Veelgestelde vragen over Polynesië

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Welke inentingen heb ik nodig?
 4. Wat is de beste tijd om Polynesië te bezoeken ?
 5. Van wat voor soort accomodatie maken we gebruik?
 6. Hoe reizen we door Polynesie?
 7. Moet ik een koffer of een reistas meenemen?
 8. Wat is handig om mee te nemen naar Polynesie?
 9. Is er Wifi in Polynesië?
 10. Wat kan je zoal drinken in Polynesie?
 11. Kan ik pinnen?
 12. Heb ik een wereldstekker nodig?
 13. Wat voor gerechten kan je eten?
 14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 16. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 17. Kan ik mijn reis verlengen?
 18. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Welke inentingen heb ik nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste tijd om Polynesië te bezoeken ?

De South Pacific heeft een tropisch klimaat: warm, vochtig en temperaturen van 25-30 graden Celsius het hele jaar door. Hoewel het altijd vochtig is, zorgt een frisse zeewind dat het toch uit te houden is. Het droge seizoen, van juni tot oktober, is de beste tijd om in het gebied te verblijven. Vanaf eind oktober begint op het zuidelijk halfrond het orkaanseizoen. De meeste kans op een orkaan heb je in maart of april. Dit zijn ook de natste maanden. Wanneer je de bergen intrekt kan de temperatuur flink dalen.

5. Van wat voor soort accomodatie maken we gebruik?

Bij de selectie van onze hotels hebben we met name gelet op locatie, hygiëne en sfeer. In de hotels hebben we doorgaans de beschikking over één- en tweepersoonskamers. In Navala, het mooiste traditionele dorp van Fiji, overnacht je in authentieke 'bures',  eenvoudige hutten met gedeeld sanitair in aparte hutten. In sommige bures worden twee slaapruimtes afgescheiden door een gordijn. Tijdens de overnachtingen in dorpen zijn gedragsregels of etiquette zeer belangrijk. De lokale reisbegeleider zal duidelijk uitleggen wat de etiquette in de betreffende dorpen is.

Meer informatie en foto's van de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'. 

6. Hoe reizen we door Polynesie?

Tijdens je reis door het Stille Zuidzee gebied zal je voornamelijk gebruik maken van regionale vluchten. Omdat dit kleine toestellen zijn mag er wisselend tussen de 15 en 20 kg bagage worden meegenomen. Probeer dus zo licht mogelijk te reizen. Tussen 'Upolu en Savai'i in Samoa en tussen Tahiti en Mo'orea in Frans-Polynesië wordt gebruikt gemaakt van de ferry. De trajecten die over land worden afgelegd, worden met een eigen (mini)bus uitgevoerd. 

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden in Polynesië vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

7. Moet ik een koffer of een reistas meenemen?

Voor deze reis kan je het beste een zachte kleine koffer of trolly meenemen en niet al teveel bagage vanwege de binnenlandse vluchten . Een harde schaal koffer is niet handig voor deze reis.

8. Wat is handig om mee te nemen naar Polynesie?

Voor Polynesie is het vanwege de vele vluchten belangrijk niet teveel mee te nemen aan bagage. Een zachte koffer of een kleine trolly is handig. Het beste kan je laagjes kleding meenemen,en bad en strand kleding.

9. Is er Wifi in Polynesië?

In de meeste hotels en restaurants is Wifi. Wifi-hotspots zijn er in toeristische en stedelijke centra en internetcafés. Sommige resorts hebben besloten geen toegang tot Wi-Fi te verschaffen om de stressvolle gasten echt te kunnen laten ontspannen. Sommige meer afgelegen eilanden hebben helemaal geen internet.  

Meer informatie over de Wifi beschikbaarheid in de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

10. Wat kan je zoal drinken in Polynesie?

In de South Pacific kun je bijna overal koffie krijgen, maar behalve in Nieuw-Caledonië en Vanuatu is de kwaliteit van het brouwsel vaak twijfelachtig. Uitgezonderd de resortsrestaurants of expat-cafés in stedelijke gebieden. Hoe verder je van de grote steden komt, hoe groter de kans dat je  oploskoffie krijgt.

Elk eiland heeft zijn eigen bier zoals Samoa's Vailima, Tahiti's Hinano of een Fiji Bitter. Ook cocktails zijn er in alle soorten, vaak bevat het lokale rum. Verse sapjes zie je niet vaak.  Maar een kokosnoot met een rietje is altijd wel te vinden.

11. Kan ik pinnen?

De South Pacific heeft een aantal exotische klinkende valuta's zoals Vanuatu’s Vatu en Samoa's Tala. Sommige South Pacific landen gebruiken dollars van de VS, Australië of Nieuw-Zeeland, terwijl de Pacific Franc (de Cour de Franc Pacifique, of CFP) wettelijk betaalbaar is in de Franse gebieden (Nieuw-Caledonië, Frans-Polynesië).
De meeste luchthavens en grote hotels hebben wisselfaciliteiten die ook buiten normale kantooruren geopend zijn. Hotels zijn echter bijna altijd de slechtste plaatsen om geld te wisselen. De beste wisselkoersen worden aangeboden bij banken. Wisselkantoortjes brengen doorgaans hogere provisies dan banken in rekening.

Op veel plaatsen zijn ATM’s waar je kunt pinnen met een bankpas. Zorg wel dat je bankpas ingesteld is naar ‘Wereld’. Er zijn geldautomaten in de meeste stedelijke centra, op luchthavens en veel veerhavens, maar niet op afgelegen eilanden. Zorg daarom dat je altijd een bedrag aan cash bij je hebt. Een creditcard kan ook van pas komen als betaalmiddel. Maar als je hier geld mee opneemt betaal je al gauw 4 tot 5 procent transactiekosten.  

12. Heb ik een wereldstekker nodig?

In Frans-Polynesië en Nieuw-Caledonië zijn de stopcontacten van het type A, B en E. De standaardspanning is 110/220 V en de standaardfrequentie is 60/50 Hz. In de andere landen zijn de stopcontacten van het type I. De standaardspanning is 220 V en de standaardfrequentie is 50 Hz. Je hebt dus altijd een adapter nodig. Meer informatie over stopcontacten in Polynesië vind je hier: www.wereldstopcontacten.nl.

13. Wat voor gerechten kan je eten?

Het basisvoedsel in de South Pacific werd lange tijd bepaald door wat de oude navigatievolkeren in hun kano’s meebrachten: wortelknollen, varkensvlees en vis.  Verse groene bladgroente ontbrak lange tijd.  Tegenwoordig heeft elke eilandnatie een onderscheidende culinaire stijl, beïnvloed door de Franse, Engelse of Amerikaanse kolonisatie en de aanwezigheid van Chinese en Indiase arbeiders. Naast traditionele eiland favorieten vind je pittige Indiase curries, verse croissants en Chinese noedelsoep.
Traditionele gerechten in de Pacific.

De veelzijdige broodvruchten – de reden waarom Captain William Bligh, Fletcher Christian en de HMS Bounty naar de Zuidelijke Stille Oceaan werden gezonden - worden meestal onrijp gegeten, vaak wordt het op een open vuur geroosterd. De smaak zit tussen die van een aardappel en een kastanje. Het kan ook worden gefrituurd in de vorm van chips, gekookt of gebakken in de oven. Veel traditionele culturen hebben broodvruchten gefermenteerd (en een paar doen nog steeds), zowel als conserveringstechniek als om smaak te geven aan een flauwe maaltijd (het gefermenteerde fruit ontwikkelt een sterke, zure smaak).

Naast cassave en kumara vind je verschillende variëteiten taro in de South Pacific. Het zijn allemaal langwerpige wortelknollen. Ze worden gekookt in water of gestoomd in een oven van aardewerk. Het is stevige kost, zetmeel-, aardappelachtig voedsel dat er krokant uitziet, het is een mooi bijgerecht. Van bepaalde soorten taro kunnen ook de bladeren gegeten worden, meestal gemengd in hartige stoofpotjes of gegeten met kokosmelk. Als het gekookt is lijkt het op spinazie, het is de enige traditionele groente in Polynesië.

Vis, vlees en fruit in de Pacific
In bijna elk restaurant in de South Pacific zijn verse vis en schelpdieren verkrijgbaar. Informeer naar de ‘catch of the day’. Daarnaast wordt ook veel lokaal geproduceerd varkensvlees gegeten. Lamsvlees en rundvlees wordt vooral geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland en is van prima kwaliteit. Het bevroren kippenvlees uit de VS is van veel mindere kwaliteit. Ingeblikt vlees is populair, het is goedkoop en makkelijk, maar het bevat veel vet, zout, nitrieten en calorieën.

Terwijl de Polynesische eilanden over het algemeen een groot aanbod hebben van tropisch fruit (mango's, papaya's, ananas, groene sinaasappels, reusachtige grapefruit, passievruchten, guave en  bananen), geldt dat in wat mindere mate voor sommige delen van Melanesië.   

14. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

16. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

17. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

18. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen