Veelgestelde vragen over Oekraïne

 1. Heb ik een visum nodig voor Oekraïne?
 2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?
 3. Heb ik inentingen nodig?
 4. Wat is de beste reistijd?
 5. Hoe overnachten we tijdens de reis?
 6. Heb ik een slaapzak nodig voor de nachttrein?
 7. Hoe wordt er gereisd?
 8. Is er Wifi in Oekraïne?
 9. Moet ik een wereldstekker meenemen?
 10. Is er tijdsverschil met Nederland/België?
 11. Wat is de munteenheid?
 12. Kan ik pinnen in Oekraïne?
 13. Kan er vegetarisch gegeten worden in Oekraïne?
 14. Welke kleding kan ik het best meenemen?
 15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?
 16. Moet ik een koffer of een reistas meenemen?
 17. Kan ik mijn reis verlengen?
 18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?
 19. De feiten op een rij

1. Heb ik een visum nodig voor Oekraïne?

Internationaal paspoort:
Wij adviseren je om op reis te gaan met een internationaal paspoort dat bij terugkeer van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum:
Voor deze bestemming is geen visum nodig voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie met betrekking tot geldigheid van je internationaal paspoort en eventuele aanvullende informatie.

Kijk op de website van Visumloket voor meer informatie:
- Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl
- Belgische reizigers bezoeken koningaap.visumloket.be

Reizigers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar dienen zelf bij de betreffende ambassade te infomeren naar eventuele aanvullende toelatingseisen.

2. Paspoort: wel of niet afgeven tijdens mijn reis?

Het kan zijn dat je tijdens de reis jouw internationale paspoort ter beschikking van een derde moet stellen. Met name buiten de EU is dit veelal het geval. Voor hotels geldt vaak dat zij een registratie moeten bijhouden. Dit is een wettelijke verplichting, waarbij gegevens uit een identiteitsbewijs moeten worden overgenomen/ingescand.

3. Heb ik inentingen nodig?

Bij veel reizen die we aanbieden, zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding, maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten.

De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kun je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902 88 0 88. Je kunt ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

4. Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd voor Oekraïne zijn de maanden mei tot en met juni en september. De kans op neerslag is gedurende deze periode minder groot dan in de zomer, en bovendien is de natuur in deze periode op haar mooist. In de zomerperiode (juli tot en met augustus) kan het erg warm en vooral ook erg druk worden met Oost-Europese toeristen op de stranden van de Zwarte Zee, waar een mediterraans tot subtropisch klimaat heerst.

In vergelijking met Nederland en België valt in Oekraïne relatief weinig neerslag. De meeste neerslag daarvan valt in het westen en het noorden van het land. De minste neerslag valt in het oosten en zuidoosten van Oekraïne. De natste maanden zijn juni en juli in het binnenland en januari aan de kust, maar vanwege de geringe neerslag die in deze maanden valt is er niet echt sprake van een regenseizoen.

5. Hoe overnachten we tijdens de reis?

Er wordt overnacht in middenklassehotels, op basis van logies en ontbijt. In de hotels hebben we de beschikking over één- en tweepersoonskamers. Bij de selectie van onze hotels en guesthouses hebben we met name gelet op de locatie, hygiëne en sfeer.

In de nachttrein kun je niet ontbijten. Op de dagen dat er van een nachttrein gebruikt wordt gemaakt, is het bij aankomst vaak nog niet mogelijk om in te checken in het hotel, je ontbijt in het hotel bij aankomst. Dit ontbijt is inbegrepen. De bagage zal dan bij het hotel worden achtergelaten en je begint de dag met een stadstour (na het ontbijt).

Meer infomatie en foto's van de geselecteerde accommodaties vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

6. Heb ik een slaapzak nodig voor de nachttrein?

Er is beddengoed aanwezig in de trein, dus je hoeft niets zelf mee te nemen.

7. Hoe wordt er gereisd?

Tijdens onze reis door Oekraïne hebben we de beschikking over een eigen bus. Voor het vervoer van en naar de treinstations en luchthavens en voor de (optionele) excursies maken we gebruik van deze eigen bus.

Daarnaast maken we op een aantal trajecten gebruik van tweedeklas nachttreinen. Voor de 9-daagse Rondreis Oekraïne is het mogelijk een upgrade voor de trein te boeken. Je hebt dan in de coupé twee bedden tot je beschikking (op aanvraag).

Meer informatie over het vervoer en de reisafstanden vind je onder het tabblad 'Meer reisinfo' bij 'Accommodatie en transport'.

8. Is er Wifi in Oekraïne?

Veel hotels en restaurants in Oekraïne hebben Wifi. Tip: een handige app die je thuis al kunt downloaden, is Maps.Me! Met deze app kun je plattegronden downloaden, die je vervolgens offline kunt gebruiken.

Meer informatie over de beschikbaarheid van Wifi in de hotels en guesthouses vind je onder het tabblad 'Accommodaties'.

9. Moet ik een wereldstekker meenemen?

De netspanning in Oekraïne is 220 Volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland en België, al kun je in een enkel geval een stopcontact treffen waar alleen platte stekkerpinnetjes in passen. Een adapter is dus niet nodig, maar een verloop- of wereldstekker kan handig zijn. Kijk voor meer informatie op: www.wereldstopcontacten.nl.

10. Is er tijdsverschil met Nederland/België?

In Oekraïne is het één uur later dan in Nederland en België.

Uitzonderingen: in de door Rusland bezette gebieden in Donetsk, Loehansk en op het schiereiland de Krim is het tijdens onze wintertijd twee uur later.

11. Wat is de munteenheid?

De munteenheid van Oekraïne is de Oekraïnse Grivna (UAH). De Grivna is onderverdeeld in Kopeken. Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50 Kopeken en biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 Grivna. De koers van de Grivna vind je op: www.oanda.com/currency/converter.

12. Kan ik pinnen in Oekraïne?

Op de internationale luchthaven van Kiev kun je pinnen of Euro’s wisselen. Dit is dan ook de aangewezen plaats om je eerste Grivna aan te schaffen. In de steden kun je Grivna opnemen uit pinautomaten (ATM) met Engelstalige of Duitstalige instructie.

Met een creditcard kun je enkel in de grotere hotels en winkels en luxere restaurants betalen. Bij banken of wisselkantoren kun je Euro’s of Dollars wisselen tegen de gewenste valuta. Houd er rekening mee dat banken alleen onbeschadigde biljetten accepteren!

13. Kan er vegetarisch gegeten worden in Oekraïne?

Er zijn meerdere traditionele Oekraïnse gerechten zonder vlees, zoals dumplings, bietensoep, kaasbrood, en overal kun je heerlijke salades bestellen.

14. Welke kleding kan ik het best meenemen?

Wat betreft je kleding raden we je aan om vooral praktische kleding mee te nemen, die je makkelijk kunt combineren en in laagjes over elkaar heen kunt aantrekken. We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en t-shirts is in Oekraïne over het algemeen geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kerken. Neem voor de zekerheid een sjaaltje mee, voor als je een kerk gaat bezoeken.

15. Wanneer krijgt mijn reis een gegarandeerd vertrek?

Je reis krijgt een gegarandeerd vertrek op het moment dat het minimumaantal reizigers voor de reis is behaald. Het minimumaantal reizigers om de doorgang van de reis te garanderen, kan per reis verschillen. Je vindt het minimumaantal deelnemers terug bij iedere reis. 

Wanneer andere reizigers onverhoopt annuleren, komt het voor dat een (reeds gegarandeerde) reis niet langer het minimumaantal reis heeft. De gegarandeerd vertrekgarantie kan dan vervallen, totdat het minimumaantal reizigers weer is behaald. Mocht dit niet het geval zijn, dan bekijken we of je reis alsnog door kan gaan. 

Vanaf 3 reizigers tonen wij de groepssamenstelling op de website.

16. Moet ik een koffer of een reistas meenemen?

Voor deze bestemming is het handig om een zachte koffer of trolly mee te nemen en géén harde koffer. Je reist namelijk regelmatig per (nacht)trein, en dan is een koffer met een harde buitenkant lastig om op te bergen in tegenstelling tot een zachte koffer of trolly.

17. Kan ik mijn reis verlengen?

Het is zeker mogelijk om je reis te verlengen. Wij kunnen bijvoorbeeld je vlucht op een ander moment heen of terug plannen en extra nachten in het eerste of laatste hotel van jouw reis verzorgen.

Wij zoeken op basis van jouw wensen graag uit wat de mogelijkheden zijn. Dit doen wij echter pas nadat je een boeking middels het boekingsformulier hebt gemaakt. Je kunt op de 2e pagina van boekingsformulier aangeven dat je een andere vlucht wil. Geef hierbij vervolgens in het vrije opmerkingenveld duidelijk aan wat je wensen zijn.

Wij zullen jou dan vervolgens zo snel mogelijk mailen met een voorstel. Op het moment dat je akkoord gaat met het voorstel zullen wij de boeking pas bevestigen. Mocht je niet akkoord gaan met het voorstel dan kan je alsnog de reis boeken zonder verlenging of van de boeking afzien. 

18. Wat kan jij doen om je voetafdruk te verkleinen tijdens de reis?

Steeds meer mensen reizen en steeds vaker zijn de effecten van toerisme lokaal voelbaar. Maar je reis draagt ook op een positieve manier bij! Denk aan werkgelegenheid wat een boost geeft aan de algehele economie, bescherming van de natuur door het creëren van nationale parken of UNESCO-Werelderfgoed, bijzondere ontmoetingen met andere mensen en daardoor het waarderen en leren van andere culturen, etc.

Wij proberen de (negatieve) effecten zoveel mogelijk voor jou terug te dringen, maar wat zou je zelf kunnen doen (of laten) tijdens jouw reis? Graag geven we je wat praktische tips om ook tijdens de reis zo duurzaam mogelijk te zijn.

Bekijk hier de praktische tips

19. De feiten op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt over hoe wij onze reizen organiseren. Daarom hebben wij voor de belangrijkste onderwerpen een speciale pagina samengesteld met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen als:

 • Wanneer gaat mijn reis gegarandeerd door?
 • Hoe zit het met de betaling van mijn reis?
 • Ik kan bij jullie mijn eigen vlucht kiezen. Hoe werkt dat? 
 • Kan ik voor vertrek een specifieke stoel in het vliegtuig reserveren?
 • Hoeveel bagage kan ik meenemen?

Lees hier de veelgestelde vragen