Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Laos

Heb ik een visum nodig voor Laos?

Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, heb je voor deze groepsreis een visum voor Laos nodig. Het visum kan je voor vertrek regelen of bij aankomst in Laos (neem hiervoor een aantal pasfoto’s mee). Wil je het van tevoren regelen dan kan dat via Koning aap, wij besteden het vervolgens uit aan onze partner Visumloket.

Meer informatie over je benodigde reisdocumenten (zoals paspoort), je visum, de te volgen visumprocedure en de locatie van de ambassade vind je op de website van onze partner Visumloket.

Wij raden je aan 4 tot 6 weken voor vertrek van je groepsreis je visum aan te vragen.

Wanneer je de benodigde visa laat regelen via Visumloket, dan worden naast de visumkosten, € 40,- bemiddelingskosten per persoon per visum in rekening gebracht. Je hoeft dan niet zelf 2x naar de betreffende ambassade(s).

 Voor meer informatie kijk op de website van Visumloket:

·         Nederlandse reizigers bezoeken koningaap.visumloket.nl

·         Belgische deelnemers bezoeken koningaap.visumloket.be

Het visum voor Laos kun je eventueel ook ter plaatse aanschaffen bij aankomst op de luchthaven van Luang Prabang. Zorg er dan voor dat je voldoende dollars en pasfoto's bij je hebt. Hetzelfde geldt voor het visum voor Cambodja: het is mogelijk om deze aan te schaffen bij de grensovergang. Ook hier is het van belang dat je voldoende pasfoto's en dollars bij je hebt. In beide gevallen geldt dat het regelen van de visa ter plaatse veel tijd in beslag kan nemen wanneer het druk is. Wij adviseren daarom om het visum voor vertrek te regelen.

Kijk op de website van Visumloket wat je naar ons moet opsturen:

Deelnemers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen.

Heb ik inentingen nodig voor Laos?

Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.

Koning Aap Nederland heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. 
De Belgische reizigers kunnen voor de meest correcte en up to date informatie terecht bij de huisarts en/of bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Telefonisch kan je informatie vragen via de Travelfoon op het nummer 0902–88 0 88. Je kan ook op www.itg.be (onder ‘vaccinaties en malaria-advies per land’) online per land advies opvragen. Bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde kun je ook terecht voor je inentingen.

Hoe wordt er gereisd in Laos?

Je gebruikt diverse vormen van vervoer: (mini)bussen, trucks, boten, nachtbus. Als er in Laos 'truck' staat vermeld, houdt dit in dat we uitgaan van vervoer met lokaal gecharterde 'songtaew', dus een pick-up-truck met bankjes in de lengte. Er rijdt op veel trajecten in Laos ook een grote uitvoering van de 'songtaew', voertuigen van Chinese makelij.

Hoe zit het met de elektriciteit/voltage?

De voltage bedraagt 230V. Een set met wereldstekkers wordt aangeraden, maar is in principe niet strikt noodzakelijk.

Is er Wifi in Laos ?

In de meeste hotels in Laos is Wifi beschikbaar. Vaak kan je er gratis gebruik van maken.

Kan ik beter een koffer of een rugzak meenemen naar Laos?

Je bagage verpak je in een weekendtas of rugzak of andere zachte reistas. Niet in een harde koffer, omdat die lastig te vervoeren is, vooral in de boten op de Mekongrivier. Koffers moeten daarin rechtop staan en belemmeren zodoende het uitzicht van de bootsmannen. Een kleine rugzak of schoudertas handig voor de dagelijkse handbagage.

Moet ik een klamboe meenemen naar Laos?

Je kunt overwegen een klamboe mee te nemen. Muggen zijn niet helemaal te ontlopen in Laos, maar een aantal maatregelen kan de overlast toch flink terugdringen. In sommige hotels worden op aanvraag muskietennetten verstrekt, of elektrische muggenverdrijvers op je kamer geplaatst. Effectief is ook de zogenaamde 'mosquito-coil', een groene spiraalvormige wierook die de muggen ongeveer acht uur op een afstand houdt. Als je erom vraagt wordt zo'n 'coil' onder je tafel in een restaurant gezet. Ook zijn deze coils alom in Laos te koop.

Moet ik een slaapzak/slaapmatje meenemen naar Laos?

Een slaapmatje of slaapzak zijn op deze reis niet nodig. Een lakenzak is wel handig om mee te nemen, zeker als je van plan bent om de Luang Namtha trekking te doen. Deze trekking wordt aangeboden bij de Laos en Cambodja reis.

Wat is de ideale periode om te reizen door Laos?

De beste tijd om naar Laos te gaan is tussen oktober en maart, tijdens deze maanden regent het het minst en is de temperatuur niet te heet. In de bergen kan het wel fris worden. De natste periode in Laos is van april tot en met september. Toch kan er ook in die periode goed gereisd worden; in de praktijk valt die regenperiode vaak erg mee. Regen valt over het algemeen in korte hevige buien. Het koelt na zo'n buitje lekker af.

Wat voor kleding, schoeisel en andere bagage kan ik het beste meenemen naar Laos?

Laos is een tropisch land. Neem daarom dunne, katoenen kleding mee. Voor 's avonds is een hooggesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne katoenen coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem liever te weinig mee dan teveel. Wat je mist kun je vaak voor een habbekrats aanschaffen. Een paraplu en een dun regenjack is wel handig, het eerste zowel tegen de regen als tegen te felle zon. Een paar goede, ingelopen wandelschoenen met goed profiel en een paar slippers zijn alles wat je voeten vereisen. Bedenk dat je de heiligdommen van het land op blote voeten dient binnen te treden. Slippers zijn dan een uitkomst. Verder zijn belangrijk: zonnebril, zonnebrandmiddelen, toiletartikelen, een reisapotheek, een hoofddeksel/doek, zaklantaarn, zakmes (niet tijdens de vlucht in je handbagage stoppen), paspoort, voldoende cheques en geld, kopieën van paspoort en reisverzekering, je vliegticket(s), een pasje van je reisverzekering met daarop het alarmnummer, en een goede reisgids.

Welke valuta kan ik het beste meenemen?

We raden aan om je zakgeld voor de helft mee te nemen in euro’s en voor de andere helft in contante dollars. Het is handig om voldoende coupures van 10 of 20 US$/euro bij je te hebben. Betaalkaarten zoals Visa en Mastercard zijn goed om achter de hand te hebben maar verre van het betaalmiddel om op te rekenen. In Laos betaal je met de 'kip', de lokale munteenheid. Pinnen kan tegenwoordig in de grotere plaatsen maar je kan maar een beperkt aantal ‘kip’ pinnen.

Koning Aap en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.