de reisbegeleider een gezamenlijke fooienpot, zodat die een fooi kan geven namens de hele groep.

13. Kan ik het beste een koffer or reistas meenemen op reis?

Het makkelijkst is om te reizen met een reistas of een zachte koffer. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. In verband met de vaak beperkte bagageruimte in de bus (en trein), raden we het sterk af een koffer met harde buitenkant mee te nemen.

14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

15. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

16. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

17. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen