Veelgestelde vragen over Portugal

Veelgestelde vragen over Portugal

 1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Portugal?
 2. Wat is de beste reistijd voor Portugal?
 3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 4. Welke inentingen heb ik nodig?
 5. Heb ik een wereldstekker nodig?
 6. Wat is het tijdsverschil?
 7. Is er Wi-Fi in Portugal?
 8. Kan ik overal pinnen?
 9. Hoe verblijven we in Portugal?
 10. Hoe wordt er gereisd in Portugal?
 11. Kan ik het beste met een koffer or reistas reizen?
 12. Waar moet ik rekening mee houden bij het geven van fooi?
 13. Wat zijn de eetgewoonten in Portugal?
 14. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 15. De feiten op een rij

1. Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Portugal?

Internationaal paspoort of ID-kaart (identiteitskaart):
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is of een identiteitskaart die na terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:

Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

 

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:

- Nederlandse reizigers bezoeken http://koningaap.visumloket.nl/

- Belgische reizigers bezoeken http://koningaap.visumloket.be/

 

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

 

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Wat is de beste reistijd voor Portugal?

De beste reistijd voor Portugal is van mei t/m oktober, waarin je een aangename of warme temperatuur hebt en amper neerslag. Gemiddeld ligt de temperatuur dan rond de 25 graden.

3. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

4. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op 
www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

5. Heb ik een wereldstekker nodig?

We verwijzen je graag naar de volgende website waar je kunt zien welke stekkers je nodig hebt: www.wereldstopcontacten.nl.

6. Wat is het tijdsverschil?

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Portugal.

7. Is er Wi-Fi in Portugal?

Wi-Fi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. De meeste van de geplande hotels beschikken over Wi-Fi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Ook bieden veel restaurants, bars en de luchthavens gratis Wi-Fi aan.

8. Kan ik overal pinnen?

In bijna elke grotere of toeristische plaats staan pinautomaten waar je met je bankpas met Maestro logo kunt pinnen. Het is wel handig om voor de zekerheid wat cash euro's mee te nemen (mocht een pinautomaat defect zijn).

9. Hoe verblijven we in Portugal?

Tijdens je verblijf in Portugal slaap je in middenklasse hotels met eigen badkamer en toilet. Voor meer informatie en foto's van de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties' van de reis.

10. Hoe wordt er gereisd in Portugal?

Al het transport tijdens de reis zal met airconditioned (mini)bus zijn.

11. Kan ik het beste met een koffer or reistas reizen?

Het makkelijkste is om te reizen met een reistas of een zachte koffer. Dat kan een backpack zijn, maar bijvoorbeeld ook een reistas op wieltjes. Gelieve niet op reis te gaan met een hardschalige koffer, omdat deze lastig te vervoeren is.

12. Waar moet ik rekening mee houden bij het geven van fooi?

Bij goede service geeft je circa 5% fooi. Daarnaast is het in taxi’s gebruikelijk de ritprijs af te ronden. Vaak maakt de reisbegeleider ook een gezamenlijke fooienpot zodat de reisbegeleider een fooi kan geven namens de gehele groep.

13. Wat zijn de eetgewoonten in Portugal?

De keuken van Portugal is eenvoudig, ze maken veel gebruik van ingrediënten zoals kaneel, kruidnagel, koriander en pepertjes. Dit is het resultaat van de vele ontdekkingsreizen en van invloeden uit de vroegere koloniën van Portugal. Een paar typische gerechten uit Portugal zijn bijvoorbeeld de Caldo verde, de beroemdste koolsoep van Portugal. Of Feijoada, een stoofpot met kidney- of limabonen en zout vlees.

Maar Portugal staat ook erg bekend om zijn ‘pastelerias' (banketbakkerijen). Bij een kopje koffie in een koffiehuis of tijdens de lunch worden veel gebakjes (bolos) gegeten. De meeste gebakjes zijn zoet en op basis van eigeel. In de grotere pastelerias hebben ze ook hartige varianten. Het meest beroemd zijn de Pastéis de Belèm, romige taartjes bestrooid met poedersuiker, die in heel Portugal verkrijgbaar zijn.

14. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

15. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen