Veelgestelde vragen over Papoea Nieuw Guinea

 1. Heb ik een visum nodig?
 2. Heb ik inentingen nodig?
 3. Wat is de beste reistijd?
 4. Wat voor soort accomodatie wordt gebruikt?
 5. Hoe reizen we door Papoea-Nieuw-Guinea?
 6. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?
 7. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 8. Is er toegang tot Wifi?
 9. Heb ik een slaapzak nodig?
 10. Heb ik een wereldstekker nodig?
 11. Wat is de munteenheid en kan ik ook pinnen?
 12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Papoea-Nieuw-Guinea?
 13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?
 14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 15. Kan ik mijn reis verlengen?
 16. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 17. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum vooraf  benodigd voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en visumprocedure. 

Kies je ervoor om je visum via onze partner Visumloket te regelen, dan brengen wij naast de visumkosten, ook de bemiddelingskosten en de kosten voor het aangetekend retour zenden in rekening. Deze kosten zijn verwerkt in de totale visumkosten zoals gepubliceerd op onze website. Je kunt deze totale visumkosten terugvinden onder het kopje ‘data & prijzen’ en in het boekingsformulier.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie over de visumprocedure, vereiste geldigheid van je internationaal reispaspoort en eventuele aanvullende benodigde documenten:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

3. Wat is de beste reistijd?

Papoea-Nieuw-Guinea heeft een tropisch klimaat: warm, vochtig en temperaturen van 28-32 graden Celsius het hele jaar door. Hoewel het altijd vochtig is, zorgt een zeewind dat het aan de kust goed uit te houden is. Het droge seizoen, van juni tot november, is de beste tijd om in het gebied te verblijven. Vanaf eind oktober begint op het zuidelijk halfrond het orkaanseizoen.

Papoea-Nieuw-Guinea ligt net buiten het gebied dat jaarlijks getroffen wordt door tropische stormen en orkanen. Wanneer je de bergen intrekt kan de temperatuur flink dalen.

4. Wat voor soort accomodatie wordt gebruikt?

Bij de selectie van onze hotels hebben we met name gelet op locatie, hygiëne en sfeer. In de hotels hebben we doorgaans de beschikking over één- en tweepersoonskamers. In de meer afgelegen delen van Papoea-Nieuw-Guinea overnacht je in eenvoudige accommodatie. In Simbai is dat een eenvoudig traditioneel guesthouse met gedeeld sanitair, tijdens je tocht over de Sepik Rivier overnacht je in lokale guesthouses in dorpjes met gedeeld sanitair. Vooral tijdens de overnachtingen in de dorpen zijn gedragsregels of etiquette zeer belangrijk. De lokale reisbegeleider zal duidelijk uitleggen wat de etiquette in de betreffende dorpen is.

Meer informatie en foto's van de hotels vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

5. Hoe reizen we door Papoea-Nieuw-Guinea?

Een reis naar Papoea-Nieuw-Guinea kan met recht een pioniersreis worden genoemd. Doordat er maar zeer beperkt wegen in het land bestaan, ben je voor je vervoer veelal aangewezen op binnenlandse vluchten. Omdat dit vaak kleine toestellen zijn mag er wisselend tussen de 15 en 20 kg bagage worden meegenomen. Afhankelijk van het totale gewicht (inclusief lichaamsgewicht) van de passagiers. Probeer dus zo licht mogelijk te reizen. De trajecten die over land worden afgeleged, worden met een eigen (mini)bus uitgevoerd. Je vervoer op de Sepik Rivier is een eenvoudige, gemotoriseerde boot. 
 
Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden tijdens deze reis vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo'.

6. Moet ik een koffer of reistas meenemen op reis?

Voor deze reis is het handig om niet teveel mee te nemen en in een zachte koffer of trolly. Een harde schaal koffer is voor deze reis niet handig.

7. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden, dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

8. Is er toegang tot Wifi?

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele van de geplande hotels beschikken over Wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de lobby van het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn. Buiten de hotels en vooral in de dorpen zal geen internet aanwezig zijn.  

Meer informatie over de aanwezigheid van Wifi in de door ons geselecteerde hotels (onder voorbehoud van wijzigingen) vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

9. Heb ik een slaapzak nodig?

Voor deze reis heb je geen slaapzak nodig.

10. Heb ik een wereldstekker nodig?

De standaardspanning is 240 V en de standaardfrequentie is 50 Hz. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland en België. Je hebt dus altijd een adapter of wereldstekker nodig.
Kijk voor meer informatie op www.wereldstopcontacten.nl

11. Wat is de munteenheid en kan ik ook pinnen?

De munteenheid van Papoea-Nieuw-Guinea is de kina (PGK) die verdeeld is in 100 toea. De dagkoers van de kina vind je op www.oanda.com/currency/converter.
De meeste luchthavens en grotere hotels hebben wisselfaciliteiten die ook buiten normale kantooruren geopend zijn. Hotels zijn echter bijna altijd de slechtste plaatsen om geld te wisselen. De beste wisselkoersen worden aangeboden bij banken en wisselkantoortjes.

In steden vind je ATM’s waar je kunt pinnen met een bankpas. Zorg wel dat de bankpas ingesteld is naar ‘Wereld’. Zorg dat je altijd een bedrag aan cash bij je hebt in geval een ATM buiten werking is. Met creditcard kun je betalen in luxere hotels en duurdere restaurants en winkels. 

12. Kan er vegetarisch gegeten worden in Papoea-Nieuw-Guinea?

Het basisvoedsel in Papoea-Nieuw-Guinea bestaat uit kaukau (zoete aardappel) of taro (yam), voedzame knolgewassen. Het wordt gegeten met kip of varkensvlees. Ook wordt veel vis en vlees uit blik gegeten. Groente is beperkt tot wat broccoli of bloemkool.Er zijn dus beperkte mogelijkheden voor vegetariers.

In de steden vind je ‘kai bars', snackbars voor een snelle vaak ondefinieerbare hap en er zijn relatief goedkope Chinese restaurants. Aan de kust in restaurants van hotels is vooral verse vis verkrijgbaar. Ook tropisch fruit is ruimschoots beschikbaar.

13. Zijn er richtlijnen voor een bezoek aan tribale volkeren?

Veel stammen leven in afgelegen gebieden en zijn niet gewend aan contact met westerse reizigers. Ga je zo’n ‘exotische’ regio in, bereid je dan goed voor. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de mensen die je gaat ontmoeten. Hier enkele do’s & don’ts die je als richtlijn kunt gebruiken.

• Verdiep je van tevoren in de te bezoeken stam en lees je in over de tradities en gewoonten. Dan weet je beter wat je tijdens een bezoek te wachten staat. Je reisbegeleider kan je vaak ook informatie verschaffen.
• Maak eerst contact met de stamleden en sla niet gelijk aan het fotograferen. Je hebt namelijk te maken met mensen, niet met objecten.
• Vraag eerst toestemming als je een foto van iemand wilt maken. Verplaats je in de persoon die je wilt fotograferen. Hoe zou jij het zelf vinden als een voor jou onbekend persoon ineens foto’s van jou gaat maken? Bij sommige stammen loopt het vragen van toestemming via je reisbegeleider of een lokale gids.
• Betrek de lokale mensen bij wat je aan het doen bent. Maakt tijd voor een gesprekje (met handen en voeten) en laat de foto zien die je gemaakt hebt. Of neem enkele foto’s mee van thuis, dan kun je laten zien hoe het er bij jou in Nederland/België aan toe gaat.
• Deel geen dingen uit als snoep (er zijn vaak weinig/geen tandartsen in de regio), ballons (plastic vervuilt het gebied), geld of westerse attributen. Bovendien kan er door dit soort donaties onenigheid, jaloezie of ruzie ontstaan tussen de verschillende stamleden.
• Koop geen authentieke, onvervangbare voorwerpen (en neem ze ook niet ontvangst als je ze cadeau krijgt). Denk daarbij aan sieraden die van de voorouders zijn geweest, werkattributen als een sikkel of hamer, of wapens als een pijl en boog. De stamleden beseffen vaak pas achteraf, als de toeristen weg zijn, dat ze hun onvervangbare object kwijt zijn.

14. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

15. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

16. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

17. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen