Veilig op reis

Naar welke landen kun jij veilig op reis?

Veilig op reis

Steeds meer landen krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode geel of groen. Dit betekent dat reizen naar deze bestemmingen weer mogelijk zijn. Sommige van deze landen hanteren zelf echter nog wel bepaalde inreisbeperkingen, zoals het verplicht laten zien van een negatieve coronatest en/of een quarantaineplicht bij aankomst. Het aantal dagen dat je bij aankomst in quarantaine moet, verschilt daarbij weer per land. Ook het soort coronatest dat bij aankomst vereist is, verschilt per land.

Wij begrijpen dat dit veel onduidelijkheid met zich meebrengt. Daarom zetten wij op deze pagina per land dat momenteel een geel of groen reisadvies heeft, de belangrijkste coronamaatregelen op een rij.

Scroll verder voor het complete overzicht of klik hieronder op het land waarvan je de meest actuele informatie wilt zien:

 • Bulgarije
 • Cyprus
 • Finland
 • Griekenland
 • IJsland
 • Kroatië
 • Polen
 • Portugal
 • Roemenië
 • Thailand
 • Voor meer informatie over het afnemen van een PCR-test, klik hier

  Bulgarije

  Is een toeristisch bezoek/verblijf in Bulgarije toegestaan?

  Ja.  

  Wat is het actuele reisadvies vanuit de Nederlandse overheid?

  De kleurcode voor Bulgarije is geel. Het meest actuele reisadvies voor Bulgarije vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Check het overheidsadvies bij terugkeer met de Quarantaine Reischeck op rijksoverheid.nl

  Is een negatieve test noodzakelijk om Bulgarije in te komen?

  Ja, elke reiziger vanaf 5 jaar die Bulgarije in wil reizen, is verplicht om een negatieve PCR-test (die bij vertrek niet is ouder dan 72 uur) te overleggen. Wanneer je volledig gevaccineerd bent hoef je geen negatieve test te tonen.

  Wordt een vaccinatiebewijs geaccepteerd om Bulgarije in te komen?

  Ja. Je moet volledig gevaccineerd zijn. De laatste vaccinatie moet ten minste 14 dagen voor aankomst in Bulgarije zijn toegediend.

  Benodigde (medische) documenten:

  Een negatieve PCR-test of een bewijs van volledige vaccinatie.

  Cyprus

  Is een toeristisch bezoek/verblijf in Cyprus toegestaan?

  Ja. 

  Wat is het actuele reisadvies vanuit de Nederlandse overheid?

  De kleurcode voor Cyprus is geel. Het meest actuele reisadvies voor Cyprus vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Check het overheidsadvies bij terugkeer met de Quarantaine Reischeck op rijksoverheid.nl

  Is een negatieve test noodzakelijk om Cyprus in te komen?

  Ja, niet volledig gevaccineerde reizigers vanaf 12 jaar die Cyprus per vliegtuig in willen reizen, zijn verplicht om een negatieve PCR-test te overleggen. Die test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. Bij aankomst in Cyprus wordt nogmaals een test afgenomen waarbij de uitslag ter plaatste kan worden afgewacht. De kosten voor deze test zijn voor eigen rekening en bedragen € 30 op de luchthaven van Larnaca en € 32 op de luchthaven van Paphos. Wanneer je aantoonbaar gevaccineerd bent hoef je geen negatieve test te overleggen en hoef je bij aankomst niet getest te worden.

  Wordt een vaccinatiebewijs geaccepteerd om Cyprus in te komen?

  Ja. Bij volledige vaccinatie kan je zonder PCR-test het land inreizen. Het ‘gele inentingsboekje’ wordt in Cyprus geaccepteerd.

  Benodigde (medische) documenten:

  Een ingevuld online registratieformulier. Vul dit formulier binnen 48 uur voor vertrek naar Cyprus in.

  Finland

  Is een toeristisch bezoek/verblijf in Finland toegestaan?

  Nee, alleen noodzakelijk (werk)bezoek, studie- en familiebezoek wordt toegelaten. 

  Wat is het actuele reisadvies vanuit de Nederlandse overheid?

  De kleurcode voor Finland is geel. Het meest actuele reisadvies voor Finland vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Check het overheidsadvies bij terugkeer met de Quarantaine Reischeck op rijksoverheid.nl

  Griekenland

  Is een toeristisch bezoek/verblijf in Griekenland toegestaan?

  Ja, voor de Ionische eilanden (o.a. Corfu, Zakynthos, Lefkas en Kefalonia) en Noord-Egeïsche eilanden (o.a. de Cycladen).
  Het vaste land van Griekenland en de overige eilanden niet. 

  Wat is het actuele reisadvies vanuit de Nederlandse overheid?

  De kleurcode van Griekenland is gedeeltelijk geel en oranje. De Noord-Egeïsche eilanden en de Ionische eilanden hebben een geel reisadvies. Dat betekent dat reizen naar o.a. Corfu, Zakynthos, Kefalonia, Lefkas, Lesbos en Samos mogelijk is. Vanaf 30 mei hebben de Zuid-Egeïsche eilanden (o.a. Karpathos, Kos, Mykonos, Rhodos) een oranje reisadvies. Ook de rest van Griekenland heeft een oranje reisadvies.

  Na een verblijf op de Ionische eilanden en Noord-Egeïsche eilanden hoef je niet in quarantaine in Nederland en is er voor terugkeer ook geen testverplichting. Als je in Athene de luchthaven verlaat, moet je je wel laten testen. Na een verblijf in de rest van Griekenland moet je je wel voor vertrek laten testen en ga je in quarantaine in Nederland. Het meest actuele reisadvies voor Griekenalnd vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Check het overheidsadvies bij terugkeer met de Quarantaine Reischeck op rijksoverheid.nl

  Is een negatieve test noodzakelijk om Griekenland in te komen?

  Ja. Elke reiziger vanaf 6 jaar dient een negatieve PCR-test te kunnen overleggen die niet ouder dan 72 uur is voor aankomst. 

  Wordt een vaccinatiebewijs geaccepteerd om Griekenland in te komen?

  Ja. Nederlanders die per vliegtuig aankomen en in het bezit zijn van een volledig vaccinatiebewijs (inclusief tweede prik) ouder dan 14 dagen, hoeven geen negatieve test te overleggen. 

  Benodigde (medische) documenten:

  Je dient minstens een dag voor vertrek het PLF in te vullen via deze link. Daarnaast heb je een negatieve PCR-testuitslag nodig.

  IJsland

  Is een toeristisch bezoek/verblijf in IJsland toegestaan?

  Ja, maar let op: reizen is beperkt mogelijk. Reizigers worden alleen onder strenge voorwaarden toegelaten.

  Wat is het actuele reisadvies vanuit de Nederlandse overheid?

  De kleurcode voor IJsland is groen, maar let op: reizen is beperkt mogelijk. Reizigers worden alleen onder strenge voorwaarden toegelaten. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of kunnen aantonen dat ze besmet zijn geweest met COVID-19, kunnen wel naar IJsland reizen.

  Het meest actuele reisadvies voor Island vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Check het overheidsadvies bij terugkeer met de Quarantaine Reischeck op rijksoverheid.nl

  Kroatië

  Is een toeristisch bezoek/verblijf in Kroatië toegestaan?

  Ja.

  Wat is het actuele reisadvies vanuit de Nederlandse overheid?

  De kleurcode voor Kroatië is deels geel. Het meest actuele reisadvies voor Kroatië vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Check het overheidsadvies bij terugkeer met de Quarantaine Reischeck op rijksoverheid.nl

  Is een negatieve test noodzakelijk om Kroatië in te komen?

  Ja, elke reiziger vanaf 12 jaar die Kroatië in wil reizen, is verplicht om een negatieve PCR-test te overleggen. Die test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. Je mag ook een antigeen-test tonen. Deze mag niet ouder zijn dan 48 uur. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn mogen zonder negatief testresultaat het land inreizen.

  Wordt een vaccinatiebewijs geaccepteerd om Kroatië in te komen?

  Ja, bij aantoonbaar volledige vaccinatie.

  Benodigde (medische) documenten:

  Een online registratieformulier dat voor vertrek ingevuld moet worden.

  Polen

  Is een toeristisch bezoek/verblijf in Polen toegestaan?

  Ja, maar let op: je moet als reiziger uit Nederland volledig gevaccineerd zijn en een bewijs hiervan kunnen laten zien. Indien je niet gevaccineerd bent, dan dien je een negatieve PCR-test uitslag te laten zien die niet ouder is dan 48 uur.

  Wat is het actuele reisadvies vanuit de Nederlandse overheid?

  De kleurcode voor Polen is groen. Het meest actuele reisadvies voor Polen  vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Check het overheidsadvies bij terugkeer met de Quarantaine Reischeck op rijksoverheid.nl

  Is een negatieve test noodzakelijk om Polen in te komen?

  Ja, indien je niet volledig gevaccineerd bent, ben je verplicht om een negatieve PCR-test (die bij aankomst niet ouder is dan 48 uur) te overleggen.
  Je mag Polen zonder testen inreizen als je volledig gevaccineerd bent en dit kunt aantonen.

  Wordt een vaccinatiebewijs geaccepteerd om Polen in te komen?

  Ja.  

  Benodigde (medische) documenten:

  Een negatieve PCR-test (max. 48 uur oud) of vaccinatiebewijs bij volledige vaccinatie.

  Portugal

  Is een toeristisch bezoek/verblijf in Portugal toegestaan?

  Ja 

  Wat is het actuele reisadvies vanuit de Nederlandse overheid?

  De kleurcode voor Portugal is geel. Het meest actuele reisadvies voor Portugal vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Check het overheidsadvies bij terugkeer met de Quarantaine Reischeck op rijksoverheid.nl

  Is een negatieve test noodzakelijk om Portugal in te komen?

  Ja, elke reiziger vanaf 2 jaar die Portugal per vliegtuig in wil reizen, is verplicht om een negatieve PCR-test (die bij vertrek niet is ouder dan 72 uur) te overleggen. 

  Wordt een vaccinatiebewijs geaccepteerd om Portugal in te komen?

  Nee.  

  Benodigde (medische) documenten:

  Een ingevuld registratieformulier en een negatieve PCR-test.

  Roemenië

  Is een toeristisch bezoek/verblijf in Roemenië toegestaan?

  Ja, maar let op: je moet als reiziger uit Nederland bij aankomst in Roemenië in (thuis) quarantaine als je niet volledig gevaccineerd bent.

  Wat is het actuele reisadvies vanuit de Nederlandse overheid?

  De kleurcode voor Roemenië is groen. Het meest actuele reisadvies voor Roemenië vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken.
  Check het overheidsadvies bij terugkeer met de Quarantaine Reischeck op rijksoverheid.nl

  Is een negatieve test noodzakelijk om Roemenië in te komen?

  Ja, elke reiziger vanaf 3 jaar oud die Roemenië in wil reizen, is verplicht om een negatieve PCR-test (die bij vertrek niet ouder is dan 72 uur) te overleggen. 
  Je mag Roemenië zonder testen inreizen als je volledig gevaccineerd bent.

  Wordt een vaccinatiebewijs geaccepteerd om Roemenië in te komen?

  Ja.  

  Benodigde (medische) documenten:

  Een negatieve PCR-test of vaccinatiebewijs bij volledige vaccinatie.

  Thailand

  Is een toeristisch bezoek/verblijf in Thailand toegestaan?

  Ja, maar er geldt een quarantaineplicht van 14 dagen in speciale quarantainehotels. Thuisquarantaine is niet toegestaan. 

  Wat is het actuele reisadvies vanuit de Nederlandse overheid?

  De kleurcode voor Thailand is geel. Het meest actuele reisadvies voor Thailand vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Check het overheidsadvies bij terugkeer met de Quarantaine Reischeck op rijksoverheid.nl

  Stond jouw vraag er niet tussen? Bekijk één van de andere thema's:

  Tot slot: voor nog meer antwoorden op veelgestelde vragen van reizigers verwijzen we je naar de website van het ANVR. Voor de aanvullende en meest recente internationale toegangs-en gezondheidsvereisten per bestemming verwijzen we je graag door naar de website van VisumCentrale.